mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

https://youtu.be/KRaEOVZGw_M?list=PLxO8-C91Lp90_W3NtOSrmPUBmnA7D3K7p

https://youtu.be/yUF1m_KtYN0?list=PLxO8-C91Lp90_W3NtOSrmPUBmnA7D3K7p

O călătorie spirituală în Georgia și Armenia, țări care impresionează prin istoria, cultura, viața bisericească, tradițiile străvechi, bisericile și mănăstirile ctitorite cu multe secole în urmă și păstrate în forma lor originală, unele fiind înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. 

Georgienii și armenii fac parte din rândul celor mai vechi și mai năpăstuite popoare ale lumii. Situate în zone râvnite de marile puteri din Răsărit și Apus, din miazăzi și miazănoapte, Georgia și Armenia au fost atacate, jefuite și stăpânite, de-a lungul vremii, de perși și arabi, de turcii selgiucizi și mongoli, de macedoneni, romani și bizantini, de Imperiul țarist și de Uniunea Sovietică, dar au reușit să-și păstreze credința, identitatea națională și culturală. Georgia, numită în izvoarele antice și bizantine, Iberia sau Iviria (sovieticii au numit-o Gruzia, denumire neacceptată de georgieni), astăzi cu o populație de aproximativ 3,5 milioane locuitori, se află sub patronajul spiritual al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință și, potrivit tradiției, a fost încreștinată de către Sfântul Apostol Andrei. Misiunea sfântului Andrei de răspândire a Evangheliei a fost continuată de către Sfânta Nina (Nino), „cea întocmai cu apostolii și luminătoarea Georgiei”, pomenită de Biserica noastră la 14 ianuarie. 

      Armenia este una dintre cele mai vechi naţii ale omenirii, cu peste 12.000 de ani vechime. Dovada apare pe cea mai veche hartă din lume datată acum 4500 de ani şi singură dintre naţiile lumii străvechi babiloniene care a supravieţuit timpului. Mai veche decât Roma, Grecia sau Egiptul antic, mulţi cercetători susţin că Armenia este unul dintre leagănele civilizaţiei.
Armenia, țară cu aproximativ trei milioane de locuitori (8-10 milioane de armeni locuiesc în diaspora), și cu o istorie străveche, a primit cuvântul Evangheliei de la Sfinții Apostoli Iuda Tadeul și Bartolomeu. Un rol esențial și providențial în răspândirea credinței creștine pe meleagurile Armeniei a avut Sfântul Grigorie supranumit Lusavoriț (Luminătorul) care a introdus limba armeană în predică și în cultul bisericesc, l-a botezat pe regele Tiridate al II-lea (261-317), armata și pe sfetnicii acestuia. Sfântul Grigorie a organizat Biserica armeană, i-a stabilit centrul la Ecimiadzin, a înființat 12 eparhii și a hirotonit episcopi pe fiii foștilor preoți păgâni, catehizați și botezați de el. Datorită misiunii evanghelizatoare a sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul (pomenit la 30 septembrie), Arhiepiscopul Armeniei celei Mari, țara sa este primul stat din lume care a adoptat creștinismul ca religie de stat, în anul 301. Inventarea de către arhimandritul Mesrop a alfabetului armean, a favorizat traducerea Bibliei în limba armeană, la anul 410, după versiunea siriană Peșito (simplă), iar în anul 432 după Septuaginta.

Din cauza luptelor cu perșii, Biserica armeană nu a fost reprezentată la Sinodul IV ecumenic de la Calcedon (451), și în anul 506 a respins hotărârile acestuia. Încercările făcute de Biserica Ortodoxă pentru a-i convinge pe armeni să accepte doctrina hristologică de la Calcedon au rămas fără rezultat, așa încât Biserica Armeniei face parte din rândul bisericilor necalcedoneene sau monofizite, numite și Biserici vechi-orientale. Patrimoniul bisericesc ctitorit de georgieni și armeni de-a lungul celor peste 17 secole de la încreștinarea oficială este impresionant. Bisericile și mănăstirile Georgiei și Armeniei, care au scăpat de distrugerile survenite în urma multelor invazii ale popoarelor păgâne și a tăvălugului sovietic, ridicate pe locuri înalte, sunt construite din piatră în formă de cruce, cu boltă centrală, unele având turnul clopotniță separat, însă pe alocuri se mai păstrează lăcașuri de cult în stilul basilical.

Ziua 1: Întâlnire pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca – plecări internaționale (sala de aşteptare) 30 MAI 2022(LUNI) la ora 07.45 dimineața, cursa Turkish Airlines, decolare ora 09.45, escală la Istanbul la ora locală 11.30, decolare de la Istanbul la ora 13.15 sosire pe Aeroportul Internațional din Tbilisi la ora 16.30. Cazare și cină la hotel 3* în Tbilisi.

Ziua 2: Mic dejun. Deplasare către granița cu Armenia (75 km.). În Armenia deplasare la Mănăstirea Haghpat (unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură armeană medievală, inclusă în Unesco, înființată în secolul al X-lea). Deplasare spre Regiunea Lori pentru închinare în Mănăstirea Sanahin (inclusă în patrimoniul Unesco, ridicată la mijlocul sec. X. În anul 979 in Sanahin se aşează scaunul episcopal, astfel că biserica este mărită şi îmbogăţită ornamental). Se vizitează Mănăstirea Sevanavank (inițial a fost ridicată pe o insulă, care după drenarea Lacului Sevan și pierderea a 20 m din nivelul apei, a devenit peninsulă. Este un complex de două biserici, iar intr-una din ele există o inscripție pe care scrie că mănăstirea a fost fondată în anul 874, se urcă cca. 200 trepte). Deplasare la Mănăstirea Saghmosavank (ridicată în sec. XIII – 1215, numită ca Mănăstirea Psalmilor, deoarece după tradiție, când a fost ridicată prima biserică a mănăstirii, preoții au citit  neîntrerupt psalmi timp de 40 zile). Deplasare spre Erevan, cină și cazare la hotel 3*.

Ziua 3: Mic dejun. Deplasare la Mănăstirea Khor-Virap – leagănul creștinismului armean –  (secolele IV – XVII, a fost ridicată în Valea Ararat, lângă Muntele Aratat, unde se presupune că a acostat arca lui Noe. Importanța acestei biserici se datorează Sfântului Grigorie Luminătorul, cel care a creștinat Armenia și care a stat închis aici 13 ani). Deplasare la Echmiadzin, Reședința Patriarhiei Armene, închinare în Catedrala Echmiadzin, cea mai veche biserică creștină din Armenia, ridicată între anii 301 – 303 de către Sfântul Grigorie Luminătorul, primul Episcop armean. Reîntoarcere la Erevan, în drum oprire la ruinele Templului Zvartnots (inclus în Unesco, este un exemplu de arhitectură armeană din perioada creștină timpurie, a fost contruit în secolul al VII-lea și distrus de un cutremur în secolul al X-lea). Cină și cazare la hotel 3* în Erevan.

Ziua 4 – joi: Mic dejun. În Erevan se vizitează Muzeul Matenadaran (adăpostește multe manuscrise vechi, documente cu însemnătate istorică din Europa și Asia, cum ar fi prima Biblie în limba armeană și Psalmii, manuscrise care fascinează cu miniaturile lor deosebite) şi Muzeul Genocidului. Deplasare la Templul Garni (construit în sec. I d.Hr. de regele Tiridates, dedicat zeului Mithra – zeul soarelui, al cărui reprezentare se vede în interiorul sanctuarului). Deplasare la Mănăstirea Geghard, situată pe cheile Râului Azat, capodoperă a arhitecturii armene medievale, este parțial săpată în stâncă, se presupune că prima construcție a fost ridicată aici în sec. IV, dar principala biserică datează din anul 1215. Mănăstirea îşi trage numele de la o tradiţie importantă în Armenia – poate fi urmărit în istorie până în sec. XIII, că aici a fost adusă suliţa de Sf. Apostol Tadeu – geghard, cu care a fost împuns Mântuitorul pe cruce. Mănăstirea este una dintre cele mai spectaculoase din lume, fiind trecută în patrimoniul mondial UNESCO. Întoarcere la Erevan cazare  și cină la hotel 3*.

Ziua 5: Mic dejun. Deplasare spre Lacul Sevan (marea internă a Armeniei, ocupă 5% din suprafața țării, situat la 1900 m deasupra nivelului mării, este unul dintre lacurile cu apă proaspătă situat la cea mai mare altitudine din lume). Parcul Național Dilijan cu locuri de vis, se mai numește și Elveția Armeniei. Deplasare spre granița cu Georgia, apoi la Tbilisi (capitală Georgiei încă din sec. V, întemeiată de Regele Vakhtang Gorgasali pe locul unor ape minerale calde). Cazare și cină la hotel 3* în Tbilisi.

Ziua 6: Mic dejun. Tbilisi – tur de oraș, se vizitează Orașul vechi cu Biserica Metekhi (sec. XII, este construită sub formă de cruce. Tradiţia spune că stânca Metekhi este locul martiriului Sfântului Abo – sec. VIII, patronul spiritual al oraşului Tbilisi), Abanotubani (zona băilor sulfuroase), Cetatea Narikala (construită în sec.IV, a fost mărită în sec. VII.  Mongolii au fost cei care i-au dat numele de astăzi, „Narin Qala” – „Mica cetate”), Catedrala Sioni cu hramul Adormirea Maicii Domnului(prima biserică a fost construită aici în sec.V-VI, cea actuală datează din sec. XI, adăpostește crucea Sfintei Nina luminătoarea Georgiei și capul Sf. Apostol Toma), Podul Păcii, Biserica Anchiskhati (sec. VI, este cea mai veche biserică care s-a păstrat în Tbilisi), Muzeul de Istorie a Georgiei, Catedrala Sameba (Catedrala Patriarhală cu hramul Sfintei Treimi), Strada Rustaveli (principala stradă a orașului). Cazare și cină la hotel 3* în Tbilisi.  

Ziua 7: Mic dejun. Deplasare la Mtskheta, vechea capitală a Georgiei, între anii 500 î.Hr. – 500 d.Hr. De aici a început creștinarea georgienilor la începutul sec. IV. Orașul și monumentele arhitecturale au fost incluse în Patrimoniul Unesco. Se vizitează Mănăstirea Jvari (sec. VI) și Catedrala Svetitskhoveli (construită în sec. XI, se presupune că datează încă din sec. IV și este legată de prezența cămășii lui Hristos, care a fost îngropată aici. Este una dintre cele mai cunoscute biserici din Georgia). Mănăstirea Shio-Mgvime(este un complex monahal medieval din Georgia, lângă orașul Mtskheta. Este situat într-un canion îngust de calcar de pe malul nordic al râului Kura, la aproximativ 30 km de Tbilisi). Deplasare la Ananuri, se vizitează Complexul Arhitectural (fortăreață din secolele XVI-XVII, fosta reședință a ducilor de Aragvi, compusă din zidurile de apărare, trei biserici și alte clădiri administrative și religioase). Deplasare la Gudauri, stațiune în Munții Caucaz aflată la 2000 m. Cazare și cină hotel 3* în Gudari.

Ziua 8:  Mic dejun. Se traversează munții prin Pasul Jvari (2395m) spre Kazbegi (numele oficial este Stepantsminda,  1700 metri, o așezare înconjurată de Munții Kazbegi, cu altitudinea de 5047m, unul dintre cele 6 vârfuri din Caucaz cu înălțimi peste 5000 metri. Potrivit legendei, Prometeu a fost înlănțuit pe Muntele Kazbek). Se urcă pe jos (cca. 1h 15 min.) spre Biserica Sameba (construită în sec. XIV, la o altitudine de 2150 metri cu o frumoasă priveliște asupra Vârfului Kazbek). Cazare și cină la hotel 3* în Tbilisi.

Ziua 9:  Mic dejun. Deplasare spre Mănăstirea David Gareja (ridicată în sec. VI de către Sf. David, un preot creștin. Bisericile din complexul monastic: Lavra, Udabno(Azerbaijan), Dodo și Bertubani, se remarcă prin prezența frescelor păstrate din sec. VIII – XIII). Se urcă pe jos (cca. 30 minute) spre partea superioară a mănăstirii – Udabno, pentru a descoperi frescele din sec. VIII – XIII din peșteră. Apoi se coboară la Lavra, acolo unde trăiesc astăzi călugării din mănăstire. Deplasare spre regiunea Kakheti, se ajunge la Mănăstirea Sf. Nina Bodbe (mănăstire de maici, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorită faptului că adăpostește moaștele Sf. Nina, cea care a creștinat Georgia). Deplasare la Sighnaghi, oraș mic, cochet, înconjurat de ziduri medievale, situat în partea superioară a dealului Sighnaghi. Deplasare la Kvareli, cazare și cină la hotel 3*.

Ziua 10:  Mic dejun. Se vizitează Mănăstirea Nekresi (fondată în sec. IV), apoi Biserica Gremi (monument de arhitectură din sec.16,  hramul Sf. Arhangheli. Gremi a fost capitala Regatului Kakheti în sec.16 – 17, a fost fondat de Levan de Kakheti și a funcționat ca un oraș comercial pe Drumul Mătăsii și reședință regală până în anul 1615 când a fost distrus în totalitate de armatele lui Shah Abbas I din Persia). Deplasare spre Alaverdi, se vizitează mănăstirea fondată de călugărul asirian Joseph Alaverdeli, care a venit din Antiohia și a găsit aici un sat mic, centru religios păgân dedicat Lunii. Cu o înălțime de peste 55m, Catedrala Alaverdi, este a doua clădire religioasă ca înălțime din Georgia, după Catedrala Sf. Treime din Tbilisi. Deplasare la Tbilisi, cazare și cină la hotel 3*.

Ziua 11: Mic dejun. Deplasare la aeroportul din Tbilisi, decolarea la ora 10.40, cursa Turkish Airlins cu escală la Istanbul la ora 12.10, decolare de la Istanbul la ora locală 19.05, aterizare la Cluj-Napoca la ora 20.40(joi 9 iunie 2022).

 PREȚ: 1040 EURO/PERSOANĂ   

Supliment la cameră single 350 euro/persoană(pentru toate cele 10 nopți de cazare)     

 AVANS MINIM LA ÎNSCRIERE: 400 Euro/persoană                                   

SERVICII INCLUSE:

–  transport cu avionul Cluj-Napoca – Istanbul – Tbilisi –Istanbul – Cluj-Napoca, cursa Turkish Airlines cu masa și băuturile incluse pe avion;

–  taxe de aeroport incluse în preț(194 euro/persoană) și Bagaje: bagajul de cală (2 bucăți) maxim 40 kg/persoană, bagajul de mână maxim 8 kg/persoană – dimensiuni 55x40x23 – (fără lichide, cosmetice, obiecte tăioase sau ascuţite)  

–  10 nopţi cazare în camere duble hoteluri 3* (clasificare locală) cu mic dejun și cină

–  întâmpinare și transfer aeroport – hotel – aeroport;

–  transport local – autocar(microbuse în unele zone sau mașini de teren 4×4) cu aer condiționat conform programului;

– ghid local vorbitor de limbă engleză în cele 2 țări;

–  intrări la obiective

SERVICII NEINCLUSE:

  • Asigurarea medicală de sănătate … de lei (OBLIGATORIE)
  • Asigurarea STORNO și medicală de sănătate … de lei(OPȚIONALĂ dar RECOMANDATĂ)

– alte vizite decât cele prevăzute în program

– alte mese decât cele prevăzute în program(masa de prânz 10 – 15 euro/persoană pe zi)

 – Bacșiș(șoferi, ghizi, recepționeri hoteluri și la restaurante) – 15 euro/persoană, pentru ambele țări pe tot sejurul(se plătește obligatoriu la fața locului reprezentantului agenției)

ACTE NECESARE: PAŞAPORT VALABIL 6 LUNI DE LA DATA ÎNTOARCERII ÎN ŢARĂ.

MONEDA: Armenia: dram armenesc AMD(cuvântul din armeană dram are semnificația „bani” și provine din cuvântul grec drachme).

1 dram armenesc = 0,0091 RON

1 dram armenesc(AMD) = 0,00189 EUR

MONEDA: Georgia: lari georgian GEL(cuvântul lari, în limba veche georgiană, semnifica „tezaur”, „comoară”, „avere”, „proprietate”). 

1 lari georgian = 1,39 RON

1 lari georgian(GEL) = 0,29 EUR

Pin It on Pinterest

Share This