mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

https://youtu.be/KRaEOVZGw_M?list=PLxO8-C91Lp90_W3NtOSrmPUBmnA7D3K7p

https://youtu.be/yUF1m_KtYN0?list=PLxO8-C91Lp90_W3NtOSrmPUBmnA7D3K7p

O călătorie spirituală în Georgia și Armenia, țări care impresionează prin istoria, cultura, viața bisericească, tradițiile străvechi, bisericile și mănăstirile ctitorite cu multe secole în urmă și păstrate în forma lor originală, unele fiind înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. 

Georgienii și armenii fac parte din rândul celor mai vechi și mai năpăstuite popoare ale lumii. Situate în zone râvnite de marile puteri din Răsărit și Apus, din miazăzi și miazănoapte, Georgia și Armenia au fost atacate, jefuite și stăpânite, de-a lungul vremii, de perși și arabi, de turcii selgiucizi și mongoli, de macedoneni, romani și bizantini, de Imperiul țarist și de Uniunea Sovietică, dar au reușit să-și păstreze credința, identitatea națională și culturală. Georgia, numită în izvoarele antice și bizantine, Iberia sau Iviria (sovieticii au numit-o Gruzia, denumire neacceptată de georgieni), astăzi cu o populație de aproximativ 3,5 milioane locuitori, se află sub patronajul spiritual al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință și, potrivit tradiției, a fost încreștinată de către Sfântul Apostol Andrei. Misiunea sfântului Andrei de răspândire a Evangheliei a fost continuată de către Sfânta Nina (Nino), „cea întocmai cu apostolii și luminătoarea Georgiei”, pomenită de Biserica noastră la 14 ianuarie. 

      Armenia este una dintre cele mai vechi naţii ale omenirii, cu peste 12.000 de ani vechime. Dovada apare pe cea mai veche hartă din lume datată acum 4500 de ani şi singură dintre naţiile lumii străvechi babiloniene care a supravieţuit timpului. Mai veche decât Roma, Grecia sau Egiptul antic, mulţi cercetători susţin că Armenia este unul dintre leagănele civilizaţiei.
Armenia, țară cu aproximativ trei milioane de locuitori (8-10 milioane de armeni locuiesc în diaspora), și cu o istorie străveche, a primit cuvântul Evangheliei de la Sfinții Apostoli Iuda Tadeul și Bartolomeu. Un rol esențial și providențial în răspândirea credinței creștine pe meleagurile Armeniei a avut Sfântul Grigorie supranumit Lusavoriț (Luminătorul) care a introdus limba armeană în predică și în cultul bisericesc, l-a botezat pe regele Tiridate al II-lea (261-317), armata și pe sfetnicii acestuia. Sfântul Grigorie a organizat Biserica armeană, i-a stabilit centrul la Ecimiadzin, a înființat 12 eparhii și a hirotonit episcopi pe fiii foștilor preoți păgâni, catehizați și botezați de el. Datorită misiunii evanghelizatoare a sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul (pomenit la 30 septembrie), Arhiepiscopul Armeniei celei Mari, țara sa este primul stat din lume care a adoptat creștinismul ca religie de stat, în anul 301. Inventarea de către arhimandritul Mesrop a alfabetului armean, a favorizat traducerea Bibliei în limba armeană, la anul 410, după versiunea siriană Peșito (simplă), iar în anul 432 după Septuaginta.

Din cauza luptelor cu perșii, Biserica armeană nu a fost reprezentată la Sinodul IV ecumenic de la Calcedon (451), și în anul 506 a respins hotărârile acestuia. Încercările făcute de Biserica Ortodoxă pentru a-i convinge pe armeni să accepte doctrina hristologică de la Calcedon au rămas fără rezultat, așa încât Biserica Armeniei face parte din rândul bisericilor necalcedoneene sau monofizite, numite și Biserici vechi-orientale. Patrimoniul bisericesc ctitorit de georgieni și armeni de-a lungul celor peste 17 secole de la încreștinarea oficială este impresionant. Bisericile și mănăstirile Georgiei și Armeniei, care au scăpat de distrugerile survenite în urma multelor invazii ale popoarelor păgâne și a tăvălugului sovietic, ridicate pe locuri înalte, sunt construite din piatră în formă de cruce, cu boltă centrală, unele având turnul clopotniță separat, însă pe alocuri se mai păstrează lăcașuri de cult în stilul basilical.

Ziua 1: Întâlnire pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca – plecări internaționale (sala de aşteptare) 28 MAI 2024(MARȚI) la ora 19.00 obligatoriu seara, cursa Turkish Airlines, decolare ora 21.00, escală la Istanbul la ora locală 23.45, decolare de la Istanbul la ora 01.10(29 mai 2024) sosire pe Aeroportul Internațional din Tbilisi la ora 04.30(29 mai 2024). Cazare la hotel 4* în Tbilisi.

Ziua 2: Mic dejun. Deplasare către granița cu Armenia (75 km. – 2 ore). În Armenia deplasare la Mănăstirea Haghpat (unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură armeană medievală, inclusă în Unesco, înființată în secolul al X-lea). Deplasare la Mănăstirea Saghmosavank (ridicată în sec. XIII – 1215, numită ca Mănăstirea Psalmilor, deoarece după tradiție, când a fost ridicată prima biserică a mănăstirii, preoții au citit neîntrerupt psalmi timp de 40 zile). Deplasare spre Erevan, cină și cazare la hotel 4*.

Ziua 3: Mic dejun. Deplasare la Mănăstirea Khor-Virap – leagănul creștinismului armean –  (secolele IV – XVII, a fost ridicată în Valea Ararat, lângă Muntele Ararat, unde se presupune că a acostat arca lui Noe. Importanța acestei biserici se datorează Sfântului Grigorie Luminătorul, cel care a creștinat Armenia și care a stat închis aici 13 ani). Oprire la ruinele Templului Zvartnots (inclus în Unesco, este un exemplu de arhitectură armeană din perioada creștină timpurie, a fost contruit în secolul al VII-lea și distrus de un cutremur în secolul al X-lea). Muzeul Genocidului. Deplasare la Echmiadzin, Reședința Patriarhiei Armene, închinare în Catedrala Echmiadzin, cea mai veche biserică creștină din Armenia, ridicată între anii 301 – 303 de către Sfântul Grigorie Luminătorul, primul Episcop armean. Timp liber pentru cumpărături. Cină și cazare la hotel 4* în Erevan.

Ziua 4 – joi: Mic dejun. În Erevan se vizitează Muzeul Matenadaran (adăpostește multe manuscrise vechi, documente cu însemnătate istorică din Europa și Asia, cum ar fi prima Biblie în limba armeană și Psalmii, manuscrise care fascinează cu miniaturile lor deosebite). Deplasare la Mănăstirea Geghard, situată pe cheile Râului Azat, capodoperă a arhitecturii armene medievale, este parțial săpată în stâncă, se presupune că prima construcție a fost ridicată aici în sec. IV, dar principala biserică datează din anul 1215. Mănăstirea îşi trage numele de la o tradiţie importantă în Armenia – poate fi urmărit în istorie până în sec. XIII, că aici a fost adusă suliţa de Sf. Apostol Tadeu – geghard, cu care a fost împuns Mântuitorul pe cruce. Mănăstirea este una dintre cele mai spectaculoase din lume, fiind trecută în patrimoniul mondial UNESCO.Deplasare la Templul Garni (construit în sec. I d.Hr. de regele Tiridates, dedicat zeului Mithra – zeul soarelui, al cărui reprezentare se vede în interiorul sanctuarului). Întoarcere la Erevan cazare  și cină la hotel 4*.

Ziua 5: Mic dejun.Deplasare spre Lacul Sevan (marea internă a Armeniei, ocupă 5% din suprafața țării, situat la 1900 m deasupra nivelului mării, este unul dintre lacurile cu apă proaspătă situat la cea mai mare altitudine din lume). Se vizitează Mănăstirea Sevanavank (inițial a fost ridicată pe o insulă, care după drenarea Lacului Sevan și pierderea a 20 m din nivelul apei, a devenit peninsulă. Este un complex de două biserici, iar intr-una din ele există o inscripție pe care scrie că mănăstirea a fost fondată în anul 874, se urcă cca. 200 trepte). Mănăstirea Goshavank(prima biserică din complex, construită în 1191, a fost închinată Maicii Domnului. Au urmat cele două capele ale Sfântului Grigore, una datând din 1208, cealaltă din 1237. Biblioteca și școala care a funcționat aici, s-au construit în 1241. In 1375 biblioteca, care avea 1600 volume, a fost incendiată de năvălitorii mongoli. Deasupra bibliotecii s-a construit, în 1291, Biserica Sfinții Arhangheli. Biserica principală, Sf. Astvatsatsin (1191-1196) se datorează prințului Vakhtang de Haterk și soției sale, care au finanțat lucrările. Pe peretele său vestic se poate vedea un ceas solar. Mănăstirea Goshavank este un exemplu de arhitectură armenească, pentru secolele 13-14. Interioarele, ca și exterioarele, sunt mai bogat decorate ca la alte mănăstiri din aceeași perioadă. Ceea ce constituie faima acestei mănăstiri sunt khachkarele meșterului Poghos sau Pavgos, din 1291. Dantelăria de piatră are o excepțională valoare artistică). Parcul Național Dilijan cu locuri de vis, se mai numește și Elveția Armeniei. Deplasare spre granița cu Georgia, apoi la Tbilisi (capitală Georgiei încă din sec. V, întemeiată de Regele Vakhtang Gorgasali pe locul unor ape minerale calde). Cazare și cină la hotel 4* în Tbilisi.

Ziua 6: Mic dejun. Tbilisi – tur de oraș, se vizitează Catedrala Sameba (Catedrala Patriarhală cu hramul Sfintei Treimi). Orașul vechi cu Biserica Metekhi (sec. XII, este construită sub formă de cruce. Tradiţia spune că stânca Metekhi este locul martiriului Sfântului Abo – sec. VIII, patronul spiritual al oraşului Tbilisi), Abanotubani (zona băilor sulfuroase), Cetatea fortăreață Narikala (construită în sec.IV, a fost mărită în sec. VII.  Mongolii au fost cei care i-au dat numele de astăzi, „Narin Qala” – „Mica cetate”), Catedrala Sioni cu hramul Adormirea Maicii Domnului(prima biserică a fost construită aici în sec.V-VI, cea actuală datează din sec. XI, adăpostește crucea Sfintei Nina luminătoarea Georgiei și capul Sf. Apostol Toma, a fost vechea catedrală patriarhală), Podul Păcii, Biserica Anchiskhati (sec. VI, este cea mai veche biserică care s-a păstrat în Tbilisi. Cazare și cină la hotel 4* în Tbilisi.  

Ziua 7: Mic dejun. Deplasare la Mtskheta, vechea capitală a Georgiei, între anii 500 î.Hr. – 500 d.Hr. De aici a început creștinarea georgienilor la începutul sec. IV. Orașul și monumentele arhitecturale au fost incluse în Patrimoniul Unesco. Se vizitează Catedrala patriarhală Svetitskhoveli (construită în sec. XI, se presupune că datează încă din sec. IV și este legată de prezența cămășii lui Hristos, care a fost îngropată aici. Este una dintre cele mai cunoscute biserici din Georgia). Mănăstirea Samtavro a Sfintei Nina cu hramul Schimbarea la Față, în incinta mănăstirii se află o capelă ridicată pe locul în care se ruga Sf. Nina. (în biserică ne închinăm la moaștele „Sfântului Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos” având ca dată de prăznuire 2 noiembrie). Sfântul Gavriil (cu numele de botez Goderdzi V. Urgebadze) s-a născut pe 26 august 1929 în Tbilisi. În anul 1955 Goderdzi a primit schima monahală, luând numele de Gavriil. La 1 mai 1965, părintele Gavriil a fost arestat de KGB pentru „activități anti-sovietice”. În închisoare a suportat torturile prelungite la care a fost supus. În ultimii ani ai vieții sale, Arhimandritul Gavriil a devenit o persoană foarte respectată și iubită în Georgia, fiind vizitat zilnic de credincioși din toată țara. Foarte mulţi dintre ei s-au vindecat ca urmare a rugăciunilor lui. Stareţul Gavriil a adormit în Domnul pe 2 noiembrie 1995 şi a fost înmormântat (înfășurat într-o pânză și așezat pe o scândură) în curtea Mănăstirii Samtavro. La mormântul sfântului s-au săvârșit multe vindecări miraculoase. Tot în această mănăstire ne închinăm și la mormintele cu moaștele regelui Mirian și reginei Nana, primii regi încreștinați de către Sfânta Nina. Mănăstirea Shio-Mgvime – fondată de unul dintre cei 13 părinți asirieni sosiți în Georgia în sec. VI – mormântul și peștera unde a sihăstrit Sfântul Șhio(este un complex monahal medieval din Georgia, lângă orașul Mtskheta la 7 km. Este situat într-un canion îngust de calcar de pe malul nordic al râului Kura, la aproximativ 30 km de Tbilisi – în timpul ei a fost cea mai mare mănăstire din Iviria). Deplasare la Ananuri, se vizitează Complexul Arhitectural (fortăreață din secolele XVI-XVII, fosta reședință a ducilor de Aragvi, compusă din zidurile de apărare, trei biserici și alte clădiri administrative și religioase). Mănăstirea Jvari, a Sfintei Cruci, sec. VI(se află situată pe un vârf muntos stâncos, la confluenta raurilor Mtkvari si Aragvi, avand în vale satul Mtskheta. Pe timpuri, Mtskheta a fost capitala Regatului Iberiei. Potrivit traditiei, se spune ca în secolul al IV-lea o femeie evanghelista, Sfanta Nino, l-ar fi convertit pe regele Mirian al III-lea al Iberiei la crestinism. Tot ea se crede ca ar fi ridicat o cruce mare de lemn pe locul unui templu pagan. Crucea a devenit cunoscuta ca facatoare de minuni, astfel încât multi pelerini din Caucaz au inceput sa vina in aceste locuri. Pe locul ramasitelor crucii a fost ridicata o biserica mica in 545, numita “Mica Cruce din Jvari”. Cladirea din prezent, “Marea Biserica din Jvari”, a fost construita intre anii 586 si 605 de catre Erismtavari Stepanoz I. In timp, importanta complexului religios din Jvari a crescut, atragand tot mai multi pelerini. Spre sfarsitul evului Mediu, complexul a fost fortificat cu un zid de piatra si o poarta, ale caror ruine inca pot fi vazute. In perioada sovietica, monumentul a fost dat uitarii, iar accesul in el a fost ingreunat de catre masurile stricte de securitate asigurate de o baza militara din apropiere. Dupa independenta Georgiei, cladirea a fost reconstruita pentru a putea fi folosita din nou in scop religios. In 1996, manastirea Jvari a intrat pe lista monumentelor declarate patrimoniu mondial UNESCO, alaturi de alte monumente din Mtskheta. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor structura cladirii a suferit distrugeri din cauza ploii si a eroziunii vantului, precum si ca urmare a unei intretineri inadecvate. In 2004 Jvari a intrat in lista World Monuments Watch apartinand de World Monuments Fund.) Cazare și cină hotel Tbilisi.

Ziua 8: Mic dejun. Deplasare la Gudauri, stațiune în Munții Caucaz aflată la 2000 metri. Se traversează munții prin Pasul Jvari (2395m) spre Kazbegi (numele oficial este Stepantsminda,  1700 metri, o așezare înconjurată de Munții Kazbegi, cu altitudinea de 5057m, unul dintre cele 6 vârfuri din Caucaz cu înălțimi peste 5000 metri. Potrivit legendei, Prometeu a fost înlănțuit pe Muntele Kazbek). Mănăstirea fortăreață Ananouri. Se urcă cu microbuse spre Mănăstirea Gergeti cu hramul Sfânta Treime (construită în sec. XIV, la o altitudine de 2170 metri cu o frumoasă priveliște asupra Vârfului Kazbek). Cazare și cină la hotel 4* în Tbilisi.

Ziua 9:  Mic dejun. Deplasare spre Mănăstirea(Lavra) David Gareja (ridicată în sec. VI de către Sfântul David, un preot creștin. Bisericile din complexul monastic: Lavra, Udabno(Azerbaijan), Dodo și Bertubani, se remarcă prin prezența frescelor păstrate din sec. VIII – XIII). Se urcă pe jos (cca. 30 minute) spre partea superioară a mănăstirii – Udabno, pentru a descoperi frescele din sec. VIII – XIII din peșteră. Apoi se coboară la Lavra, acolo unde trăiesc astăzi călugării din mănăstire. Aceste două mănăstiri au fost cele mai importante din această zonă a Georgiei în Evul Mediu. În anul 1615 în ziua de Paști 6000 de călugări din această mănăstire au fost martirizați de către perși. Deplasare spre regiunea Kakheti, se ajunge la Mănăstirea Sf. Nina Bodbe (mănăstire de maici, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorită faptului că adăpostește moaștele Sfintei Nina, cea care a creștinat Georgia). Deplasare la Sighnaghi, oraș mic, cochet, înconjurat de ziduri medievale, situat în partea superioară a dealului Sighnaghi. Deplasare la Telavi, cazare și cină la hotel 3*.

Ziua 10:  Mic dejun. Se vizitează Mănăstirea și Academia Antică Ikalto(a fost întemeiată de Sfântul Zenon, unul dintre cei 13 Părinți Sirieni ai Bisericii Georgiene, la sfârșitul secolului al VI-lea. A fost cunoscut ca unul dintre cele mai importante centre culturale și educaționale din Georgia. În timpul domniei regelui David al IV-lea , la începutul secolului al XII-lea a fost fondată o academie de către Arsen Ikaltoeli. Academia și-a instruit studenții în teologie, retorică, astronomie, filozofie, geografie, geometrie, canto, dar și în abilități mai practice, precum ceramică, prelucrarea metalelor, viticultură și vinificație și farmacologie. Potrivit legendei, celebrul poet georgian Shota Rustaveli a studiat acolo. Există trei biserici în cadrul mănăstirii: Khvtaeba, Kvelatsminda și Sameba. Biserica principală, Khvtaeba (Duhul Sfânt), a fost construită în secolul VIII-IX pe locul unei biserici mai vechi (în care Sfântul Zenon a fost înmormântat). În 1616, invadatorii persani conduși de șahul Abbas au pus Academia pe foc și sabie, care nu a renăscut niciodată.) și apoi Mănăstirea Gremi(monument de arhitectură cu hramul Sfinții Arhangheli. Gremi a fost capitala Regatului Kakheti în sec.16 – 17, a fost fondat de Levan de Kakheti și a funcționat ca un oraș comercial pe Drumul Mătăsii și reședință regală până în anul 1615 când a fost distrus în totalitate de armatele lui Shah Abbas I din Persia. Situată la 175 km est de capitala Georgiei, Tbilisi, cetatea Gremi este una din cele mai mari din cetăţile Kakhetian din secolele al XVI- XVIII-lea). Deplasare spre Alaverdi, se vizitează mănăstirea fondată de călugărul asirian Iosif Alaverdeli, care a venit din Antiohia și a găsit aici un sat mic, centru religios păgân dedicat Lunii. Sub altar se găsesc moaștele Sfintei Mucenițe Ketevan, regină martiră şi a Sf. Macrina. Cu o înălțime de peste 55 metri, Catedrala Alaverdi, este a doua clădire religioasă ca înălțime din Georgia, după Catedrala Sfânta Treime din Tbilisi. Mănăstirea Nekresi (fondată în sec. IV,  urcăm cu microbuse până în fața mănăstirii). Deplasare la Tbilisi, cazare și cină la hotel 4*.

Ziua 11: Deplasare la aeroportul din Tbilisi, decolarea la ora 04.05, cursa Turkish Airlins cu escală la Istanbul la ora 05.35, decolare de la Istanbul la ora locală 07.00, aterizare la Cluj-Napoca la ora 08.30(vineri 7 iunie 2024).

 PREȚ: 1350 EURO/PERSOANĂ   

Supliment la cameră single 370 euro/persoană(pentru toate cele 10 nopți de cazare)     

 AVANS MINIM LA ÎNSCRIERE: 500 Euro/persoană                                   

SERVICII INCLUSE:

–  transport cu avionul Cluj-Napoca – Istanbul – Tbilisi –Istanbul – Cluj-Napoca, cursa Turkish Airlines cu masa și băuturile incluse pe avion;

–  taxe de aeroport incluse în preț(247 euro/persoană) și Bagaje: bagajul de cală (2 bucăți) maxim 30 kg/persoană, bagajul de mână maxim 8 kg/persoană – dimensiuni 55x40x23 – (fără lichide, cosmetice, obiecte tăioase sau ascuţite)  

–  10 nopţi cazare în camere duble hoteluri 3* și 4*(clasificare locală) cu mic dejun și cină

–  întâmpinare și transfer aeroport – hotel – aeroport;

–  transport local – autocar(microbuse în unele zone) cu aer condiționat conform programului;

– ghid local vorbitor de limbă engleză în cele 2 țări;

–  intrări la obiective

 – Însoțitor: 

SERVICII NEINCLUSE:

  • Asigurarea medicală de sănătate(prețul este în funcție de vârstă) … (OBLIGATORIE)
  • Asigurarea STORNO și medicală de sănătate (prețul este în funcție de vârstă) … de lei(OPȚIONALĂ dar RECOMANDATĂ)

– alte vizite decât cele prevăzute în program

– alte mese decât cele prevăzute în program(masa de prânz 10 – 15 euro/persoană pe zi)

 – Bacșiș(șoferi, ghizi, recepționeri hoteluri și la restaurante) – 20 euro/persoană, pentru ambele țări pe tot sejurul(se plătește obligatoriu la fața locului reprezentantului agenției)

Agenția nu se obligă să găsească partaj persoanelor care călătoresc singure. Acestea își vor găsi persoană cu care să stea în cameră, vor plăti cameră în regim Single sau vor sta trei persoane în cameră.

ACTE NECESARE: PAŞAPORT VALABIL 6 LUNI DE LA DATA ÎNTOARCERII ÎN ŢARĂ.

MONEDA: Armenia: dram armenesc AMD(cuvântul din armeană dram are semnificația „bani” și provine din cuvântul grec drachme).

1 dram armenesc = 0,010 RON

1 dram armenesc(AMD) = 0,0021 EUR

MONEDA: Georgia: lari georgian GEL(cuvântul lari, în limba veche georgiană, semnifica „tezaur”, „comoară”, „avere”, „proprietate”). 

1 lari georgian = 1,61 RON

1 lari georgian(GEL) = 0,33 EUR

MENȚIUNE: Programul acestui pelerinaj nu este recomandat pentru persoane cu handicap/mobilitate scăzută.

Pin It on Pinterest

Share This