mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

Ziua 1: Întâlnire pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca  duminică 27 aprilie 2025 la ora 19.00 seara, compania Turkish Airlines, decolare ora 21.10, escală la Istanbul la ora locală 22.55, decolare de la Istanbul la ora 02.10 sosire pe Aeroportul Internațional din Tbilisi la ora 05.30.

Se poate opta si pentru zbor din București sau alte orașe europene.

Ziua 2: Deplasare către granița cu Armenia (75 km.). În Armenia deplasare la Mănăstirea Haghpat (unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură armeană medievală, inclusă în Unesco, înființată în secolul al X-lea). Deplasare la Mănăstirea Saghmosavank (ridicată în sec. XIII – 1215, numită ca Mănăstirea Psalmilor, deoarece după tradiție, când a fost ridicată prima biserică a mănăstirii, preoții au citit  neîntrerupt psalmi timp de 40 zile). Deplasare spre Erevan, cină și cazare la hotel 4*.

Ziua 3: Mic dejun. Deplasare la Mănăstirea Khor-Virap – leagănul creștinismului armean –  (secolele IV – XVII, a fost ridicată în Valea Ararat, lângă Muntele Aratat, unde se presupune că a acostat arca lui Noe. Importanța acestei biserici se datorează Sfântului Grigorie Luminătorul, cel care a creștinat Armenia și care a stat închis aici 13 ani). Deplasare la Echmiadzin, Reședința Patriarhiei Armene, închinare în Catedrala Echmiadzin, cea mai veche biserică creștină din Armenia, ridicată între anii 301 – 303 de către Sfântul Grigorie Luminătorul, primul Episcop armean. Reîntoarcere la Erevan, în drum oprire la ruinele Templului Zvartnots (inclus în Unesco, este un exemplu de arhitectură armeană din perioada creștină timpurie, a fost contruit în secolul al VII-lea și distrus de un cutremur în secolul al X-lea). Cină și cazare la hotel 4* în Erevan.

Ziua 4: Mic dejun. În Erevan se vizitează Muzeul Matenadaran (adăpostește multe manuscrise vechi, documente cu însemnătate istorică din Europa și Asia, cum ar fi prima Biblie în limba armeană și Psalmii, manuscrise care fascinează cu miniaturile lor deosebite) şi Muzeul Genocidului. Deplasare la Templul Garni (construit în sec. I d.Hr. de regele Tiridates, dedicat zeului Mithra – zeul soarelui, al cărui reprezentare se vede în interiorul sanctuarului). Deplasare la Mănăstirea Geghard, situată pe cheile Râului Azat, capodoperă a arhitecturii armene medievale (inclusă în Patrimoniul Unesco, este parțial săpată în stâncă, se presupune că prima construcție a fost ridicată aici în sec. IV, dar principala biserică datează din anul 1215. Mănăstirea îşi trage numele de la o tradiţie importantă în Armenia – poate fi urmărit în istorie până în sec. XIII, că aici a fost adusă suliţa – geghard, cu care a fost împuns Mântuitorul pe cruce). Întoarcere la Erevan cazare  și cină la hotel 4*.

 

Ziua 5: Mic dejun. Deplasare spre Lacul Sevan (marea internă a Armeniei, ocupă 5% din suprafața țării, situat la 1900 m deasupra nivelului mării, este unul dintre lacurile cu apă proaspătă situat la cea mai mare altitudine din lume). Se vizitează Mănăstirea Sevanavank (inițial a fost ridicată pe o insulă, care după drenarea Lacului Sevan și pierderea a 20 m din nivelul apei, a devenit peninsulă. Este un complex de două biserici, iar intr-una din ele există o inscripție pe care scrie că mănăstirea a fost fondată în anul 874, se urcă cca. 200 trepte). Mănăstirea Goshavank. Parcul Național Dilijan cu locuri de vis, se mai numește și Elveția Armeniei. Deplasare spre granița cu Georgia, apoi la Tbilisi (capitală Georgiei încă din sec. V, întemeiată de Regele Vakhtang Gorgasali pe locul unor ape minerale calde). Cazare și cină la hotel 4* în Tbilisi.

 

Ziua 6: Mic dejun. Tbilisi – tur de oraș, se vizitează Orașul vechi cu Biserica Metekhi (sec. XII, este construită sub formă de cruce. Tradiţia spune că stânca Metekhi este locul martiriului Sfântului Abo – sec. VIII, patronul spiritual al oraşului Tbilisi), Abanotubani (zona băilor sulfuroase), Cetatea Narikala (construită în sec.IV, a fost mărită în sec. VII.  Mongolii au fost cei care i-au dat numele de astăzi, „Narin Qala” – „Mica cetate”), Catedrala Sioni cu hramul Adormirea Maicii Domnului(prima biserică a fost construită aici în sec.V-VI, cea actuală datează din sec. XI, adăpostește crucea Sfintei Nina luminătoarea Georgiei și capul Sf. Apostol Toma), Podul Păcii, Biserica Anchiskhati (sec. VI, este cea mai veche biserică care s-a păstrat în Tbilisi), Catedrala Sameba (Catedrala Patriarhală cu hramul Sfintei Treimi), Strada Rustaveli (principala stradă a orașului). Cazare și cină la hotel 4* în Tbilisi.

 

Ziua 7: Mic dejun. Deplasare la Mtskheta, vechea capitală a Georgiei, între anii 500 î.Hr. – 500 d.Hr. De aici a început creștinarea georgienilor la începutul sec. IV. Orașul și monumentele arhitecturale au fost incluse în Patrimoniul Unesco. Se vizitează Mănăstirea Jvari (sec. VI) și Catedrala Svetitskhoveli (construită în sec. XI, se presupune că datează încă din sec. IV și este legată de prezența cămășii lui Hristos, care a fost îngropată aici. Este una dintre cele mai cunoscute biserici din Georgia). Mănăstirea Shio-Mgvime (este un complex monahal medieval din Georgia, lângă orașul Mtskheta. Este situat într-un canion îngust de calcar de pe malul nordic al râului Kura, la aproximativ 30 km de Tbilisi). Deplasare la Ananuri, se vizitează Complexul Arhitectural (fortăreață din secolele XVI-XVII, fosta reședință a ducilor de Aragvi, compusă din zidurile de apărare, trei biserici și alte clădiri administrative și religioase).Cazare și cină la hotel 4* în Tbilisi.

 

Ziua 8:  Mic dejun. Deplasare spre Mănăstirea David Gareja (ridicată în sec. VI de către Sf. David, un preot creștin. Bisericile din complexul monastic: Lavra, Udabno, Dodo și Bertubani, se remarcă prin prezența frescelor păstrate din sec. VIII – XIII). Se urcă pe jos (cca. 30 minute) spre partea superioară a mănăstirii – Udabno, pentru a descoperi frescele din sec. VIII – XIII din peșteră. Apoi se coboară la Lavra, acolo unde trăiesc astăzi călugării din mănăstire. Deplasare spre regiunea Kakheti, se ajunge la Mănăstirea Sf. Nina Bodbe (mănăstire de maici, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorită faptului că adăpostește moaștele Sf. Nina, cea care a creștinat Georgia). Deplasare la Sighnaghi, oraș mic, cochet, înconjurat de ziduri medievale, situat în partea superioară a dealului Sighnaghi. Deplasare la Kvareli, cazare și cină la hotel 4*.

 

Ziua 9:  Mic dejun. Se vizitează Mănăstirea Nekresi (fondată în sec. IV), apoi Biserica Gremi (monument de arhitectură din sec.16,  hramul Sf. Arhangheli. Gremi a fost capitala Regatului Kakheti în sec.16 – 17, a fost fondat de Levan de Kakheti și a funcționat ca un oraș comercial pe Drumul Mătăsii și reședință regală până în anul 1615 când a fost distrus în totalitate de armatele lui Shah Abbas I din Persia). Deplasare spre Alaverdi, se vizitează mănăstirea fondată de călugărul asirian Joseph Alaverdeli, care a venit din Antiohia și a găsit aici un sat mic, centru religios păgân dedicat Lunii. Cu o înălțime de peste 55m, Catedrala Alaverdi, este a doua clădire religioasă ca înălțime din Georgia, după Catedrala Sf. Treime din Tbilisi. Deplasare la Tbilisi, cazare și cină la hotel 4*.

Ziua 10: Deplasare la aeroportul din Tbilisi, decolarea la ora 21.05, cursa Turkish Airlines cu escală la Istanbul la ora 22.45, decolare de la Istanbul la ora locală 07.25, aterizare la Cluj-Napoca la ora 09.05.

 

PREȚ: 500 EURO + 1000 DOLARI/PERSOANĂ

AVANS MINIM LA ÎNSCRIERE: 500 Euro/persoană

 

SERVICII INCLUSE:

–  transport cu avionul Cluj-Napoca – Istanbul – Tbilisi –Istanbul – Cluj-Napoca, cursa Turkish Airlines cu masă şi băuturile incluse pe avion;

–  taxe de aeroport  incluse în preț(248 euro/persoană) și bagaje: bagajul de cală maxim 30 kg/persoană, bagajul de mână maxim 8 kg/persoană – dimensiuni 55x40x23 – (fără lichide, obiecte tăioase sau ascuţite);

–  8 nopţi cazare în camere duble hoteluri 4*(clasificare locală) cu mic dejun și cină;

–  întâmpinare și transfer aeroport – hotel – aeroport;

–  transport local – autocar cu aer condiționat conform programului;

–  ghid local vorbitor de limbă engleză cu traducere din partea insotitorului;

–  intrări la obiective

– însoțitor de grup: Pr. Filip Sorin – Genova

SERVICII NEINCLUSE:

      Camera Single 350 dolari/persoană

  • Asigurarea medicală obligatorie în funcție de vârstă… RON.
  • Asigurarea storno …RON(opțională dar recomandată).
  • alte vizite decât cele prevăzute în program
  • alte mese decât cele prevăzute în program(masa de prânz 10-15 euro/persoană/zi)
  • intrări la obiective
  • Bacșiș(șoferi, ghizi, recepționeri hoteluri și la restaurante) – 20 euro/persoană, pentru ambele țări pe tot sejurul(se plătește obligatoriu la fața locului reprezentantului agenției)

ACTE NECESARE: PAŞAPORT VALABIL 6 LUNI DE LA DATA ÎNTOARCERII ÎN ŢARĂ.

Pin It on Pinterest

Renasterea
Share This