Mănăstirea Voivodeni este aşezată la marginea satului cu acelaşi nume, situat la graniţa judeţului Sălaj cu judeţul Cluj. Satul Voivodeni a fost atestat documentar în urmă cu aproape 700 de ani, odată cu atestarea documentară a satului pomenindu-se despre aşezarea unui eremit în hotarele acestei localităţi. Locul în care s-a nevoit acesta nu a fost uitat, el numindu-se Râmeţ. Aici, în Râmeţ, tradiţia locului spune că ar fi funcţionat un schit, iar după ce acesta s-a desfiinţat aici s-ar fi stabilit vatra satului.
Mănăstirea Strâmba este amplasată într-o oază de linişte, înconjurată de păduri, la marginea judeţului Sălaj, în comuna Hida. Îşi aşteaptă, acolo, credincioşii, încă din jurul anului 1470 când – spune o legendă a locului o credincioasă „strâmbă” şi şchioapă ar fi apelat la ajutorul călugărilor stabiliţi în împrejurimi pentru însănătoşirea fiicei sale, grav bolnavă. Ea a promis călugărilor că-i va răsplăti dându-le toată averea sa şi-i va ajuta să construiască o mănăstire. Rugăciunile celor doi monahi au ajutat la vindecarea tinerei, iar pe moşia donată călugărilor s-a întemeiat sfânta mănăstire. De la femeia ”strâmbă” care a stat la baza construcţiei mănăstirii vine şi numele aşezământului, păstrat şi astăzi. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, soră cu cea de la Mănăstirea Nicula pictată de preotul Luca din Iclod, în jurul anului 1673 o înfăţişează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus în braţe.
Cluj-Napoca–Mănăstirea VOIVODENI(Sf. Liturghie cu ocazia hramului săvârșită de către PS PETRONIU–EPISCOPUL SĂLAJULUI) – Mănăstirea STRÂMBA de SĂLAJ – Cluj-Napoca.
Preţ: 42 lei
Informaţii şi înscrieri:
Centrul de Pelerinaje „Renașterea”
Cluj-Napoca, Piața Avram Iancu, nr.2,
Tel. 0264 431 020 sau 0723 58 38 22.
(Plecarea la ora 8.00 dimineața de la Sala Sporturilor Horia Demian)