mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

PELERINAJ ISTANBUL
– FOSTA CAPITALĂ A IMPERIULUI BIZANTIN –

10 – 13 IULIE 2024(MIERCURI-SÂMBĂTĂ)

Orașul Istanbul este unul dintre cele mai frumoase și fascinante din Europa și una dintre cele mai vizitate metropole din lume.

ZIUA I: Întâlnire pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca, plecări internaționale miercuri 10 iulie 2024 la ora 07.30 dimineața. Decolare la ora 09.30 cursa Turkish Airlines, sosire pe Aeroportul Internațional din Istanbul la ora 11.20 (ora locală).
Începem pelerinajul nostru la Biserica din Vlaherne cu hramul Acoperământul Maicii Domnului(loc unde Maica Domnului s-a arătat mulţimii strânse în vremea împăratului Leon cel Înţelept, când oraşul era asediat şi a lăsat asupra lor acoperămânul ei). Patriarhia Ecumenică(în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creştin-ortodoxe. Închinare la moaştele Sfântului Grigorie Teologul, Sfântului Ioan Gura de Aur, ale Sfintei Solomoni, ale Sfintei Eufimia și ale Sfintei Teofana. Tot aici este „Coloana Flagelării”, o bucata din coloana de care a fost legat Iisus Hristos când soldaţii romani l-au biciuit şi l-au torturat). Cazare și cină în Istanbul, hotel 3*.

ZIUA II: Mic dejun. Tur cu autocar și se vizitează Palatul Dolmabahce(a fost construit între anii 1843 – 1856, din dorinţa sultanului Abdülmecid I de a avea un palat asemănător monarhiilor europene, iar Topkapî-ul i se părea demodat. Sultanul Abdulmecid I a cheltuit echivalentul a 35 tone de aur, la mijlocul sec. al XIX-lea, pentru a ridica un palat impresionant, de o opulență inimaginabilă. Este cel mai mare palat din Turcia, construit în stil european, acoperă o suprafaţă de 45,000 m2 şi cuprinde 285 camere, 46 săli de recepţie, 4 saloane enorme, 43 de holuri, 5 scări interioare, 6 hamam-uri. Aici a murit Ataturk la data de 10 noiembrie 1938). Ne deplasăm apoi la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii(prima biserica a fost construită de împăratul Leon I Tracul, datorită unei minuni pe care a trait-o când era soldat – inainte de a intra în cetate: Leon Marcelus a întâlnit un orb care l-a rugat să-i dea apă de băut şi să-l îndrume spre cetate. Atunci, un glas de femeie i-a poruncit să caute în apropiere, unde se afla un izvor, şi să ude ochii orbului cu apa curată. Făcând astfel, orbul a deschis ochii şi a  început să-L slăveasca pe Dumnezeu. Apoi, acelaşi glas i-ar fi zis lui Leon că va moşteni tronul împărătesc. După ce a fost uns împărat, Leon a construit o biserică închinată Maicii Domnului, pe locul acelui izvor). Biserica Românească cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi, Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfânta Arghira(ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, închinare la moaştele Sfintei Arghira şi Sfântul Nifon Patriarhul Constantinopolului).
Opţional croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic. Strâmtoarea ce leagă Marea Neagră de Marmara și care separă Europa de Asia este cel mai aglomerat canal navigabil din lume, un mare motiv de mândrie pentru turci. Puteți admira în liniște palate, moschei, castele și faimoasele poduri care fac legătura între cele două părți ale orașului. Cazare și cină în Istanbul, hotel 3*.

ZIUA III: Mic dejun. Tur pietonal și se vizitează:
Locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II (numită și Fântâna germană, construită în memoria celei de a doua vizite a împăratului german la Constantinopol și inaugurată la aniversarea sa din 27 ianuarie 1901), Obeliscul Egiptean (a fost adus din Valea Nilului de împăratul Theodosius II, datează din anul 1490 î.Hr. din vremea faraonului Tuthmosis III), Coloana Şerpuită (este din bronz, a stat în fața Templului lui Apollo de la Delphi – Grecia. A fost ridicată în memoria bătăliei de la Plateea din anul 479 î.Hr., în care cetățile grecești aliate i-au învins pe perşii conduşi de regele Xerxes I. În anul 326, împăratul Constantin cel Mare a dispus mutarea ei aici, la Constantinopol) și Coloana lui Constantin Porfirogenetul (seamănă cu un obelisc, doar că este făcută din mai multe blocuri de piatră. Unele mărturii afirmă că pe același loc a existat o astfel de coloană încă din sec. IV. În anul 940, Constantin al VII Porfirogenetul a acoperit coloana cu plăci de bronz aurit). Ulterior se vizitează: Catedrala Sfânta Sofia(prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incediu în anul 404. A fost reconstruită de Teodosie II în anul 415, dar a fost din nou distrusă în timpul Răscolei Nika din anul 532. Clădirea actuală a fost construită de împăratul Iustinian între anii 532-537. După ce orașul a fost cucerit de otomani în 1453, biserica a fost transformată în moschee, adăugându-i-se minaretele, iar frescele au fost acoperite. În 1935 a fost transformată în muzeu de către președintele Ataturk, însă în continuare vin musulmanii pentru a se ruga în acest loc). Intrăm apoi în Palatul Topkapî (reşedinţa sultanilor, actualul Muzeu Naţional al Turciei, cu mâna dreaptă a Sf. Ioan Botezătorul, sabia Sf. Ştefan cel Mare. Ridicat de Mehmed al II-lea Cuceritorul în 1459-1465, pe ruinele Palatului imperial al lui Constantin cel Mare și extins în mai multe etape, Topkapi a servit drept reședința sultanilor și sediu al administrației Imperiului Otoman timp de aproape 400 de ani. Primul care și-a stabilit aici reședința a fost Soliman Magnificul. Cu timpul curtea palatului a devenit un mic orășel, cu moschei, școli, biblioteci, spital, monetărie. În secolul al XVII-lea Marele Vizir s-a mutat la Sublima Poartă, iar în 1856 Sultanul Abdulmecid I a abandonat Topkapî Sarayi pentru Palatul Dolmabahce de pe malul Bosforului). Scurt popas în istoricul Bazar al lui Bayazid. Una dintre cele mai mari, dar și vechi piețe acoperite din lume, Marele Bazar din Istanbul are 66 de străzi, peste 4000 de magazine, depozite, hanuri, restaurante și este vizitat zilnic de zeci de mii de oameni. A fost ideea lui Mehmed al II-lea, imediat după cucerirea Constantinopolului, pentru a spori comerțul Imperiului și pentru a câștiga banii necesari transformării Catedralei Ayia Sofia în moschee. Cazare și cină în Istanbul, hotel 3*.

ZIUA IV: Mic dejun. Basilica Cisternă(această cisternă subterană, cunoscută şi ca ‘Palatul scufundat’, datează din sec. VI, a fost construită de împăratul Iustinian ca și cisternă de apă pentru a alimenta palatal imperial şi clădirile înconjurătoare. O pădure de 336 coloane, înalte de 8 m, așezate pe 12 rânduri, susțin un plafon masiv din cărămidă. Într-unul dintre colțurile palatului se pot vedea 2 coloane sprijinite pe capetele răsturnate ale Meduzei, una dintre femeile-monstru ale subteranului, în mitologia romană). Moscheea Albastră (a fost construită între anii 1609 – 1616 în timpul domniei sultanului Ahmed I, este cea mai mare moschee din Istanbul. Dorind să construiască o moschee care să eclipseze Moscheea Ayia Sofya, sultanul Ahmed I hotărăște să ridice cea mai mare din capitala Imperiului Otoman. Pentru a face loc uriașei construcții au fost dărâmate mai multe palate și o parte a hipodromului. Cele mai valoroase podoabe ale sălii de rugăciune sunt plăcile de ceramică albastră, care au dat numele edificiului). Moscheea Suleymanyie(în se găsește mormântul lui Suleyman Magnificul, cel care a ridicat zidurile actuale ale Ierusalimului în sec. XVI). Deplasare la aeroport pentru formalitațile vamale, decolare ora 18.35 cursa Turkish Airlines, sosire în Cluj-Napoca la ora 20.10.

PREȚ 650 EURO/PERS.

SERVICII  INCLUSE:
– transport cu avionul cursa Turkish Airlines de la Cluj-Napoca + taxele de aeroport 132 euro de persoană cu masa şi băuturile incluse. Durata zborului Cluj-Napoca-Istanbul – 1 oră şi 15 minute.

Bagaje: bagajul de cală (1 bucată) maxim 25 kg/persoană, bagajul de mână maxim 8 kg/persoană – dimensiuni la bagajul de mână 55x40x23 – (fără obiecte tăioase sau ascuţite)  

– transport în Istanbul cu autocar conform programului.
3 nopţi cazare în camere duble cu mic dejun și cină în hotel 3*(clasificare locală);
– însoţitor de grup: PR. ȘUTEU LAURENȚIU IOAN-TURDA

SERVICII NEINCLUSE:

– supliment la Camera Single 150 euro/persoană
– taxe intrări obiective (aprox. 100 euro/pers.);
– ghid turc vorbitor de limbă engleză(aproximativ 20 euro/pers.)
asigurarea medicală în funcție de varstă… ron/persoană(obligatorie).
– masa de prânz
– croaziera pe Bosfor(aprox. 15 euro/pers.)
– asigurarea storno – facultativă(dar recomandată) în funcție de vârstă … ron/persoană(asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turitice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie).

ACTE NECESARE: paşaport valabil 5 luni de la data întoarcerii în ţară.

Agenția nu se obligă să găsească partaj persoanelor care calătoresc singure. Acestea își vor găsi persoană cu care să stea în cameră, vor plăti cameră în regim Single sau vor sta trei persoane în cameră.

Pin It on Pinterest

Share This