Mănăstirea a fost înfiinţată în data de 1 octombrie 2017, până în prezent fiind amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, protosinghelul Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă. Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt ce a lăsat până azi o rană deschisă în inima orașului. Din păcate, tot acest tezaur inestimabil de suferință este practic nevalorificat și lăsat pradă uitării. Pentru a umple acest gol, IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului a avut inițiativa construirii unui memorial în cinstea celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică. În acest sens a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici, care să cuprindă Ansamblul Memorial.
Aşezată pe „Dealul Cărămidăriei” din Gherla – cimitir anonim cu gropi comune unde au fost aruncați cei ce au murit în penitenciar – Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe.
Memorialul Gherla îşi doreşte să cerceteze, să documenteze și să ofere informații despre locul ocupat de Penitenciarul Gherla în cadrul universului concentraționar comunist, dar și despre întreg sistemul represiv din România. Totodată va fi ridicat pe Dealul Cărămidăriei din oraş un ansamblu memorial dedicat celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică, pentru a cinsti cu demnitate memoria lor și a tuturor victimelor regimului comunist din România. Penitenciarul Gherla se află pe o imaginară axă a terorii comuniste, alături de cele de la Sighet, Aiud, Pitești și Jilava. Ziua de 9 martie a fost decretată sărbătoare de stat și îi omagiază pe foștii deținuți politici din perioada comunistă.
Cluj-Napoca(Plecarea la ora 08.00 dimineaţa de la Sala Sporturilor Horia Demian) – Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici de la Gherla(Participare la Sfânta Liturghie săvârșită de către ÎPS ANDREI) – Mănăstirea NICULA(închinare la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului) – Cluj-Napoca.
Preţ: 100 RON
Însoțitor:
Informaţii şi înscrieri:
Centrul de Pelerinaje „Renașterea”
Cluj-Napoca, Piața Avram Iancu, nr.2,(incinta magazinului de cărți și obiecte bisericești al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului)
Tel. 0264 431 020 sau 0723 58 38 22.