mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Centrul de Pelerinaje „Renașterea”, organizează, în perioada 5 – 15 IULIE 2022, Pelerinaj- Circuit în Grecia.

Vă propunem un circuit deosebit, în care vom avea parte de cele mai profunde popasuri duhovniceşti, vom cinsti sfintele moaşte ale multor sfinţi făcători de minuni şi grabnic ajutători, vom putea participa la sfintele slujbe, vom avea posibilitatea să admirăm peisaje deosebite şi să ne încărcăm duhovniceşte mergând pe urmele unor mari sfinţi precum Sfântul Ierarh Nectarie, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântul Cuvios Efrem cel Nou, Sf. Ioan Rusu, Sf. Gherasim din Kefalonia, Sf. Spiridon, Sf. Patapie, Sf. Apostol Andrei şi mulţi alţii. Vom afla multe detalii din vieţile sfinţilor pe care îi vom vizita la ei acasă, ne vom putea ruga şi le vom încredinţa probleme şi grijile fiecăruia dintre noi. Ne vom întoarce acasă, mai îndreptaţi, mai înduhovniciţi, plini de bucurii sfinte pentru a putea împărtăşi celor dragi câte o picătură din acest balsam duhovnicesc al rugăciunilor împlinite, cu bucuriile pe care sfinţii ştiu să ni le facă, rugându-i să ne ocrotească şi să ne rânduiască alte vizite şi cu alte prilejuri binecuvântate.

 • ZIUA I: (marți 5 iulie 2022) Grupul se va întâlni la ora 09.30. Plecare de la Cluj-Napoca(Sala Sporturilor Horia Demian ora 10.00)  Alba Iulia –  Sibiu – Rm. Vâlcea – București (cazare hotel 3*);
 • ZIUA II: (miercuri 6 iulie 2022) Mic dejun matinal. București(plecare la ora 06.00) – Giurgiu – Ruse – Bulgaria – Mănăstirea de la RILA(cea mai mare şi mai frumoasă mănăstire din Bulgaria, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO,închinare la moaștele Sfântului Ioan de Rila făcătorul de minuni) Kulata – Promahonas. Cazare și cină în orașul Tesalonic sau Paralia Katerini.
 • ZIUA III: (joi 7 iulie 2022) Mic dejun. Mănăstirea Sfântului Efrem Sirul(ctitorie din anul 1983, aşezământul a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani. Nenumăraţi pelerini vin aici pentru a se închina moaştelor Sfântului Efrem Sirul (o parte din mâna dreaptă), odorul de mult preţ al mănăstirii.Sfântul Efrem Sirul s-a născut în jurul anului 306, în Nisibe, s-a nevoit în nordul Mesopotamiei şi trecut la cele veşnice pe 9 iunie 373, în Edessa. Opera Sfântului Efrem cuprinde nenumărate imne, rugăciuni şi cuvinte de învăţătură. Cuviosul Efrem este pomenit de Biserica Ortodoxă în ziua de 28 ianuarie. Mănăstirea „Sfântul Efrem” impresionează prin arhitectura de influenţă bizantină; toate clădirile aşezământului sunt acoperite cu cărămidă roşie. Odată ajuns la aici, pelerinul merge pentru a se închina în biserica mare a mănăstirii unde se păstrează, cu mare evlavie, mâna dreaptă a Sfântului Efrem Sirul și o părticică din moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina din Sinai) –  Complexul Monastic de la Meteora(după Sfântul Munte Athos, Meteora este cel de al doilea centru monastic ortodox al Greciei, ca mărime şi importanţă. Stâncile cu pereţi abrupţi şi înălţimi ameţitoare, constituie unul din cele mai impresionante fenomene ale planetei. Pe vârfurile cele mai greu accesibile, fără vegetaţie, s-a înfiripat viaţa monahală încă din secolul al IX-lea. În prezent din cele 24 mănăstiri, doar 6 sunt bine conservate şi constituie o puternică atracţie atât pentru pelerini cât şi pentru turiştii din întreaga lume: Mânăstirea Marele Meteor, Mânăstirea Varlaam, Mânăstirea Sfânta Treime, Mânăstirea Rousanou, Mânăstirea Sfântul Ştefan şi Mânăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas. Pentru valoarea sa creştină, istorică, arhitectonică, artistică şi geografică, Meteora este recunoscută şi ocrotită de UNESCO şi de alte organizaţii internaţionale) – Cazare și cină la hotel în orașul Kalambaka sau Trikala.
 • Ziua IV: (vineri 8 iulie 2022) Mic dejun. Igoumenitza – Insula Corfu: Catedrala Sfântului Spiridon (moaştele Sf. Spiridon). Având cel mai înalt turn din oraş, Biserica Sfântul Spiridon poate fi văzută de aproape oriunde ar fi privit oraşul. Biserica a fost construită în anul 1596. Moaştele Sfântului Spiridon au fost aşezate în această localitate în anul 1453. Sfântul Spiridon face mari minuni şi astăzi, cea mai vădită dintre ele fiind aceea că papucii din picioarele sfintelor sale Moaşte, în raclă, se tocesc în timp, nimeni umblând la ei. Astfel, papucii Sfântului Spiridon trebuie schimbaţi periodic. Acesta este semnul că Sfântul umblă neîncetat prin lume, spre a asculta şi împlini rugăciunile celor ce îl cheamă în ajutor. Cazare și cină hotel în Patra/Nafpaktos.
 • ZIUA V: (sâmbătă 9 iulie 2022)  Mic dejun. Deplasare spre portul din Kilini unde se va traversa cu feribotul în Insula Kefalonia(cea mai mare dintre insulele vestice ale Greciei situate în Marea Ionică. Se întinde pe 780 de kilometri pătraţi, se înalţă până la 1628 de metri altitudine şi are aproximativ 37.000 de locuitori, dintre care astăzi două treimi trăiesc în oraşe. Are cinci porturi şi un aeroport.
  Istoria insulei a fost una zbuciumată. Aflându-se într-o zonă de confluenţă internaţională, ea a devenit parte din Grecia abia în 1864, până atunci cunoscând diverse perioade de ocupaţie: veneţiană, franceză, spaniolă, otomană, britanică. În secolele 16-18 a fost una din cele mai mari exportatoare de stafide, împreună cu insula Zakynthos, şi deţinea o flotă importantă. Pentru a se feri de atacurile piraţilor, localităţile erau construite în locuri înalte, pe culmi. Stâncile grecesti, ce se înaltă brusc din apele albastre si transparente, alcatuiesc locul ideal pentru o viata linistita si senina: mici sate, case modeste, ruinele unei oras antic si cateva locasuri de cult, sunt doar o parte din frumusetile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numita “insula contrastelor”, caci pe aceasta, ruine romane, venetiene si bizantine se inghesuie unele intr-altele, de-a lungul plajelor insorite. În fiecare an, în luna august, in postul Adormirii Maicii Domnului, cand crestinii praznuiesc Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august), un numar insemnat de serpi mici apar in jurul bisericii si a clopotnitei din localitatea Markopoulo. In aceasta perioada, biserica inchinata Maicii Domnului “Langouvarda” este luata cu asalt de o specie unica de serpi mici, fiecare avand capul însemnat cu o cruce 
  – Mănăstirea Sfântul Gherasim din Kefalonia(tămăduitor al bolnavilor mintali și al îndrăciților. Sfântul Gherasim cel Nou, unul din marii nevoitori din veacul al 16-lea, vietuitor peste cinci ani în pesterile ostrovului Kefalonfei și întemeietor al manastirii din Omala, a ajuns vestit pentru puterea rugaciunii sale si pentru darurile cu care l-a impodobit Dumnezeu: tamaduirea bolilor, mai cu seama a nebuniei, si izgonirea duhurilor necurate – cu care mangaie poporul lui Dumnezeu si dupa stramutarea sa în cerestile lăcasuri, până astazi, marturie ca cel ce a murit impreuna cu Hristos va trai vesnic impreuna cu El si moartea nu mai are stapanire asupra lui.)
  Biserica Adormirea Maicii Domnului Fidoussa din Markopoulos(unde în fiecare an se arată șerpii Maicii Domnului cu cruce pe cap. După tradiţie, în urmă cu mai multe veacuri sătenii au observat nişte flăcări ce mistuiau un copac din marginea satului. Au alergat acolo şi când focul a fost stins, copacul şi desişul din apropiere erau cu totul arse, însă la poalele copacului au găsit nevătămată o icoană a Maicii Domnului. Icoana fost dusă în biserică spre închinare, dar ea se întorcea mereu în chip minunat la locul unde fusese găsită, până ce acolo s-a ridicat un paraclis, iar mai târziu o mănăstire. Tradiţia locală spune că, în momentul în care mănăstirea a fost atacată de piraţi, cândva în anul 1705, maicile s-au rugat Maicii Domnului să le apere, spre a nu fi luate prizoniere sau batjocorite. Rugăciunea acestora a fost ascultată, iar piraţii s-au înfricoşat de vederea şerpilor s-au întors înapoi cu groază la vederea a mii de şerpi ce înconjuraseră mănăstirea. De atunci, în fiecare an, în luna august, aici se arată şerpii Maicii Domnului. Mai târziu, Mănăstirea Langouvarda a fost distrusă de turci, iar ceea ce mai rămăsese în picioare a fost ruinat de un cutremur în anul 1953. Pe locul fostei Mănăstiri Langouvarda a fost zidită o biserică închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, unde a fost aşezată şi vechea icoană a Maicii Domnului, găsită la marginea satului în urmă cu mai multe veacuri.Biserica este loc de pelerinaj în fiecare an între praznicul Schimbării Domnului la Faţă şi praznicul Adormirii Maicii Domnului) – PASTRA – Biserica Maicii Domnului cu Icoana Maicii Domnului Gravaliotissa(unde înfloresc crinii din tije uscate, în Insula Kefalonia, între satele Troianata şi Demontandata, lângă Argostoli, există o biserică care se numeşte „Maica Domnului cu crinii”. Începând cu sărbătoarea Buneivestiri, oamenii aşază în faţa icoanei Maicii Domnului o vază cu crini care firesc ar fi să se veştejească după câteva ore sau zile. Însă nu se mai atinge nimeni de ei. După ce au trecut vreo patru luni şi vine ziua de 15 August, într-un mod miraculos, înverzesc tulpinile şi înfloresc crinii, cu toate că partea de jos a rămurelei rămâne uscată). Cazare și cină hotel în Patra/Nafpaktos.
 • ZIUA VI: (duminică 10 iulie 2022) Mic dejun. Patra (moaştele Sfântului Apostol Andrei) – Mănăstirea Mega Spileo (închinare la Icoana Maicii Domnului Panaghia Megaliospiliotissa) – socotită a fi cea mai veche mănăstire din Grecia, Mega Spileo („Marea Peşteră”) este amplasată pe muntele Chelmos din Peloponez la o altitudine de 1.000 de metri, ferită de zgomotul şi agitaţia lumii de astăzi. Mănăstirea adăposteşte până astăzi mulţime de moaşte de sfinţi, dar şi o foarte veche icoană în relief a Maicii Domnului, considerată a fi una din cele 70 de icoane pictate de Sfântul Luca sculptată în ceară şi mastic. Din vremea ctitoririi sale în veacul al IV-lea, mănăstirea a trecut prin cinci incendii devastatoare. De fiecare dată, Icoana Maicii Domnului de la Mega Spileo –Panaghia Megaliospiliotissa ‒ a scăpat în chip minunat de la pieire. S-au săvârşit multe minuni şi tămăduiri legate de icoană, una dintre minuni fiind păstrarea ei minunată în timpul incendiilor nimicitoare care au prefăcut de două ori mănăstirea în cenuşă – Canalul Corint – este un loc unic, de unde poţi admira atât Marea Egee cât şi Marea Ionică. Are o lungime de 6343 metri, lăţimea variază între 21 şi 25 de metri iar adâncimea apei este de peste opt metri Mănăstirea Sf. Patapie (moaştele Cuviosului Patapie Tămăduitorul(vindecător de cancer) şi moaştele Sfintei Ipomoni împărăteasă a Bizanțului). Mănăstirea se află aşezată pe înălţimile din jurul Corintului cu o priveliște de basm. Moaştele făcătoare de minuni ale Cuviosului Patapie sunt aşezate într-una din grotele din incinta mănăstirii. În grota alăturată celei care adăposteşte moaştele,  este grota în care a vieţuit şi s-a nevoit sfântul ocrotitor al locului. Cuviosul Patapie este cunoscut ca unul dintre sfinţii tămăduitori de cancer. Cazare și cină la hotel în Kalamos Beach/Nea Makri.
 • ZIUA VII: (luni 11 iulie 2022) Mic dejun. Începem ziua noastră cu turul panoramic cu autocarul în piețele cele mai importante, Karaiskaki, Omonia, Syntagma, cu câteva dintre cele mai importante clădiri neoclasice (Academia, Universitatea, Biblioteca – Trilogia Atheniană), Muzeul Cicladic, Muzeul Benaki, Muzeul Războiului. În turul nostru vom vedea și Grădinile Regale, Zappeionul, Stadionul Kalimarmaro (locul primelor Jocuri Olimpice Moderne), Arcul lui Adrian, Templul lui Zeus Olimpianul.
  Tur pietonal: vizităm Acropola în interior (citadela ateniană, construită pe stanca înaltă de 157 metri altitudine) cu templele Parthenon, Athena Nike, Erechtheion, Propilele, perioada clasica – Pericle, unde se vor explica câteva detalii arhitectonice ale monumentelor însă și Istoria marcantă a locului.
  Continuăm apoi către stânca unde a predicat Apostolul Pavel – Areopagos, Agora Antică, Agora Romană, Turnul Vânturilor,  Mitropolia. Î
  n Piața Sintagma, vom asista la Schimbarea Gărzii prezidențiale. ATENA(capitala Greciei dar și unul dintre orașele cele mai vechi așezări umane din lume a cărei istorie se întinde pe 3400 de ani. Aici au funcționat Academia lui Platon, Liceumul lui Aristotel și multe alte instituții de artă și cultură ale lumii antice. Atena ajungând să fie considerată de mulți istorici ca fiind leagănul civilizației Apusene și locul de naștere al democrației) – Acropole(reprezintă începutul, locul în care a luat nastere civilizatia greaca antica: vestigiile pastrate aici – ale templelor Parthenon si Erechteion si ale templului Athenei Nike – sunt cele mai vestite atractii si, totodata, simboluri ale Greciei. Acropola din Atena a fost înscrisă în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO) – Areopagul(este un deal cu înălțimea de 115 metri și este situat nu departe de Acropole. Acest deal a fost locul de întrunire al Consiliului Areopagului, ca primă curte supremă și for legislativ al Atenei. Este cunoscut creștinilor mai ales datorită predicii rostite de către Sfântul Apostol Pavel în acest loc, cuvântare consemnată în Faptele Apostolilor. Areopagul, asa cum ni s-a pastrat, difera de cel initial fiind grav afectat în anul 1651 de un cutremur ce a distrus si Biserica Sfantului Dionisie Areopagitul, aflată la baza sa)
 •  Cazare și cină la hotel în Kalamos Beach/Nea Makri.
 • ZIUA VIII: (marți 12 iulie 2022)  Mic dejun. Mănăstirea Buna Vestire de la Nea Makri unde ne vom închina la moaștele SFÂNTULUI EFREM cel NOU grabnic ajutătorul și tămăduitorul. Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din Grecia şi totodată una dintre cele mai vechi mănăstiri din Attica. În vechime, mănăstirea era populată de o mulţime de călugări, mulţi dintre ei fiind martirizaţi de către păgânii otomani. Aici, vreme de mai bine de 27 de ani, Sfântul Efrem cel Nou va lua urma lui Hristos întru toate, atât în vieţuire curată, cât şi în pătimire înfricoşătoare. Mănăstirea Pantocrator sec. XI (era cel mai mare loc de pelerinaj din Balcani iar Sfântul Porfirie îl considera cel mai sfânt loc din Grecia). Deplasare cu feribotul pe Insula Eghina (închinare la moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul). Mănăstirea Sfânta Treime din Insula Eghina este cunoscută mai ales pentru păstrarea în măreaţa ei biserică a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, grabnic ajutator bolnavilor de cancer. Recent canonizat de către Biserica Ortodoxă a Greciei, Sfântul Nectarie a fost episcop de Pentapole şi ctitor al Mănăstirii „Sfânta Treime” din Insula Eghina. Moaştele acestuia se păstrează astăzi în interiorul mănăstirii, fiind puse spre închinarea pelerinilor ce vin cu credinţă la acestea. Cazare și cină la hotel în Insula Evvia(Eretria sau Agia Anna).
 • ZIUA IX: (miercuri 13 iulie 2022) Mic dejun. Insula Evia – Biserica SFÂNTULUI IOAN RUSU(închinare la sfintele moaște). Insula Evia este una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei şi a doua ca mărime după Creta. Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul adăposteşte, cu mare bucurie, mult cinstitele Moaşte ale Sfântului Ioan Rusul, un sfânt cunoscut şi iubit în întreaga lume, atât pentru nenumăratele lui minuni, cât şi pentru deosebita lui viaţă în Hristos–  Mănăstirea Cuviosului David Bătrânul și rugăciune la mormântul Sfântului Iacov Țalikis – Mănăstirea Kato Xenia (Brâul Maicii Domnului). Mănăstirea Kato Xenia, cu deosebită bucurie şi evlavie, păstrează o parte din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, una dintre cele mai valoroase relicve creştine. Brâul este ţesut din păr de cămilă şi, alături de Cinstitul Ei Acoperământ, constituie singura mărturie preţioasă ce se păstrează din viaţa ei pământeasc. Cazare și cină la hotel în orașul Katerini sau Tesalonik.
 • ZIUA X: (joi 14 iulie 2022) Mic dejun. Orașul Tesalonic unde vom vizita cele mai reprezentative biserici: Biserica Mitropolitană cu moaştele Sfântului Dimitrie – Izvorâtorul de Mir, Biserica Sfintei Teodora (moaştele Sfintei Teodora şi a Sfântului David Tesaloniceanul), Biserica Sfânta Sofia (moaştele Sfântului Ierarh Vasile Milostivul), Biserica mitropolitană cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Palama. Pe numele său grecesc Thessaloniki, Salonic este al doilea oraş ca mărime al Greciei şi cel mai important centru economic şi cultural al regiunii Macedonia. Thessaloniki a dăruit Greciei unii dintre cei mai buni cântăreţi, artişti, poeţi şi filozofi. Aşezat lângă mare, oraşul a fost întemeiat în anul 316 Î.C. de regele macedonean Kassandros şi poartă numele soţiei sale, Thessaloniki, sora lui Alexandru cel Mare. Plecare spre România – Cazare la hotel 3* în București(se ajunge noaptea între orele 23.00 și 24.00).
 • ZIUA XI: vineri 15 iulie 2022. București Mic dejun. Plecare spre Cluj-Napoca.

FOARTE IMPORTANT: Începând cu data de 1 IANUARIE 2018 și conform noilor reglementări introduse de guvernul grec, clienții care călătoresc în Grecia vor fi taxați cu “Taxa pe noapte”, care va trebui să fie plătită direct de către oaspeții hotelului.
Taxa se va aplica pe cameră pe noapte și va trebui plătită la sosire.

La acest program de pelerinaj pentru cele 8 cazări în Grecia taxa de noapte este de aproximativ 20 euro/persoană. 

Preţ: 570 EURO/PERSOANĂ

SUPLIMENT la cameră SINGLE 190 EURO/PERSOANĂ(pentru toate cele 8 nopți de cazare).

Agenția nu se obligă să găsească partaj persoanelor care calătoresc singure. Acestea își vor găsi persoană cu care să stea în cameră, vor plăti cameră în regim Single sau vor sta trei persoane în cameră.
 • Urcarea și așezarea în autocar se face în ordinea înscrierilor ca urmare a plății unui avans de 200 euro de persoană.

Preţul include:

 • Transport cu AUTOCAR 50 locuri
 • 8 cazări la hotel 2*, 3* și 4* în Grecia
 •  mic dejun și cină incluse în Grecia
 • Ghidaj şi asistenţă religioasă: PR. ȘUTEU LAURENȚIU IOAN – TURDA

Preţul nu include:

 • Asigurarea medicală … RON(OBLIGATORIE)
 • Asigurarea MEDICALĂ și STORNO … RON(OPȚIONALĂ)
 • Intrarea la obiectivele turistice(aproximativ 15 EURO/PERSOANĂ)
 • Două cazări la hotel în Bucuresti 190 ron de persoană(dus-întors cu mic dejun)Supliment cameră Single 135 RON
 • Ferry-boat Insulele Evvia, Kefalonia,Corfu și Eghina(80 EURO/PERSOANĂ)
 • Bilet intrare:  Vizitare ACROPOLE 20 EURO/persoană (GRATUIT – tinerii până în 18 ani pe baza de buletin sau pasaport și studentii pe baza legitimatiei) pensionarii peste 65 ani – 10 EURO pe baza de carte de identitate sau pașaport.

 • Ghidajul grupului(la Acropole) cu ghid local vorbitor de limbă română 10 EURO de persoană.

Pin It on Pinterest

Share This