Ziua I: 7 octombrie 2024(luni): Cluj-Napoca–Mănăstirea Sfânta Treime de la Cozia – Rm. Vâlcea – Bucureşti(cazare hotel în București).
Ziua II: 8 octombrie 2024(marţi): Plecarea din București(ora 5.00 DIMINEAȚA) – Giurgiu – Ruse – Bulgaria – Kulata – Promahonas – Plecare spre Salonic – tur pietonal, se vizitează centrul istoric al oraşului: Biserica Sfântul Dimitrie , închinare la moaştele Sfântului Vasile cel Nou în Biserica Sfânta Sofia (construită în sec. VII după modelul Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol) şi la moaştele Sfântului Grigorie Palama care se află în Catedrala Mitropolitană din Salonic (cu hramul Sfântului Grigorie Palama, prima biserică a fost construită în sec. VIII), Turnul Alb. Cazare şi cină la Paralia Katerini la malul Mării Egee.
Ziua III: 9 octombrie 2024(miercuri): Mănăstirea Kato Xenia (Brâul Maicii Domnului și icoana facătoare de minuni a Maicii Domnului)– Mănăstirea Kato Xenia, cu deosebită bucurie şi evlavie, păstrează o parte din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, una dintre cele mai valoroase relicve creştine. Brâul este ţesut din păr de cămilă şi, alături de Cinstitul Ei Acoperământ, constituie singura mărturie preţioasă ce se păstrează din viaţa ei pământească)-Ferry-boat din Glyfa spre Insula Evvia. Biserica SFÂNTULUI IOAN RUSU(închinare la sfintele moaște). Insula Evia este una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei şi a doua ca mărime după Creta. Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul adăposteşte, cu mare bucurie, mult cinstitele Moaşte ale Sfântului Ioan Rusul, un sfânt cunoscut şi iubit în întreaga lume, atât pentru nenumăratele lui minuni, cât şi pentru deosebita lui viaţă în Hristos. Cazare şi cină în Nea Makri la malul Mării Egee.
Ziua IV: 10 octombrie 2024(joi): Ferry – boat din Portul Pireu spre Insula EGHINA (moaştele Sf. Nectarie Taumaturgul). Mănăstirea Sfânta Treime din Insula Eghina este cunoscută mai ales pentru păstrarea în măreaţa ei biserică a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, grabnic ajutator bolnavilor de cancer. Recent canonizat de către Biserica Ortodoxă a Greciei, Sfântul Nectarie a fost episcop de Pentapole şi ctitor al Mănăstirii „Sfânta Treime” din Insula Eghina. Moaştele acestuia se păstrează astăzi în interiorul mănăstirii, fiind puse spre închinarea pelerinilor ce vin cu credinţă la acestea. Ferry – boat din Insula Eghina spre Portul Pireu. ATHENA(capitala Greciei dar și unul dintre orașele cele mai vechi așezări umane din lume a cărei istorie se întinde pe 3400 de ani. Aici au funcționat Academia lui Platon, Liceumul lui Aristotel și multe alte instituții de artă și cultură ale lumii antice. Atena ajungând să fie considerată de mulți istorici ca fiind leagănul civilizației Apusene și locul de naștere al democrației). Areopagul(este un deal cu înălțimea de 115 metri și este situat nu departe de Acropole. Acest deal a fost locul de întrunire al Consiliului Areopagului, ca primă curte supremă și for legislativ al Atenei. Este cunoscut creștinilor mai ales datorită predicii rostite de către Sfântul Apostol Pavel în acest loc, cuvântare consemnată în Faptele Apostolilor. Areopagul, asa cum ni s-a pastrat, difera de cel initial fiind grav afectat în anul 1651 de un cutremur ce a distrus si Biserica Sfantului Dionisie Areopagitul, aflată la baza sa). Mănăstirea Sfânta Irina Hrisovalantou https://doxologia.ro/vietile-sfintilor/sinaxar/sfanta-irina-hrisovalantou-care-primit-mere-din-rai(Sfânta Irina din Hrisovalant, este o sfantă mai puțin cunoscută în România, dar foarte iubită în Grecia, unde foarte multe biserici si manastiri o au ca ocrotitoare, este sarbatorită pe 28 iulie. Sfanta Irina este foarte iubita pentru faptul ca raspunde grabnic la rugaciuni, fiind cunoscuta ca facatoare de minuni. Oricine se roaga ei cu credintă primește ajutor și mângâiere. Cele mai multe minuni au loc cu femeile care nu pot avea copii). Cazare şi cină în Nea Makri la malul Mării Egee.
Ziua V: 11 octombrie 2024(vineri): Mănăstirea Buna Vestire de la Nea Makri unde ne vom închina la moaștele SFÂNTULUI EFREM cel NOU grabnic ajutătorul și tămăduitorul. Canalul Corint – Mănăstirea Sf. Patapie (moaştele Cuviosului Patapie Tămăduitorul(vindecător de cancer) şi moaştele Sfintei Ipomoni împărăteasa). Mănăstirea se află aşezată pe înălţimile din jurul Corintului cu o priveliște de basm. Moaştele făcătoare de minuni ale Cuviosului Patapie sunt aşezate într-una din grotele din incinta mănăstirii. În grota alăturată celei care adăposteşte moaştele, este grota în care a vieţuit şi s-a nevoit sfântul ocrotitor al locului. Cuviosul Patapie este cunoscut ca unul dintre sfinţii tămăduitori de cancer. Orașul Patra(biserica cu moaştele Sfântului Apostol Andrei). Cazare şi cină în Patra.
Ziua VI: 12 octombrie 2024(sâmbătă): Mic dejun la Pachet, plecarea de la hotel la ora 05.00 dimineața. Portul din Kilini de unde se va traversa cu feribotul în Insula Kefalonia(cea mai mare dintre insulele vestice ale Greciei situate în Marea Ionică. Se întinde pe 780 de kilometri pătraţi, se înalţă până la 1628 de metri altitudine şi are aproximativ 37.000 de locuitori, dintre care astăzi două treimi trăiesc în oraşe. Are cinci porturi şi un aeroport. Istoria insulei a fost una zbuciumată. Aflându-se într-o zonă de confluenţă internaţională, ea a devenit parte din Grecia abia în 1864, până atunci cunoscând diverse perioade de ocupaţie: veneţiană, franceză, spaniolă, otomană, britanică. În secolele 16-18 a fost una din cele mai mari exportatoare de stafide, împreună cu insula Zakynthos, şi deţinea o flotă importantă. Pentru a se feri de atacurile piraţilor, localităţile erau construite în locuri înalte, pe culmi. Stâncile grecesti, ce se înaltă brusc din apele albastre si transparente, alcatuiesc locul ideal pentru o viata linistita si senina: mici sate, case modeste, ruinele unei oras antic si cateva locasuri de cult, sunt doar o parte din frumusetile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numita “insula contrastelor”, caci pe aceasta, ruine romane, venetiene si bizantine se inghesuie unele intr-altele, de-a lungul plajelor insorite. În fiecare an, în luna august, in postul Adormirii Maicii Domnului, cand crestinii praznuiesc Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august), un numar insemnat de serpi mici apar in jurul bisericii si a clopotnitei din localitatea Markopoulo. In aceasta perioada, biserica inchinata Maicii Domnului “Langouvarda” este luata cu asalt de o specie unica de serpi mici, fiecare avand capul însemnat cu o cruce – Mănăstirea Sfântul Gherasim din Kefalonia(tămăduitor al bolnavilor mintali și al îndrăciților. Sfântul Gherasim cel Nou, unul din marii nevoitori din veacul al 16-lea, vietuitor peste cinci ani în pesterile ostrovului Kefalonfei și întemeietor al manastirii din Omala, a ajuns vestit pentru puterea rugaciunii sale si pentru darurile cu care l-a impodobit Dumnezeu: tamaduirea bolilor, mai cu seama a nebuniei, si izgonirea duhurilor necurate – cu care mangaie poporul lui Dumnezeu si dupa stramutarea sa în cerestile lăcasuri, până astazi, marturie ca cel ce a murit impreuna cu Hristos va trai vesnic impreuna cu El si moartea nu mai are stapanire asupra lui.)
Biserica Adormirea Maicii Domnului Fidoussa din Markopoulos(unde în fiecare an se arată șerpii Maicii Domnului cu cruce pe cap. După tradiţie, în urmă cu mai multe veacuri sătenii au observat nişte flăcări ce mistuiau un copac din marginea satului. Au alergat acolo şi când focul a fost stins, copacul şi desişul din apropiere erau cu totul arse, însă la poalele copacului au găsit nevătămată o icoană a Maicii Domnului. Icoana fost dusă în biserică spre închinare, dar ea se întorcea mereu în chip minunat la locul unde fusese găsită, până ce acolo s-a ridicat un paraclis, iar mai târziu o mănăstire. Tradiţia locală spune că, în momentul în care mănăstirea a fost atacată de piraţi, cândva în anul 1705, maicile s-au rugat Maicii Domnului să le apere, spre a nu fi luate prizoniere sau batjocorite. Rugăciunea acestora a fost ascultată, iar piraţii s-au înfricoşat de vederea şerpilor s-au întors înapoi cu groază la vederea a mii de şerpi ce înconjuraseră mănăstirea. De atunci, în fiecare an, în luna august, aici se arată şerpii Maicii Domnului. Mai târziu, Mănăstirea Langouvarda a fost distrusă de turci, iar ceea ce mai rămăsese în picioare a fost ruinat de un cutremur în anul 1953. Pe locul fostei Mănăstiri Langouvarda a fost zidită o biserică închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, unde a fost aşezată şi vechea icoană a Maicii Domnului, găsită la marginea satului în urmă cu mai multe veacuri.Biserica este loc de pelerinaj în fiecare an între praznicul Schimbării Domnului la Faţă şi praznicul Adormirii Maicii Domnului) – PASTRA – Biserica Maicii Domnului cu Icoana Maicii Domnului Gravaliotissa(unde înfloresc crinii din tije uscate, în Insula Kefalonia, între satele Troianata şi Demontandata, lângă Argostoli, există o biserică care se numeşte „Maica Domnului cu crinii”. Începând cu sărbătoarea Buneivestiri, oamenii aşază în faţa icoanei Maicii Domnului o vază cu crini care firesc ar fi să se veştejească după câteva ore sau zile. Însă nu se mai atinge nimeni de ei. După ce au trecut vreo patru luni şi vine ziua de 15 August, într-un mod miraculos, înverzesc tulpinile şi înfloresc crinii, cu toate că partea de jos a rămurelei rămâne uscată). Cazare și cină la hotel în localitatea Preveza/Amfilochia(pe malul Mării Ionice).
Ziua VII: 13 octombrie 2024(duminică): Mic dejun. Igoumenitza – Insula Corfu: Catedrala Sf. Spiridon (moaştele Sf. Spiridon). Având cel mai înalt turn din oraş, Biserica Sfântul Spiridon poate fi văzută de aproape oriunde ar fi privit oraşul. Biserica a fost construită în anul 1596. Moaştele Sfântului Spiridon au fost aşezate în această localitate în anul 1453. Sfântul Spiridon face mari minuni şi astăzi, cea mai vădită dintre ele fiind aceea că papucii din picioarele sfintelor sale Moaşte, în raclă, se tocesc în timp, nimeni umblând la ei. Astfel, papucii Sfântului Spiridon trebuie schimbaţi periodic. Acesta este semnul că Sfântul umblă neîncetat prin lume, spre a asculta şi împlini rugăciunile celor ce îl cheamă în ajutor. Următorul popas va fi la Catedrala Panaghia Spiliotissa unde se află moaștele Sfintei Teodora Împarăteasa. Cazare și cină la hotel în Kalambaka.
Ziua VIII: 14 octombrie 2024(luni): Complexul Monastic de la Meteora. După Sfântul Munte Athos, Meteora este cel de al doilea centru monastic ortodox al Greciei, ca mărime şi importanţă. Stâncile cu pereţi abrupţi şi înălţimi ameţitoare, constituie unul din cele mai impresionante fenomene ale planetei. Pe vârfurile cele mai greu accesibile, fără vegetaţie, s-a înfiripat viaţa monahală încă din secolul al IX-lea. În prezent din cele 24 mănăstiri, doar 6 sunt bine conservate şi constituie o puternică atracţie atât pentru pelerini cât şi pentru turiştii din întreaga lume: Mânăstirea Marele Meteor, Mânăstirea Varlaam, Mânăstirea Sfânta Treime, Mânăstirea Rousanou, Mânăstirea Sfântul Ştefan şi Mânăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas. Pentru valoarea sa creştină, istorică, arhitectonică, artistică şi geografică, Meteora este recunoscută şi ocrotită de UNESCO şi de alte organizaţii internaţionale. Mănăstirea Muntelui Olimp unde vizitam Mănăstirea Sfântului Dionisie din Olimp. Așezată la o altitudine de peste 900 de metri pe Muntele Olimp. Cazare și cină în orașul Tesalonic.
Ziua IX: 15 octombrie 2024(marţi): Croazieră pe lângă Sfântul Munte Athos (se văd mănăstirile: Dohiariu, Xenofont, Sfântul Pantelimon, Xiropotamu, Simonos Petra, Grigoriu, Dionisiu, Sfântul Pavel şi Schitul Sfânta Ana). Mănăstirea Souroti (Moaştele Sf. Arsenie Capadocianul şi Mormântul Sfântului Paisie Aghioritul). Cazare și cină în orașul Tesalonic.
Ziua X: 16 octombrie 2024(miercuri): Plecare spre România – Bulgaria – Sofia(tur pietonal) – Catedrala patriarhală Sfântul Alexandru Nevski a Bisericii Ortodoxe Bulgare, Biserica Sf. Sofia și Biserica Sfântul Nicolae – Cazare la hotel în București(sosire la orele 24.00).
Ziua XI: 17 octombrie 2024(joi): Vom ajunge la Cluj-Napoca în cursul serii (aproximativ orele 18.00 – 19.00).
FOARTE IMPORTANT: Începând cu data de 1 IANUARIE 2024 și conform noilor reglementări introduse de guvernul elen, clienții care călătoresc în Grecia vor fi taxați cu „Taxa de rezistență la schimbări climatice”, care va trebui să fie plătită direct de către oaspeții hotelului.
Taxa se va aplica pe cameră, pe noapte și va trebui plătită la sosire.
La acest program de pelerinaj pentru cele 8 cazări în Grecia taxa este de aproximativ 20 euro/persoană total.
Preţ: 780 Euro/persoană
Preţul include:
• Transport cu autocar 50 locuri.
• 8 cazări la hotel 3* și 4* în Grecia
• Mic dejun şi cină la hoteluri în Grecia
• Ghidaj şi asistenţă religioasă: PR. CISMAŞ DAN DORIAN
Preţul nu include:
Supliment la CAMERĂ SINGLE 320 EURO/PERSOANĂ.
• Intrarea la obiective turistice şi religioase aproximativ 15( EURO – TOTAL/PERSOANĂ)
• Ferry – boat Insula Evia, Eghina, Corfu și Kefalonia aproximativ(80 EURO – TOTAL/PERSOANĂ)
Croaziera pe lângă Sfântul Munte Athos aprox. 25 euro/persoană(opțională)
Cazarea la București 240 ron de persoană(dus – întors cu mic dejun), suplimentul la cameră single pentru cele două nopți dus și întors este 180 RON/persoană.
• Asigurare medicală în funcție de vârstă(obligatorie)
Asigurarea storno și medicală în funcție de vârstă(opțională)
*Urcarea și aşezarea în autocar se va face în ordinea înscrierii în lista oficială ca urmare a rezervării locului prin achitarea avansului de 300 euro/persoană.
*Intrarea pe teritoriile Bulgariei şi Greciei se face pe baza cărţii de identitate(nu se acceptă buletine vechi) sau a paşaportului.