mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

 

Întâlnirea grupului va avea loc LUNI la ora 06.30 dimineața la SALA SPORTURILOR HORIA DEMIAN din CLUJ-NAPOCA.

Ziua I: LUNI 20 MAI 2019 469 km
Cluj-Napoca(ora 6.30) – Alba Iulia – Timișoara – Jimbolia.Trecerea frontierei în Serbia. Cazare în Novi Sad hotel 4*.

Ziua II: 141 km
Plecare spre Belgrad(capitala Serbiei are o populație de 1,6 milioane de locuitori, este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei și locul în care s-au intersectat, de-a lungul anilor, drumuri importante ale continetului). Vizităm Mănăstirea Karlovits unde se află Seminarul de Teologie înfiinţat de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mănăstirea Grgeteg unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei mâini, mănăstirea Greteg a fost fondată în 1471 de către despotul Vuk Brankovic Grgurovic are cea mai mare biblioteca din toate mănăstirile de pe Muntele Fruska Gora. Una din cele mai vechi documente scrise ţinut acolo este privilegiul emis de împăratul Leopold I catre episcopul Isaia Djakovic în 1691. Mănăstirea Krusedol – a fost zidită între anii 1509-1516, aceasta a fost întemeiată de episcopul Maxim (Dorde Brankovic) si de mama acestuia, Anghelina Brankovic (fiica prințului ortodox al Albaniei, Skanderbeg), cu ajutorul domnitorului valah Neagoe Basarab, canonizat recent de Biserica Ortodoxa Romana. Sosim în Belgrad şi vizităm fortăreaţa Kalemegdan(este cea mai veche parte a oraşului Belgrad, la confluenţa Râurilor Sava şi Dunăre, cu o istorie de peste 2 milenii. Kalemegdan provine de la 2 cuvinte din limba turcă: “kale” – fortăreaţă şi “meydan” – câmp de luptă), închinare în cele două biserici: Sf. Parascheva şi Ruzica, Catedrala Sfântul Sava (ridicată pe locul unde au fost arse moaştele Sfântului Sava – considerată a fi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume), plimbare pe celebra stradă Knez Mihailova (prima stradă construită în Belgrad). Cazare în Belgrad hotel 3*.

Ziua III: 421 km
Pelerinajul nostru continuă cu Mănăstirea Zica(ctitorie a domnitorului sârb Ștefan Nemanja, Primul Încoronat, a fost ridicată între anii 1208 –  1230, loc de încoronare pentru aproape toți domnitorii sârbilor) – Mănăstirea Studenica – construită între anii 1183-1196 unde se află moaştele Sfântului Simon(fratele Sf. Sava), Sfântul Simeon(tatăl Sfântului Sava şi Sfânta Anastasia(mama Sfântului Sava). Aceasta este considerată a fi biserica-mamă a lăcaşurilor de cult din întreaga Serbie, datorită rolului covârşitor pe care îl ocupă în viaţa şi istoria Bisericii Ortodoxe Sârbe. Sub purtarea de grijă a lui Sava, cel de-al treilea fiu al lui Ştefan Nemanja, Mănăstirea Studenica a devenit centrul politic, cultural şi spiritual al întregii Serbii medievale. Mănăstirea s-a bucurat de o permanentă grijă din partea membrilor dinastiei Nemanja. Mănăstirea Studenica este cunoscută totodată prin frescele sale din secolele XIII şi XIV, definitorii pentru arta bizantină macedoneană din acea perioadă. După prăbuşirea ultimului stat sârb medieval, în anul 1459, turcii au atacat mănăstirea în nenumărate rânduri.Pe la începutul secolului XVII, mănăstirea a fost avariată de un incendiu şi un seism, iar documentele istorice şi o parte însemnată a patrimoniului artistic au fost distruse şi pierdute pentru totdeauna. Următoarea mănăstire pe care o vom vizita este Sopocani – a fost construită în cea de-a doua jumatate a secolului al XIII-lea, în centrul statului medieval sârb, de către regele sârb Urosh I. Mănăstirea Sopocani a fost declarată monument mondial UNESCO în anul 1979. Anul cel mai probabil al zidirii mănăstirii este 1265. Biserica cea mare a mănăstirii este închinată Sfintei Treimi. Cazare în Novi Pazar hotel 4*.

Ziua IV: 393 km
Ziua următoare o începem cu Mănăstirea Mileseva – unde se păstrează fresce din sec. al XII-lea: îngerul Alb, Sf. Sava şi Sf. Simeon (tatăl Sf. Sava). Cele mai vechi fresce din biserica au fost lucrate în jurul anului 1230. Celelalte rânduri de frescă datează din perioada dominației otomane, fiind găsite mai ales în pronaos. Se spune ca aceste fresce de secol XIII reprezinta culmea picturii în frescă din Europa acelei vremi. Mănăstirea de la Mileseva este astăzi unul dintre cele mai puternice centre duhovnicești din Serbia. Aceasta mănăstire a fost întemeiată de către domnitorul Vladislav, în perioada anilor 1234-1236, ca urmare a dragostei și credinței lui statornice. Continuăm spre Pljevlja şi pătrundem în Parcul Naţional Durmitor, zonă de o frumuseţe copleşitoare, cu munţi maiestuoşi împăduriţi, lacuri glaciare cu ape de cleştar, cascade, platouri ameţitoare şi, bineînţeles, peisajele spectaculoase ale Canionului Tara. Canionul Tara, spectaculos şi dramatic, este al doilea mare canion din lume, după Grand Canyon, şi cel mai mare din Europa, a cărui adâncime depăşeşte 1.000 m. Vom traversa unul din cele mai spectaculoase poduri, Djurdjevica Tara, peste înălţimile canionului şi străbatem peisajele magnifice, continuând traseul spre sud, trecând pe lângă Canionul Moraca şi Biogradska Gora, singura pădure tropicală rămasă din Europa.Vizităm în continuare Mănăstirea Moraca – situată pe malul drept al râului Moraca, mănăstirea a fost contruită în anul 1252, de către Ștefan, fiul lui Vukan și nepotul marelui ctitor sârb Stefan Nemanja, si fondatorul dinastiei regale sârbești Nemanjice(aici se află mâna Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie)Cazare în Podgorica hotel 4*.

Ziua V: 448 km
Următoarea zi o începem cu Mănăstirea Cetinje unde se află moaştele Sfântului Petar Cetinjski, întemeietorul Muntenegrului, mâna Sfântului Ioan Botezatorul şi o părticică din Crucea Mântuitorului Hristos, o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, mănăstirea a fost ctitorită în anul 1701. În scurt timp de la înființare, mănăstirile din Muntenegru au devenit, adevarate centre spirituale, culturale și sociale. Actuala manastire de la Cetinje, cunoscuta si sub denumirea de “Manastirea Sfantului Petru” sau “Noua mănăstire Cetinje”, este un simbol al spiritualitatii din Muntenegru, al iubirii de libertate și cunoastere. După un scurt tur de oraş în Cetinje, capitala istorică a ţării, continuăm traseul spre Budva, cea mai renumită staţiune litorală a Muntenegrului, ajungând apoi în Golful Kotor de la Marea Adriatică, regiune de o frumuseţe unică, inclusă în patrimoniul cultural şi natural UNESCO, cu fiorduri adânci care străpung văile muntoase, de un farmec inegalabil. Kotor, aşezare cu iz medieval şi influenţe din arhitectura veneţiană, situată în cea mai retrasă parte a golfului. Plecăm mai departe spre Dubrovnik – „Perla Adriaticii”, unde vom admira Biserica Franciscană(una dintre cele mai importante atracţii turistice din Dubrovnik. A fost construită în secolul al XIII-lea şi este alcătuită dintr-o biserică, un muzeu, o farmacie , o galerie şi o grădină. Farmacia se află în acest loc încă din anul 1317 fiind cea mai veche farmacie din Europa. Partea interesantă este că ea funcţionează şi astăzi. De aici puteţi cumpăra creme şi infuzii de trandafir sau levănţică, făcute după reţete originale din 1317). În Dubrovnik s-a născut Sfântul Iosif de la Partoș și în cetate se află o frumoasă și mare Catedrală Ortodoxa Sârbă. Palatul Rector din 1441 şi zidurile oraşului medieval (sec. XI – XVII). Plecare de-al lungul Coastei Dalmate, mărginită de apele azurii ale Mării Adriatice, în care „plutesc” numeroase insule şi insuliţe fermecătoare. Traseul oferă privelişti deosebite, cu plaje aurii, golfuleţe ascunse, păduri de pin etc. Seara târziu cazare în localitatea Neum – BOSNIA hotel 4*.

Ziua VI: 520 km
Mic dejun. Dimineaţa vizităm Splitcapitala provinciei Dalmaţia. Vom putea admira impozantul Palat al lui Diocleţian (astăzi Catedrală intrarea 3 euro/persoană) cu zidurile care înconjoară oraşul(Palatul lui Diocleţian se află pe Coasta Dalmaţiei, în partea de sud a Croaţiei, în oraşul Split. A fost construit între anii 295-305 de către împăratul Diocleţian, aflat la putere în acea vreme. Dioclețian, un împărat atipic, a demisionat din funcţie în 305 din motive medicale şi s-a retras, departe de putere în palatul său din care a ieşit extrem de rar în următorii 10 ani. Înscris în patrimoniul UNESCO din 1979, acest palat ieşit din comun este un monument ce trebuie obligatoriu vizitat în timpul unei vacanţe în Split, Croaţia, în total, palatul lui Diocletian cuprinde 220 de clădiri. După moartea sa, palatul a servit drept reşedinţă provincială şi sediu episcopal. În zilele noastre, palatul lui Diocletţan este deschis publicului şi adăposteşte o mulţime de arheologi şi arhitecţi pasionaţi de acest loc. În pivniţele palatului se află o încăpere circulară cu acustică incredibilă care îi permitea împăratului Diocleţian să audă, din camera sa, pe oricine dorea să intre în palat! Acesta, terorizat de ideea de a nu fi otrăvit, a fost singurul care a avut parte de o moarte naturală. Templul lui Jupiter, Poarta de Aur. Continuarea traseului spre Peninsula Istria, de-a lungul arhipelagului. Popas în oraşul Zadar(75.000 de locuitori), care păstrează farmecul medieval prin arhitectura numeroaselor monumente istorice, printre care se remarcă impozanta Catedrală închinată Sfintei Anastasia Romana. Catedrala Sfânta Anastasia este cea mai mare catedrală din întreaga Dalmație. Este sediul Arhiepiscopiei din Zadar. Istoria acestei catedrale a început prin secolele IV-V. Atunci s-a construit o mică bazilică, formată din naos și două absibe. Întreaga construcție era susținută de 12 coloane legate între ele prin arcuri de cerc. Numele bazilicii era Sf. Petru. Pe la începutul anilor 800, în timp ce episcop de Zadar era, Donatus, acesta a primit în dar de la împăratul Nikephoros I, o urnă cu cenușa sfintei Anastasia. Donatus a construit un sarcofag unde a pus cenușa. Acel sarcofag se găsește și astăzi în biserică. De atunci biserica și-a schimbat patronul, de la Sf. Petru la Sf. Anastasia. În anul 1202 Zadarul a fost aproape distrus în urma luptelor dintre cruciați și venețieni. Biserica a avut mult de suferit, fiind distrusă în proporție mare. Biserica a fost reconstruită apropae în întregime, dândui-se forma actuală, între 1285 și 1324. Pe unul dintre pereții bisericii se află un tablou cu Papa Ioan Paul al II-lea. Tabloul a fost făcut în anul 2003 cu ocazia vizitei Papei la catedrala Sf. Anastasia. A fost printre ultimele călătorii ale Suveranului Pontif în străinătate. Sosim seara în Peninsula Istria – Croația Croatia- 1.187 de insule, 1.778 km de litoral continental, șapte parcuri naționale, 50 de castele medievale, vegetație și clima mediteraneene – aceasta este cea mai simplă definiție pe care o putem da Croației. Este locul unde se îmbină armonios istoria şi cultura cu cadrele naturale de o frumuseţe copleşitoare. Peisajele tot timpul însorite şi apa de-a dreptul sclipitoare ce pot fi admirate în Croaţia spun totul despre modul în care această ţară îşi răsfaţă vizitatoriiCazare în Opatija hotel 3*.

Ziua VII:
Mic dejun. Timp liber pentru plajă şi activităţi opţionale. Istria este cea mai mare peninsulă la Marea Adriatică, cuprinzând staţiuni de renume, de un farmec deosebit. Este situată exact la jumatatea distanței dintre Ecuator si Polul Nord, ceea ce face din ea zona cea mai atractiva din emisfera nordica. Idilica si simbolica, paralela 45 ofera Istriei o iarna blândă, precum și cea mai placuta vara, totul fiind învaluit intr-o vegetatie mediteraneană. Cazare la acelaşi hotel în Opatija 3*.

Ziua VIII: 308 km
Plecare spre Slovenia( populația este de 2 milioane locuitori, pe 25 iunie 1991, Slovenia a obtinut independenta față de Iugoslavia), cu un popas de 2 – 3 ore pentru vizitarea Peşterii Postojna(în peşteră este o temperatură constantă de aprox. 10 grade), cea mai mare peşteră din Europa şi cea mai vizitată peşteră din lumeunul din cele mai fascinante fenomene carstice din Europa (vizitarea se face cu trenuleţul 30 de minute şi pe jos). Peştera face parte dintr-un complex de peşteri, Slovenia fiind recunoscută pentru relieful carstic (sunt aprox. 8500 de peşteri în Slovenia) iar Postojnska Jama, formată pe râul Pivka, a fost descoperită în 1818 de către un localnic lampagiu care s-a rătăcit de restul muncitorilor care pregăteau vizita împăratului austriac și decorau și iluminau partea din faţă a peşterii. Sunt descoperiţi 24 de km de galerii din care se vizitează aprox. 5 km şi peştera se întinde pe 3 niveluri. Următoarea oprire va fi în Ljubljana pentru un tur panoramic cu autocarul, admirând centrul vechi al oraşului cu numeroase clădiri istorice construite într-un amestec de stiluri baroc şi art nouveau, a fost influenţată puternic de latini, şi ulterior de germani şi de maghiari, care au îmbogăţit moştenirea culturală slavă. Turul continuă spre capitala Croaţiei, Zagreb, unde vom vizita, pietonal, centrul turistic al oraşului, un minunat complex urban medieval, compus din biserici, palate, galerii şi clădiri guvernamentale. Orașul este situat la o altitudine de 122 m față de nivelul mării. Zagreb (800.000 locuitori) a devenit capitala țării în 1557, fiind legată prin autostrăzi de Belgrad și Budapesta și se poate lăuda cu un numar impresionant de obiective turistice: Cetatea din Zagreb, Catedrala Sf. Marcu sau Orologiul Solar, fiind doar cele mai importante. Cazare și cină la Zagreb hotel 3*.

Ziua IX: 710 km
Continuăm traseul trecând de-a lungul Lacului Balaton(unul din cele mai mari lacuri ale Europei și e cel mai mare din Europa Centrală, lacul Balaton mai este denumit în glumă și “Marea Ungariei”) – Budapesta – Arad. Sosire în cursul dimineții la Cluj-Napoca(aprox. orele 02.00 – 03.00)

Preţ: 570 EURO

Camera SINGLE 160 EURO/PERSOANĂ.

Agenția nu se obligă să găsească partaj persoanelor care calătoresc singure. Acestea își vor găsi persoană cu care să stea în cameră, vor plăti cameră în regim Single sau vor sta trei persoane în cameră.

Servicii incluse:
– Transport cu AUTOCAR 50 locuri
– 8 nopţi cazare în hotel de 3* și 4*
Mic dejun și cină
– Ghid SÂRB(PREOT) vorbitor de limbă română în toate cele cinci țări.

Preot însoțitor din țară: 

Nu sunt incluse în preţ:
asigurare medicală 43 de lei indiferent de vârstă(OBLIGATORIE)
– intrările la obiectivele turistice 30 de euro de persoană total(se plătește la Peştera Postojna din Slovenia, palatul lui Dioclețian de la Split) 

– taxa de localitate 10 euro de persoană(total) pentru acest program de pelerinaj.

 – Asigurarea STORNO și MEDICALĂ 79 lei de persoană(OPȚIONALĂ).

Acte necesare: carte de identitate sau paşaport.

NOTĂ: 1 EURO = 118 DINARI SÂRBEȘTI(RSD)

1 LEU ROMÂNESC = 25,38 DINARI SÂRBEȘTI(RSD)

1 EURO = 7,44 KUNE CROATE

1 LEU ROMÂNESC = 1,59 KUNE CROATE

Pin It on Pinterest

Share This