CĂLĂTORIND CU DUMNEZEU
– Înţelesul şi folosul pelerinajului –
Pelerinajul religios este o constantă a umanităţii. El are motivaţii multiple şi semnificaţii spirituale profunde când este trăit intens şi înţeles corect. Pelerinii sunt oameni care doresc să viziteze şi să venereze locurile sfinte biblice, mormintele martirilor, moaştele sfinţilor, icoane făcătoare de minuni sau locuri unde trăiesc duhovnici smeriţi.
Principalele motive ale pelerinajului sunt următoarele:
1. Pelerinajul este un memorial-vizual al locurilor unde s-a arătat în lume iubirea şi lucrarea minunată a lui Dumnezeu pentru oameni şi prin oameni. Pelerinul vrea să atingă locul sfânt sau moaştele sfântului în care şi prin care s-a arătat prezenţa sfinţitoare a lui Dumnezeu, într-un mod deosebit de intens, pentru ca el, pelerinul, să-şi intensifice credinţa şi iubirea sa pentru Dumnezeu.
2. Cu alte cuvinte, pelerinajul se face pentru a intensifica rugăciunea şi viaţa spiritual în general.
3. Pelerinajul este adesea un act spiritual de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El; ca atare, pelerinajul este în sine un act de asceză sau nevoinţă şi o ofrandă de recunoştinţă.
4. Pelerinajul cuprinde şi un act de pocăinţă pentru păcate, fiind completat cu mărturisirea păcatelor şi cu rugăciuni de iertare pentru mântuirea sufletului.
5. Pelerinajul poate fi motivat şi de o dorinţă puternică de a primi ajutorul lui Dumnezeu spre a realiza o lucrare important sau a primi vindecarea de o boală trupească sau sufletească.
REGULI GENERALE
- Locurile în autocar/ microbuz vor fi alocate strict în ordinea datei în care s-a făcut înscrierea.
- Pelerinii sunt obligaţi să se prezinte la punctul de îmbarcare cu cel puţin 30 de minute înainte de ora plecării, cu excepţia cazurilor în care se menţionează altfel.
- Conform noii legislaţii privind transportul de pasageri pe drumurile din ţările Comunităţii Europene, timpul obligatoriu de staţionare al autocarelor/ microbuzelor este de 9-11 ore într-un interval de 24 ore şi o zi întreagă la fiecare ciclu de 7 zile.
- Transportul se asigură cu autocare/ microbuze şi companii aeriene licenţiate. În cazul transportului cu autocarul/ microbuzul, se fac opriri regulat la intervale de 3 – 3,5 ore pentru necesităţi, servirea mesei, etc.
- Pelerinii au obligaţia de a respecta orele şi locurile de întâlnire comunicate, dar şi intervalele de pauză de pe traseu.
- Centrul de Pelerinaje nu poate fi făcut responsabil pentru cazurile în care pelerinii nu au respectat orele de întâlnire/ plecare comunicate, nu s-au prezentat la locul de întâlnire comunicat sau nu au fost lăsaţi să treacă una din frontiere din vina lor.
- Autocarul va lăsa/prelua pelerinii în/din faţa hotelului în măsura în care acest lucru este posibil. Dacă din motive obiective autocarul/microbuzul nu poate opri în faţa hotelului turiştii vor fi lăsaţi/ preluaţi din locuri bine stabilite, cât mai apropiate de hotel.
- Datorită restricţiilor de circulaţie în marile oraşe autocarele/ microbuzele nu au voie să intre în incinta sau în apropierea anumitor obiective turistice.
- Pe durata circuitelor, tururile de oraş se fac pietonal sau cu mijloacele de transport locale, dacă în program nu este specificat altfel.
- Este interzis pasagerilor: deteriorarea sau murdărirea autocarului, folosirea în exces a băuturilor alcoolice, obstrucţionarea în orice fel a conducătorului auto sau a celorlalte persoane din echipaj în îndeplinirea în bune condiţii a atribuţiilor specifice, cauzarea de neplăceri sau disconfort călătorilor din autocar/ microbuz.
- Fumatul în mijloacele de transport este interzis.
- Clasificarea hotelurilor, restaurantelor este cea atribuită de organele de resort din ţările respective. Hotelurile folosite în pelerinaje pot fi situate şi în zonele periferice ale oraşelor.
- Camerele se preiau de regulă la ora 14.00 şi se eliberează la ora 12.00. Pelerinii au obligaţia la eliberarea camerelor să verifice şi să achite notele de plată pentru serviciile consumate (mini-bar, internet, etc.).
- Pe durata pelerinajelor, sosirea la cazare se face de regulă seara, putând apărea întârzieri datorită condiţiilor de trafic, vreme, etc. Orele de sosire la cazare variază de la o zi la alta, în funcţie de programul turistic. Centrul de pelerinaje nu se face răspunzător pentru nerespectarea sau întârzierea programului turistic datorită condiţiilor de trafic (ambuteiaje, închiderea sau schimbarea anumitor sectoare de drum, etc.), a vremii, a vămilor sau a indisciplinei anumitor pelerini (întârzieri, atitudini ofensatoare faţă de asistenţa turistică, etc.).
- În hoteluri este interzisă introducerea de alimente şi sau băuturi şi/sau consumul acestora în spaţii publice (recepţie, bar, restaurant etc.). În cazul în care turiştii nu respectă această regulă, pot fi obligaţi să plătească produsele aduse din afară la preţurile practicate de hotel.
- În respectul faţă de regulile internaţionale, este interzis a se scoate mâncare/ băutură din restaurante sau a se duce mâncare/ băutură în restaurante pentru consum.
- Conform legilor internaţionale, doar ghizii locali au dreptul să ofere servicii în interiorul muzeelor, monumentelor, aşezămintelor de cult, etc.. Astfel, ghidul român va oferi explicaţii pelerinilor doar în afara obiectivelor turistice.
- Turistul se face răspunzător pentru consecinţele ce decurg din nerespectarea programului excursiei, pierderea actelor de identitate sau a documentelor de călătoriei, nerespectarea condiţiilor vamale şi a condiţiilor impuse de frontierele ţărilor în care călătoreşte.