Cluj-Napoca(Plecarea sâmbătă dimineață la ora 07.00 de la Sala Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca)– Mănăstirea Râșca Transilvană – Gârda de Sus – PEȘTERA GHEȚARUL SCĂRIȘOARA – Mănăstirea Sfântul ILIE de la Albac – Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci de la LUPȘA – Mănăstirea Martirii Neamului de la MUNCEL – Mănăstirea Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Sub Piatră – Turda – Cluj-Napoca.
Peștera Ghețarul de la Scărișoara adăpostește al doilea cel mai mare ghețar subteran din sud-estul Europei. Astfel Ghețarul de la Scărișoara este una din cele mai importante peșteri din România. Numele de gheţar provenind de la faptul că ascunde în ea cel mai mare gheţar subteran din România. Primele cercetări științifice au fost făcute de reputatul Emil Racoviță, întemeietorul științei biospeologiei și fondatorul Institutului de Speologie de la Cluj (primul institut de speologie din lume). Între anii 1921 și 1923 acesta a vizitat peștera Ghețarul de la Scărișoara de cinci ori. Constatările și ipotezele lui au fost publicate într-o lucrare în anul 1927. Prin conștientizarea autorităților că peștera Scărișoara prezintă un interes științific deosebit, a obținut punerea sub protecție a ghețarului în anul 1933. Această cavitate este primul obiectiv speologic din România – monument al naturii. Următoarele etape a studierii peșterii s-au desfășurat între anii 1963-1968 și 1982-1992. Peștera Ghețarul de la Scărișoara se găsește pe aria Parcului Natural Apuseni, în cătunul Ghețari la altitudinea de 1165 metri. Face parte din sistemul carstic Ocoale – Ghețar – Dobrești. Peștera beneficiază de sistem de iluminare electrică. În urma studiilor efectuate, se consideră că vârsta ghețarului este de aproximativ 3.000 de ani.
Înscrerile pentru pelerinajele la MĂNĂSTIRILE din MUNȚII APUSENI se vor face la biroul Centrului de Pelerinaje Renașterea de luni până vineri între orele 8.00 – 16.00.
NOTĂ: Deoarece temperatura în peșteră este destul de scăzută(5 grade Celsius), vă sugerăm să vă îmbrăcați călduros. Durata vizitei este de aproximativ 50 minute.
Preţ: 150 RON
Transport cu microbus.
Însoțitor:
Nu este inclus: biletul de intrare la peșteră 15 lei/adulți; 10 lei/elevi și studenți.