mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

Ziua 1: (PREZENȚA OBLIGATORIE DUMINICĂ 13 AUGUST 2023 LA ORA 18.00 SEARA) pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din CLUJ-NAPOCA. DECOLARE din Cluj-Napoca la ora 20.00 și aterizare la Tel-Aviv la ora 23.00. Cazare şi cină în Betleem/Ierihon/Ramallah.

Ziua 2:  Mic dejun. Bethleem. Vizitarea Bisericii Ortodoxe ridicată pe locul unde S-a născut Domnul Hristos, apoi a Bisericii Catolice. Grota Laptelui. Continuarea călătoriei în deșert cu minibuse arabe până la Mănăstirea Sf. Sava și la Mănăstirea Sf. Teodosie. Ierusalim – intrare prin Poarta Sf. Ştefan, parcurgerea pe jos a Drumului Crucii până la Sfântul Mormant și închinare în Sfântul Mormânt al Domnului Hristos. Urcare pe Golgota, Piatra ungerii, vizitarea paracliselor sfinte din Biserica Sf. Mormânt. Cină şi cazare hotel  în Bethleem/Ierihon/Ramallah.

Ziua 3:  Mic dejun. Muntele Măslinilor – se vor vizita: Mănăstirea rusească a Înălțării Domnului de pe Eleon, Biserica Pater Noster (Tatăl Nostru), Biserica Dominus Flevit (Domnul a plâns), Grădina Ghețimani cu Biserica Naţiunilor, Mormântul Maicii Domnului şi Peştera Ghețimani. Urcăm pe Muntele Sion la Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foişorul „Cina cea de Taină”, Mormântul psalmistului David. Zidul Plângerii. Vizită la Biserica românească din Ierusalim. Cină şi cazare hotel în Bethleem/Ierihon/Ramallah.

Ziua 4:  Mic dejun.  Continuăm drumul la Hozeva și vizităm Manastirea Sf. Gheorghe cu moaștele Sf. Ioan Iacob Romanul de la Neamț Orasul IERIHON – cel mai vechi oraș din lume, vizită la Biserica ortodoxă cu dudul lui Zaheu și la Biserica și Căminul românesc de la Ierihon. Marea Moartă – 400 m. cea mai joasă altitudine de pe glob şi scurtă oprire la magazinul cu produse cosmetice la Qumran (vechiul Centru al Esenienilor) de la Marea Moartă. Deplasare la Ben Shean (Decapolis), trecând din Israel în Iordania. Cină şi cazare la hotel în Amman

Ziua 5: Mic dejun. Deplasare la Petra. Vizitarea extraordinarei capitale a Nabateenilor. Ne vom opri în special pentru a vizita Tezaurul  Al Khazanek şi Amfiteatrul. Petra a fost inclusă prin vot universal în anul 2007 în rândul celor 7 minuni ale lumii antice şi moderne. Părăsim Petra şi trecând peste Valea lui Moise, revenim la Amman. Cină şi cazare hotel.

Ziua 6:  Mic dejun. Ne îndreptăm spre Muntele Nebo de unde Moise a văzut Pământul Făgăduinţei. Continuăm cu Madaba-oraşul mozaicurilor pentru a vizita Biserica Ortodoxă Sf. Gheorghe, cuprinzând un mare mozaic cu cea mai veche hartă a Ţării Sfinte cu centrul la Ierusalim. Deplasare spre graniţă şi vom trece în Israel. Cină şi cazare hotel în Tiberias/Nazaret. La ora 20:00 ne îndreptăm spre Muntele Tabor şi vom urca(urcarea posibil să fie pe jos la fel și coborârea!!!) la biserica grec-ortodoxă a Schimbării la Faţă a Domnului Hristos. Vizitarea mănăstirii şi a celor 3 colibe simbolice. Participare la Sfânta Liturghie săvârșită de Patriarhul Ierusalimului. Ora coborârii va fi după terminarea Sfintei Liturghii. Retur la hotel şi odihnă. 

Ziua 7: Mic dejun. Cana Galileii-vizitarea bisericii unde a avut loc prima minune a Domnului Hristos – transformarea apei în vin. Nazaret, vizitarea Bisericii Catolice Buna Vestire, ridicată pe locul casei Sf. Ioachim şi Ana şi a Bisericii Ortodoxe Sf. Gavriil, ridicată pe locul izvorului Sfintei Fecioare Maria. Capernaum – supranumit „Oraşul Domnului”, Tabgha unde Iisus a săvârşit minunea înmulţirii pâinilor şi a peştilor, Muntele Fericirilor – locul unde Mântuitorul a rostit Fericirile. Cină şi cazare hotel în Tiberias/Nazaret.

Ziua 8: Mic dejun. Râul Iordan. Deplasare pe coasta Mediteranei la Haifa, splendid oraş-port la Mediterană, al treilea oraş ca mărime din Israel, aflat într-un mare golf la poalele Muntelui. Vom privi Templul Cultului Bahai, cu grădinile pe terase suspendate – sit Patrimoniu UNESCO, superioare grădinilor de la Versailles. Vizitarea Mănăstirii Stela Maris (Steaua Mării), cu altarul deasupra peşterii Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul. Jaffa(Iope) pe malul Mării Mediterane. Deplasare  la Aeroportul Ben Gurion, sosire la ora 20.50, decolare spre CLUJ-NAPOCA la ora 23.50 și vom ajunge la ora 02.50(21 08 2023).

PREŢ: 450 EURO/ PERSOANĂ +  840 DOLARI/PERSOANĂ

Single 400 dolari/persoană

PRETUL INCLUDE:

– Bilete de avion HISKAY cu toate taxele incluse de la Cluj-Napoca – Tel-Aviv și retur.

– asistență în aeroport la sosire și plecare.

– 7 nopti servicii de hotel 3* și 4*: 2n. Tiberias/Nazaret + 2n. Iordania + 3 n. în Bethleem/Ierihon/Ramallah.

– 2 mese zilnic, conform programului (bufet suedez – dimineața și seara).

– autocar modern cu aer condiționat, conform programului în Israel și Iordania.

– ghid de limbă română în Israel(Roxana) și Iordania(română/engleză) specializat în acțiuni turistice și pelerinaje.

– taxa de intrare și ieșire din Iordania.

– intrare liberă la obiectivele prevăzute în program în Israel și Iordania.

ÎNSOȚITOR DIN ȚARĂ: PR. SABADÎȘ EMIL – DEJ

BAGAJE: bagajul de cală (1 buc.) max. 23 kg/pers., bagajul de mână RUCSAC(fără lichide, cosmetice, obiecte tăioase sau ascuţite), dimensiunea bagajului de  mână nu trebuie să depășească 40x30X20 CM.

PREȚUL NU INCLUDE:

– tips(bacșiș pentru ghid și șofer – obligatoriu) 35 euro în Israel, 10 euro în Iordania.

– asigurare medicală în funcție de vârstă(obligatorie)

– asigurare storno în funcție de vârstă(facultativă dar recomandată)

ACTE NECESARE: Paşaport valabil încă 6 LUNI de la data revenirii in țară.

Muntele Taborului se află în capătul estic al Văii Jezreel, Galileea de Jos. Aflat la 9 kilometri est de Nazaret şi la doar 17 kilometri vest de Marea Galileei, acest deal mai poartă şi denumirea de Muntele Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos.

Actualul aşezământ monahal de pe Muntele Taborului datează din secolul IX. Proiectul ridicării acestui lăcaş de cult a fost pornit de doi monahi din zona Moldovei. Zidirea lăcaşului de cult a început în timpul arhimandritului Irinarh Rosseti. După moartea acestuia, arhimandritul Nectarie Banul va continua lucrările de construcţie. Din păcate, nici acesta nu va vedea biserica finalizată, lucrările fiind încheiate de greci. Cuviosul arhimandrit Irinarh Rosseti este înmormântat în pridvorul mănăstirii.

În prezent obştea mănăstirii este formată din cinci maici de origine română.

În fiecare an, pe Muntele Tabor are loc o minune aparte, despre care unii oameni, mai puțin credincioși, spun că ar fi doar un simplu fenomen meteorologic. Mai exact, în noaptea Schimbării la Față, după miezul nopții, în jurul orei 1.00, un nor luminos coboară deasupra credincioșilor prezenți la Mănăstirea grecească pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Pe parcursul slujbei, norul capătă diverse dimensiuni, iar din el se desprind uneori mici fâșii care iau forme de Îngeri sau de păsări. „Nu există o oră fixă a venirii acestui nor, dar vine la un moment dat în timpul slujbei, în timp ce afară sunt 30 de grade, este căldura cea mai puternică, deşi este noapte şi nu bate nici măcar vântul. Norul este ca o ceaţă luminoasă, care învăluie tot vârful muntelui şi care, după o perioadă se retrage, iar spre dimineaţă vârful muntelui este acoperit de o rouă ce se lipeşte de Biserică, de tot ceea este acolo pe vârful muntelui, inclusiv de oamenii care stau sub cerul liber”, mărturisește părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă şi superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon.

Cu ceva timp în urmă, un pelerin la Locurile Sfinte a închiriat un balon cu aer cald pentru a admira priveliștea și mulțimea de oameni adunată pe Tabor de Schimbarea la Față. Primind aprobare de la autorități pentru această acțiune, s-a înălțat cu balonul și a început să fotografieze și să filmeze împrejurimile. După ce a coborât, analizând materialele foto și video, a observat că norul luminos apărea de nicăieri, zăbovea câteva clipe doar pe vârful muntelui, de jur împrejurul lui, și după câteva minute se topea pur și simplu, dispărea din fotografii.

Deși unii susțin faptul că nu este decât un simplu fenomen atmosferic, o coincidență explicabilă, amestecată cu imaginația pelerinilor, credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea Ortodoxă de pe munte confirmă unanim faptul că norul luminos care nu are caracteristicile unui nor obişnuit, așa cum vedem noi zilnic pe cer, și că uneori răspândește o bună mireasmă în jur. De altfel, acum câțiva ani, o echipă formată din cercetători meteorologi israelieni şi ruşi și-au propus să cerceteze îndeaproape acest fenomen iar la finalul studiului, Serghii Mirov, unul dintre participanți, a făcut public rezultatul, explicând că „o sferă luminoasă de ceaţă îi înconjoară pe credincioşi, după care norul apare deasupra crucii Bisericii, crescând în dimensiuni, şi coboară peste credincioşi, acoperindu-i şi înconjurându-i într-o umezeală”. Concluzia a fost una simplă: aburul sau ceața aceasta nu poate fi generată, fizic, ținând cont de aerul uscat din zonă și de temperaturile ridicate, astfel încât fenomenul iese din zona meteorologiei și se încadrează, fără dubii, în categoria minunilor.

Evident, minunile nu pot străpunge inimile celor care caută mereu explicații raționale și care nu pot percepe ideea că Dumnezeu încă lucrează în lume, spre întărirea credincioșilor. Lucrează în lume și prin astfel de semne, cum este și Pogorârea Sfintei Lumini de la Ierusalim, însă doar cei cu inima curată, cu sufletul despătimit și curățit pot să le înțeleagă ca atare.

Pin It on Pinterest

Share This