Cluj-Napoca – Mănăstirea Nașterea Maicii Domului de la CIUCEA(Sfânta Liturghie săvârșită cu ocazia hramului) –Complexul muzeal Octavian Goga de la Ciucea – Mănăstirea FLOREȘTI – Cluj-Napoca
Preţ: RON
Informaţii şi înscrieri:
Centrul de Pelerinaje „Renașterea”
Cluj-Napoca, Piața Avram Iancu, nr.2,
Tel. 0264 431 020 sau 0723 58 38 22.
(Prezența obligatorie la ora 07.45 la Sala Sporturilor Horia Demian)
Când trăia Octavian Goga, aici, la domeniul de la Ciucea, din Cluj, erau primiţi ca oaspeţi miniştri, oameni de cultură, personalităţile timpului. Goga a simţit totuşi lipsa a ceva ce îi fusese transmis de înaintaşii săi, câteva generaţii de preoţi. Îşi dorea foarte mult să aibă în apropiere un locaş de rugăciune. Şi-a propus să înfiinţeze pe domeniul său o mănăstire de monahi cu preocupări intelectuale, dorinţa sa fiind încurajată de mama sa, preoteasa Aurelia din Răşinari, fiica protopopului Ion Bratu, prieten al Mitropolitului Andrei Şaguna, al lui Timotei Cipariu, cel care l-a găzduit pe tânărul Mihai Eminescu în casa sa. Octavian Goga a murit în mai 1938 fără să îşi mai vadă visul împlinit. În corespondenţa purtată de Veturia Goga cu Episcopul Nicolae Colan din Cluj este reamintită intenţia de a duce la îndeplinire dorinţa lui Octavian – ca Ciucea întreagă să treacă în proprietatea Episcopiei Ortodoxe din Cluj. Veturia pomenea episcopului că Octavian Goga provine dintr-o veche familie de preoţi, că „a moştenit dragostea şi devotamentul credinţei“. Octavian Goga se considera un locatar vremelnic la Ciucea, în timp ce „biserica este eternă, şi deci Ciucea noastră trebuie să devină pentru vecie un loc de închinăciune“.
Loc de închinare pentru ortodocşi
Ideea înfiinţării unei mănăstiri a apărut la mutarea lui Goga aici, în Ciucea, după anul 1920. În acea perioadă, satul era greco-catolic, mai erau câţiva ortodocşi care frecventau biserica greco-catolică pentru că nu aveau unde să meargă, iar Goga, fiind şi fiu de preot, s-a gândit să aducă o bisericuţă, să înfiinţeze o mănăstire de călugări unde să poată veni şi credincioşii de confesiune ortodoxă. După ce a primit acceptul episcopiei, Veturia, prin Gavril Câmpeanu, preot la Gălpâia, Sălaj, şi ajutor de notar în Ciucea, biserica veche de la Gălpâia a ajuns la Ciucea. Veturia Goga i-a scris preotului din Gălpâia o scrisoare, datată pe 24 decembrie 1939, în care îi mulţumea „din toată inima“ şi îl asigura că „de acolo de sus Octavian Goga ne va binecuvânta pe amândoi. Aştept să vină primăvara să putem lucra la pictură, ca şi bisericuţa să îşi ridice braţul spre cer în toată frumuseţea ei modestă“. Părintele Gavril Câmpeanu era fericit că bisericuţa veche şi-a găsit utilitatea după ce fusese „lăsată singură în câmpul deschis la margine de sat“.