mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Centrul de pelerinaje „Renașterea”, organizează, în perioada 25 mai – 4 iunie 2022, Pelerinaj circuit în Grecia.

Vă propunem un circuit deosebit, în care vom avea parte de cele mai profunde popasuri duhovniceşti, vom cinsti sfintele moaşte ale multor sfinţi făcători de minuni şi grabnic ajutători, vom putea participa la sfintele slujbe, vom avea posibilitatea să admirăm peisaje deosebite şi să ne încărcăm duhovniceşte mergând pe urmele unor mari sfinţi precum  Sfântul Ierarh Nectarie, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântul Cuvios Efrem cel Nou şi mulţi alţii. Timp de 10 zile vom afla multe detalii din vieţile sfinţilor pe care îi vom vizita la ei acasă, ne vom putea ruga şi le vom încredinţa probleme şi grijile fiecăruia dintre noi. Ne vom întoarce acasă, mai îndreptaţi, mai înduhovniciţi, plini de bucurii sfinte pentru a putea împărtăşi celor dragi câte o picătură din acest balsam duhovnicesc al rugăciunilor împlinite, cu bucuriile pe care sfinţii ştiu să ni le facă, rugându-i să ne ocrotească şi să ne rânduiască alte vizite şi cu alte prilejuri binecuvântate.

ZIUA 1: 25 mai 2022(miercuri):Cluj-Napoca(prezența la ora 09.30 la Sala Sporturilor Horia Demian) pe ruta Alba Iulia – Sibiu – București(cazare la hotel);

ZIUA 2: 26 mai 2022(joi) Mic dejun matinal. București(Plecarea la ora 5.00 DIMINEAȚA) – BULGARIA–Kulata–Promahonas. Mănăstirea Souroti (Moaştele Sfântului Arsenie Capadocianul şi Mormântul Sfântului Paisie Aghioritul) Paralia Katerini/Olimpic Beach(cazare+cina);

 ZIUA 3: 27 mai 2022(vineri): Mic dejun. Mănăstirea Sfântului Efrem Sirul – Ctitorie din anul 1983, aşezământul a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani. Nenumăraţi pelerini vin aici pentru a se închina moaştelor Sfântului Efrem Sirul (o parte din mâna dreaptă), odorul de mult preţ al mănăstirii.Sfântul Efrem Sirul s-a născut în jurul anului 306, în Nisibe, s-a nevoit în nordul Mesopotamiei şi trecut la cele veşnice pe 9 iunie 373, în Edessa. Opera Sfântului Efrem cuprinde nenumărate imne, rugăciuni şi cuvinte de învăţătură. Cuviosul Efrem este pomenit de Biserica Ortodoxă în ziua de 28 ianuarie. Mănăstirea „Sfântul Efrem” impresionează prin arhitectura de influenţă bizantină; toate clădirile aşezământului sunt acoperite cu cărămidă roşie. Odată ajuns la aici, pelerinul merge pentru a se închina în biserica mare a mănăstirii unde se păstrează, cu mare evlavie, mâna dreaptă a Sfântului Efrem Sirul și o părticică din moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina din Sinai – Complexul Monastic de la Meteora. După Sfântul Munte Athos, Meteora este cel de al doilea centru monastic ortodox al Greciei, ca mărime şi importanţă. Stâncile cu pereţi abrupţi şi înălţimi ameţitoare, constituie unul din cele mai impresionante fenomene ale planetei. Pe vârfurile cele mai greu accesibile, fără vegetaţie, s-a înfiripat viaţa monahală încă din secolul al IX-lea. În prezent din cele 24 mănăstiri, doar 6 sunt bine conservate şi constituie o puternică atracţie atât pentru pelerini cât şi pentru turiştii din întreaga lume: Mânăstirea Marele Meteor, Mânăstirea Varlaam, Mânăstirea Sfânta Treime, Mânăstirea Rousanou, Mânăstirea Sfântul Ştefan şi Mânăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas. Pentru valoarea sa creştină, istorică, arhitectonică, artistică şi geografică, Meteora este recunoscută şi ocrotită de UNESCO şi de alte organizaţii internaţionale. Cazare și cină la hotel în orașul Trikala/Kalambaka.

 ZIUA 4:  Mic dejun. 28 mai 2022(sâmbătă) Mănăstirea Kato Xenia (Brâul Maicii Domnului). Mănăstirea Kato Xenia, cu deosebită bucurie şi evlavie, păstrează o parte din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, una dintre cele mai valoroase relicve creştine. Brâul este ţesut din păr de cămilă şi, alături de Cinstitul Ei Acoperământ, constituie singura mărturie preţioasă ce se păstrează din viaţa ei pământescă. MĂNĂSTIREA SFÂNTULUI IOAN RUSU(închinare la sfintele moaște care se păstrează întregi). Cazare și cină în Nea Makri.

ZIUA 5: Mic dejun. 29 mai 2022(duminică).  Mănăstirea Buna Vestire de la Nea Makri unde ne vom închina la moaștele SFÂNTULUI EFREM cel NOU grabnic ajutătorul și tămăduitorul. Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din Grecia şi totodată una dintre cele mai vechi mănăstiri din Attica. În vechime, mănăstirea era populată de o mulţime de călugări, mulţi dintre ei fiind martirizaţi de către păgânii otomani. Aici, vreme de mai bine de 27 de ani, Sfântul Efrem cel Nou va lua urma lui Hristos întru toate, atât în vieţuire curată, cât şi în pătimire înfricoşătoare. Mănăstirea Sfânta Irina Hrisovalantou https://doxologia.ro/vietile-sfintilor/sinaxar/sfanta-irina-hrisovalantou-care-primit-mere-din-rai(Sfânta Irina din Hrisovalant, este o sfantă mai puțin cunoscută în România, dar foarte iubită în Grecia, unde foarte multe biserici si manastiri o au ca ocrotitoare, este sarbatorită pe 28 iulie. Sfanta Irina este foarte iubita pentru faptul ca raspunde grabnic la rugaciuni, fiind cunoscuta ca facatoare de minuni. Oricine se roaga ei cu credintă primește ajutor și mângâiere. Cele mai multe minuni au loc cu femeile care nu pot avea copii). Cazare şi cină Nea Makri/Kalamos Beach.

 Ziua 6: Mic dejun.  30 mai 2022(luni). Ferry – boat din Portul Pireu spre Insula EGHINA (moaştele Sf. Nectarie Taumaturgul). Mănăstirea Sfânta Treime din Insula Eghina este cunoscută mai ales pentru păstrarea în măreaţa ei biserică a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, grabnic ajutator bolnavilor de cancer. Recent canonizat de către Biserica Ortodoxă a Greciei, Sfântul Nectarie a fost episcop de Pentapole şi ctitor al Mănăstirii „Sfânta Treime” din Insula Eghina.Moaştele acestuia se păstrează astăzi în interiorul mănăstirii, fiind puse spre închinarea pelerinilor ce vin cu credinţă la acestea. Ferry – boat din Insula Eghina spre Portul Pireu.  Canalul CorintMănăstirea Sf. Patapie (moaştele Cuv. Patapie Tămăduitorul(vindecător de cancer) şi moaştele Sfintei Ipomoni împărăteasa). Mănăstirea se află aşezată pe înălţimile din jurul Corintului cu o priveliște de basm. Moaştele făcătoare de minuni ale Cuviosului Patapie sunt aşezate într-una din grotele din incinta mănăstirii. În grota alăturată celei care adăposteşte moaştele,  este grota în care a vieţuit şi s-a nevoit sfântul ocrotitor al locului. Cuviosul Patapie este cunoscut ca unul dintre sfinţii tămăduitori de cancer. Cazare + cina în Loutraki/Corint.

 ZIUA 7:  Mic dejun. 31 mai 2022(marți). Biserica Sfânta Teodora din Peloponez – Mănăstirea Vasta “Lasă-mi trupul să devină o biserică, Sângele Meu un râu, Părul meu o pădure.”Acestea sunt vorbele Sfintei Teodora originară din Melpia, Grecia antică. Ceea ce știm despre viața sa este strâns legat de bisericuța din Vasta, în sudul Greciei, iar aceste informații sunt în întregime legate de tradiția locală.  Capela mică din sudul Greciei este cunoscută în întreaga lume. Miracolul păstrat de zidurile acestei clădiri aduce mii și mii de vizitatori pe an.  Mănăstirea Mega Spileo – Marea Peșteră din Peloponez(Icoana Maicii Domnului – Panaghia Megaliospiliotissa). Socotită drept cea mai veche vatră monahală a Greciei, Mega Spileo adăposteşte până astăzi sute de moaşte de sfinţi. Însă cea mai cinstită comoară a mănăstirii este o foarte veche icoană în relief a Maicii Domnului ‒ după tradiţie, una dintre cele 70 de icoane pictate de Sfântul Luca. Orașul Patra(moaştele Sfântului Apostol Andrei). Cazare şi cină în Patra.

 ZIUA 8:   Mic dejun. 1 iunie 2022(miercuri)  Deplasare spre portul din Kilini unde se va traversa cu feribotul în Insula Kefalonia(cea mai mare dintre insulele vestice ale Greciei situate în Marea Ionică. Se întinde pe 780 de kilometri pătraţi, se înalţă până la 1628 de metri altitudine şi are aproximativ 37.000 de locuitori, dintre care astăzi două treimi trăiesc în oraşe. Are cinci porturi şi un aeroport.
Istoria insulei a fost una zbuciumată. Aflându-se într-o zonă de confluenţă internaţională, ea a devenit parte din Grecia abia în 1864, până atunci cunoscând diverse perioade de ocupaţie: veneţiană, franceză, spaniolă, otomană, britanică. În secolele 16-18 a fost una din cele mai mari exportatoare de stafide, împreună cu insula Zakynthos, şi deţinea o flotă importantă. Pentru a se feri de atacurile piraţilor, localităţile erau construite în locuri înalte, pe culmi. Stâncile grecesti, ce se înaltă brusc din apele albastre si transparente, alcatuiesc locul ideal pentru o viata linistita si senina: mici sate, case modeste, ruinele unei oras antic si cateva locasuri de cult, sunt doar o parte din frumusetile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numita “insula contrastelor”, caci pe aceasta, ruine romane, venetiene si bizantine se inghesuie unele intr-altele, de-a lungul plajelor insorite. În fiecare an, în luna august, in postul Adormirii Maicii Domnului, cand crestinii praznuiesc Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august), un numar insemnat de serpi mici apar in jurul bisericii si a clopotnitei din localitatea Markopoulo. In aceasta perioada, biserica inchinata Maicii Domnului “Langouvarda” este luata cu asalt de o specie unica de serpi mici, fiecare avand capul însemnat cu o cruce  – Mănăstirea Sfântul Gherasim din Kefalonia(tămăduitor al bolnavilor mintali și al îndrăciților. Sfântul Gherasim cel Nou, unul din marii nevoitori din veacul al 16-lea, vietuitor peste cinci ani în pesterile ostrovului Kefalonfei și întemeietor al manastirii din Omala, a ajuns vestit pentru puterea rugaciunii sale si pentru darurile cu care l-a impodobit Dumnezeu: tamaduirea bolilor, mai cu seama a nebuniei, si izgonirea duhurilor necurate – cu care mangaie poporul lui Dumnezeu si dupa stramutarea sa în cerestile lăcasuri, până astazi, marturie ca cel ce a murit impreuna cu Hristos va trai vesnic impreuna cu El si moartea nu mai are stapanire asupra lui.)
Biserica Adormirea Maicii Domnului Fidoussa din Markopoulos(unde în fiecare an se arată șerpii Maicii Domnului cu cruce pe cap. După tradiţie, în urmă cu mai multe veacuri sătenii au observat nişte flăcări ce mistuiau un copac din marginea satului. Au alergat acolo şi când focul a fost stins, copacul şi desişul din apropiere erau cu totul arse, însă la poalele copacului au găsit nevătămată o icoană a Maicii Domnului. Icoana fost dusă în biserică spre închinare, dar ea se întorcea mereu în chip minunat la locul unde fusese găsită, până ce acolo s-a ridicat un paraclis, iar mai târziu o mănăstire. Tradiţia locală spune că, în momentul în care mănăstirea a fost atacată de piraţi, cândva în anul 1705, maicile s-au rugat Maicii Domnului să le apere, spre a nu fi luate prizoniere sau batjocorite. Rugăciunea acestora a fost ascultată, iar piraţii s-au înfricoşat de vederea şerpilor s-au întors înapoi cu groază la vederea a mii de şerpi ce înconjuraseră mănăstirea. De atunci, în fiecare an, în luna august, aici se arată şerpii Maicii Domnului. Mai târziu, Mănăstirea Langouvarda a fost distrusă de turci, iar ceea ce mai rămăsese în picioare a fost ruinat de un cutremur în anul 1953. Pe locul fostei Mănăstiri Langouvarda a fost zidită o biserică închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, unde a fost aşezată şi vechea icoană a Maicii Domnului, găsită la marginea satului în urmă cu mai multe veacuri.Biserica este loc de pelerinaj în fiecare an între praznicul Schimbării Domnului la Faţă şi praznicul Adormirii Maicii Domnului) – PASTRA – Biserica Maicii Domnului cu Icoana Maicii Domnului Gravaliotissa(unde înfloresc crinii din tije uscate, în Insula Kefalonia, între satele Troianata şi Demontandata, lângă Argostoli, există o biserică care se numeşte „Maica Domnului cu crinii”. Începând cu sărbătoarea Buneivestiri, oamenii aşază în faţa icoanei Maicii Domnului o vază cu crini care firesc ar fi să se veştejească după câteva ore sau zile. Însă nu se mai atinge nimeni de ei. După ce au trecut vreo patru luni şi vine ziua de 15 August, într-un mod miraculos, înverzesc tulpinile şi înfloresc crinii, cu toate că partea de jos a rămurelei rămâne uscată). Cazare și cină hotel în localitatea Amfilochia.

 ZIUA 9: Mic dejun. 2 iunie 2022(joi) Igoumenitza – Insula Corfu: Catedrala Sf. Spiridon (moaştele Sf. Spiridon) Având cel mai înalt turn din oraş, Biserica Sfântul Spiridon poate fi văzută de aproape oriunde ar fi privit oraşul. Biserica a fost construită în anul 1596. Moaştele Sfântului Spiridon au fost aşezate în această localitate în anul 1453. Sfântul Spiridon face mari minuni şi astăzi, cea mai vădită dintre ele fiind aceea că papucii din picioarele sfintelor sale Moaşte, în raclă, se tocesc în timp, nimeni umblând la ei. Astfel, papucii Sfântului Spiridon trebuie schimbaţi periodic. Acesta este semnul că Sfântul umblă neîncetat prin lume, spre a asculta şi împlini rugăciunile celor ce îl cheamă în ajutor. Paralia Katerini/Olimpic Beach(cazare+cina)

ZIUA 10: Mic dejun. 3 iunie 2022(vineri)  Orașul Tesalonic unde vom vizita cele mai reprezentative biserici: Biserica Mitropolitană cu moaştele Sfântului Dimitrie – Izvorâtorul de Mir, Biserica Sfintei Teodora (moaştele Sfintei Teodora şi a Sfântului David Tesaloniceanul), Biserica Sfânta Sofia (moaştele Sfântului Ierarh Vasile Milostivul), Biserica mitropolitană cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Palama. Pe numele său grecesc Thessaloniki, Salonic este al doilea oraş ca mărime al Greciei şi cel mai important centru economic şi cultural al regiunii Macedonia. Thessaloniki a dăruit Greciei unii dintre cei mai buni cântăreţi, artişti, poeţi şi filozofi. Aşezat lângă mare, oraşul a fost întemeiat în anul 316 Î.C. de regele macedonean Kassandros şi poartă numele soţiei sale, Thessaloniki, sora lui Alexandru cel Mare.  Plecare spre România – Cazare la hotel 3* în București(se ajunge noaptea între orele 23.00 și 24.00).

ZIUA 11:  4 IUNIE 2022(sâmbătă)  Mic dejun. În cursul serii vom ajunge la Cluj-Napoca(aprox orele 18.00 – 19.00).

Preţ: 590 Euro/persoană

SUPLIMENT la cameră SINGLE 190 EURO/persoană.

FOARTE IMPORTANT: Începând cu data de 1 IANUARIE 2018 și conform noilor reglementări introduse de guvernul grec, clienții care călătoresc în Grecia vor fi taxați cu “Taxa pe noapte”, care va trebui să fie plătită direct de către oaspeții hotelului.
Taxa se va aplica pe cameră pe noapte și va trebui plătită la sosire.

La acest program de pelerinaj pentru cele 8 cazări în Grecia taxa de noapte este de aproximativ 15 euro/persoană total. 

Agenția nu se obligă să găsească partaj persoanelor care calătoresc singure. Acestea își vor găsi persoană cu care să stea în cameră, vor plăti cameră în regim Single sau vor sta trei persoane în cameră.
  • Urcarea și așezarea în autocar se face în ordinea înscrierilor ca urmare a plății unui avans de 200 euro de persoană, nu se oferă locurile nominal.

Preţul include:

  • Transport cu autocar 50 locuri
  • 8 cazări la hotel 3* și 4*
  •  mic dejun și cină incluse în Grecia
  • Ghidaj şi asistenţă religioasă: PR. DOBOCAN FLORIN CONSTANTIN – CLUJ-NAPOCA

Preţul nu include:

  • Asigurarea medicală … RON(OBLIGATORIE)
  • Intrarea la obiective turistice(15 EURO total)
  • Cazarea la hotel în Bucuresti 190 RON de persoană(dus-întors cu mic dejun inclus)Supliment cameră Single135 RON
  • Ferry-boat Insulele Evia, Eghina,Corfu și Kefalonia( aproximativ 80 EURO/PERSOANĂ – TOTAL)
  • Camera SINGLE 190 EURO/PERSOANĂ

Pin It on Pinterest

Share This