mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

 

ZIUA I:(sâmbătă 11 mai 2024) Prezența obligatorie la ora 09.30 la Sala Sporturilor Horia Demian iar plecarea la ora 10.00 de la Cluj-Napoca – Alba Iulia – Sibiu – Rm. Vâlcea- București (cazare hotel);

ZIUA II: (duminică 12 mai 2024) Mic dejun matinal. București(plecare la ora 05.00) – Giurgiu – Ruse – Bulgaria – Kulata – Promahonas. Intrăm în Grecia și vizitămMănăstirea Souroti (Moaştele Sf. Arsenie Capadocianul şi Mormântul Sfântului Paisie Aghioritul). Cazare și cină în Paralia Katerini.

ZIUA III: (luni 13 mai 2024) Mic dejun. Mănăstirea Sfântului Efrem Sirul(ctitorie din anul 1983, aşezământul a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani. Nenumăraţi pelerini vin aici pentru a se închina moaştelor Sfântului Efrem Sirul (o parte din mâna dreaptă), odorul de mult preţ al mănăstirii.Sfântul Efrem Sirul s-a născut în jurul anului 306, în Nisibe, s-a nevoit în nordul Mesopotamiei şi trecut la cele veşnice pe 9 iunie 373, în Edessa. Opera Sfântului Efrem cuprinde nenumărate imne, rugăciuni şi cuvinte de învăţătură. Cuviosul Efrem este pomenit de Biserica Ortodoxă în ziua de 28 ianuarie. Mănăstirea „Sfântul Efrem” impresionează prin arhitectura de influenţă bizantină; toate clădirile aşezământului sunt acoperite cu cărămidă roşie. Odată ajuns la aici, pelerinul merge pentru a se închina în biserica mare a mănăstirii unde se păstrează, cu mare evlavie, mâna dreaptă a Sfântului Efrem Sirul și o părticică din moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina din Sinai)–  Complexul Monastic de la Meteora(după Sfântul Munte Athos, Meteora este cel de al doilea centru monastic ortodox al Greciei, ca mărime şi importanţă. Stâncile cu pereţi abrupţi şi înălţimi ameţitoare, constituie unul din cele mai impresionante fenomene ale planetei. Pe vârfurile cele mai greu accesibile, fără vegetaţie, s-a înfiripat viaţa monahală încă din secolul al IX-lea. În prezent din cele 24 mănăstiri, doar 6 sunt bine conservate şi constituie o puternică atracţie atât pentru pelerini cât şi pentru turiştii din întreaga lume: Mânăstirea Marele Meteor, Mânăstirea Varlaam, Mânăstirea Sfânta Treime, Mânăstirea Rousanou, Mânăstirea Sfântul Ştefan şi Mânăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas. Pentru valoarea sa creştină, istorică, arhitectonică, artistică şi geografică, Meteora este recunoscută şi ocrotită de UNESCO şi de alte organizaţii internaţionale)– Cazare și cină la hotel în orașul Kalambaka.

Ziua IV: (marți 14 mai 2024) Mic dejun. Igoumenitsa – Insula Corfu: Catedrala Sfântului Spiridon (moaştele Sf. Spiridon). Având cel mai înalt turn din oraş, Biserica Sfântul Spiridon poate fi văzută de aproape oriunde ar fi privit oraşul. Biserica a fost construită în anul 1596. Moaştele Sfântului Spiridon au fost aşezate în această localitate în anul 1453. Sfântul Spiridon face mari minuni şi astăzi, cea mai vădită dintre ele fiind aceea că papucii din picioarele sfintelor sale Moaşte, în raclă, se tocesc în timp, nimeni umblând la ei. Astfel, papucii Sfântului Spiridon trebuie schimbaţi periodic. Acesta este semnul că Sfântul umblă neîncetat prin lume, spre a asculta şi împlini rugăciunile celor ce îl cheamă în ajutor. Cazare și cină hotel în orașul Patra.

ZIUA V: (miercuri 15 mai 2024) Mic dejun. Deplasare spre portul din Kilini unde se va traversa cu feribotul în Insula Kefalonia(cea mai mare dintre insulele vestice ale Greciei situate în Marea Ionică. Se întinde pe 780 de kilometri pătraţi, se înalţă până la 1628 de metri altitudine şi are aproximativ 37.000 de locuitori, dintre care astăzi două treimi trăiesc în oraşe. Are cinci porturi şi un aeroport.
Istoria insulei a fost una zbuciumată. Aflându-se într-o zonă de confluenţă internaţională, ea a devenit parte din Grecia abia în 1864, până atunci cunoscând diverse perioade de ocupaţie: veneţiană, franceză, spaniolă, otomană, britanică. În secolele 16-18 a fost una din cele mai mari exportatoare de stafide, împreună cu insula Zakynthos, şi deţinea o flotă importantă. Pentru a se feri de atacurile piraţilor, localităţile erau construite în locuri înalte, pe culmi. Stâncile grecesti, ce se înaltă brusc din apele albastre si transparente, alcatuiesc locul ideal pentru o viata linistita si senina: mici sate, case modeste, ruinele unei oras antic si cateva locasuri de cult, sunt doar o parte din frumusetile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numita “insula contrastelor”, caci pe aceasta, ruine romane, venetiene si bizantine se inghesuie unele intr-altele, de-a lungul plajelor insorite. În fiecare an, în luna august, in postul Adormirii Maicii Domnului, cand crestinii praznuiesc Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august), un numar insemnat de serpi mici apar in jurul bisericii si a clopotnitei din localitatea Markopoulo. In aceasta perioada, biserica inchinata Maicii Domnului “Langouvarda” este luata cu asalt de o specie unica de serpi mici, fiecare avand capul însemnat cu o cruce – Mănăstirea Sfântul Gherasim din Kefalonia(tămăduitor al bolnavilor mintali și al îndrăciților. Sfântul Gherasim cel Nou, unul din marii nevoitori din veacul al 16-lea, vietuitor peste cinci ani în pesterile ostrovului Kefalonfei și întemeietor al manastirii din Omala, a ajuns vestit pentru puterea rugaciunii sale si pentru darurile cu care l-a impodobit Dumnezeu: tamaduirea bolilor, mai cu seama a nebuniei, si izgonirea duhurilor necurate – cu care mangaie poporul lui Dumnezeu si dupa stramutarea sa în cerestile lăcasuri, până astazi, marturie ca cel ce a murit impreuna cu Hristos va trai vesnic impreuna cu El si moartea nu mai are stapanire asupra lui.)
Biserica Adormirea Maicii Domnului Fidoussa din Markopoulos(unde în fiecare an se arată șerpii Maicii Domnului cu cruce pe cap. După tradiţie, în urmă cu mai multe veacuri sătenii au observat nişte flăcări ce mistuiau un copac din marginea satului. Au alergat acolo şi când focul a fost stins, copacul şi desişul din apropiere erau cu totul arse, însă la poalele copacului au găsit nevătămată o icoană a Maicii Domnului. Icoana fost dusă în biserică spre închinare, dar ea se întorcea mereu în chip minunat la locul unde fusese găsită, până ce acolo s-a ridicat un paraclis, iar mai târziu o mănăstire. Tradiţia locală spune că, în momentul în care mănăstirea a fost atacată de piraţi, cândva în anul 1705, maicile s-au rugat Maicii Domnului să le apere, spre a nu fi luate prizoniere sau batjocorite. Rugăciunea acestora a fost ascultată, iar piraţii s-au înfricoşat de vederea şerpilor s-au întors înapoi cu groază la vederea a mii de şerpi ce înconjuraseră mănăstirea. De atunci, în fiecare an, în luna august, aici se arată şerpii Maicii Domnului. Mai târziu, Mănăstirea Langouvarda a fost distrusă de turci, iar ceea ce mai rămăsese în picioare a fost ruinat de un cutremur în anul 1953. Pe locul fostei Mănăstiri Langouvarda a fost zidită o biserică închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, unde a fost aşezată şi vechea icoană a Maicii Domnului, găsită la marginea satului în urmă cu mai multe veacuri.Biserica este loc de pelerinaj în fiecare an între praznicul Schimbării Domnului la Faţă şi praznicul Adormirii Maicii Domnului) – PASTRA – Biserica Maicii Domnului cu Icoana Maicii Domnului Gravaliotissa(unde înfloresc crinii din tije uscate, în Insula Kefalonia, între satele Troianata şi Demontandata, lângă Argostoli, există o biserică care se numeşte „Maica Domnului cu crinii”. Începând cu sărbătoarea Buneivestiri, oamenii aşază în faţa icoanei Maicii Domnului o vază cu crini care firesc ar fi să se veştejească după câteva ore sau zile. Însă nu se mai atinge nimeni de ei. După ce au trecut vreo patru luni şi vine ziua de 15 August, într-un mod miraculos, înverzesc tulpinile şi înfloresc crinii, cu toate că partea de jos a rămurelei rămâne uscată). Cazare și cină hotel în orașul Patra.

ZIUA VI: (joi 16 mai 2024) Mic dejun. Patra (moaştele Sfântului Apostol Andrei) – Canalul Corint – este un loc unic, de unde poţi admira atât Marea Egee cât şi Marea Ionică. Are o lungime de 6343 metri, lăţimea variază între 21 şi 25 de metri iar adâncimea apei este de peste opt metri – Mănăstirea Sf. Patapie (moaştele Cuviosului Patapie Tămăduitorul(vindecător de cancer) şi moaştele Sfintei Ipomoni împărăteasă a Bizanțului). Mănăstirea se află aşezată pe înălţimile din jurul Corintului cu o priveliște de basm. Moaştele făcătoare de minuni ale Cuviosului Patapie sunt aşezate într-una din grotele din incinta mănăstirii. În grota alăturată celei care adăposteşte moaştele,  este grota în care a vieţuit şi s-a nevoit sfântul ocrotitor al locului. Cuviosul Patapie este cunoscut ca unul dintre sfinţii tămăduitori de cancer. Mănăstirea Buna Vestire de la Nea Makri unde ne vom închina la moaștele SFÂNTULUI EFREM cel NOU grabnic ajutătorul și tămăduitorul.Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din Grecia şi totodată una dintre cele mai vechi mănăstiri din Attica. În vechime, mănăstirea era populată de o mulţime de călugări, mulţi dintre ei fiind martirizaţi de către păgânii otomani. Aici, vreme de mai bine de 27 de ani, Sfântul Efrem cel Nou va lua urma lui Hristos întru toate, atât în vieţuire curată, cât şi în pătimire înfricoşătoare. Cazare și cină la hotel în Nea Makri.

ZIUA VII: (vineri 17mai 2024) Mic dejun. Începem ziua noastră cu turul panoramic cu autocarul în piețele cele mai importante, Karaiskaki, Omonia, Syntagma, cu câteva dintre cele mai importante clădiri neoclasice (Academia, Universitatea, Biblioteca – Trilogia Atheniană), Muzeul Cicladic, Muzeul Benaki, Muzeul Războiului. În turul nostru vom vedea și Grădinile Regale, Zappeionul, Stadionul Kalimarmaro (locul primelor Jocuri Olimpice Moderne), Arcul lui Adrian, Templul lui Zeus Olimpianul.
Tur pietonal:vizităm Acropola în interior (citadela ateniană, construită pe stanca înaltă de 157 metri altitudine) cu templele Parthenon, Athena Nike, Erechtheion, Propilele, perioada clasica – Pericle, unde se vor explica câteva detalii arhitectonice ale monumentelor însă și Istoria marcantă a locului.
Continuăm apoi către stânca unde a predicat Apostolul Pavel – Areopagos, Agora Antică, Agora Romană, Turnul Vânturilor,  Mitropolia. În Piața Sintagma, vom asista la Schimbarea Gărzii prezidențiale. ATENA
(capitala Greciei dar și unul dintre orașele cele mai vechi așezări umane din lume a cărei istorie se întinde pe 3400 de ani. Aici au funcționat Academia lui Platon, Liceumul lui Aristotel și multe alte instituții de artă și cultură ale lumii antice. Atena ajungând să fie considerată de mulți istorici ca fiind leagănul civilizației Apusene și locul de naștere al democrației) – Acropole(reprezintă începutul, locul în care a luat nastere civilizatia greaca antica: vestigiile pastrate aici – ale templelor Parthenon si Erechteion si ale templului Athenei Nike – sunt cele mai vestite atractii si, totodata, simboluri ale Greciei. Acropola din Atena a fost înscrisă în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO) – Areopagul(este un deal cu înălțimea de 115 metri și este situat nu departe de Acropole. Acest deal a fost locul de întrunire al Consiliului Areopagului, ca primă curte supremă și for legislativ al Atenei. Este cunoscut creștinilor mai ales datorită predicii rostite de către Sfântul Apostol Pavel în acest loc, cuvântare consemnată în Faptele Apostolilor. Areopagul, asa cum ni s-a pastrat, difera de cel initial fiind grav afectat în anul 1651 de un cutremur ce a distrus si Biserica Sfantului Dionisie Areopagitul, aflată la baza sa). Deplasare cu feribotul pe Insula Eghina (închinare la moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul).Mănăstirea Sfânta Treime din Insula Eghina este cunoscută mai ales pentru păstrarea în măreaţa ei biserică a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, grabnic ajutator bolnavilor de cancer. Recent canonizat de către Biserica Ortodoxă a Greciei, Sfântul Nectarie a fost episcop de Pentapole şi ctitor al Mănăstirii „Sfânta Treime” din Insula Eghina. Moaştele acestuia se păstrează astăzi în interiorul mănăstirii, fiind pusespre închinarea pelerinilor ce vin cu credinţă la acestea. Cazare și cină la hotel în Nea Makri.

ZIUA VIII: (sâmbătă 18 mai 2024)  Mic dejun. Plecare spreInsula Evia – Biserica SFÂNTULUI IOAN RUSUL (închinare la sfintele moaște). Insula Evia este una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei şi a doua ca mărime după Creta. Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul adăposteşte, cu mare bucurie, mult cinstitele Moaşte ale Sfântului Ioan Rusul, un sfânt cunoscut şi iubit în întreaga lume, atât pentru nenumăratele lui minuni, cât şi pentru deosebita lui viaţă în Hristos.Traversăm cu feribotul înapoi pe continent și poposim la Mănăstirea Kato Xenia (Brâul Maicii Domnului). Mănăstirea Kato Xenia, cu deosebită bucurie şi evlavie, păstrează o parte din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, una dintre cele mai valoroase relicve creştine. Brâul este ţesut din păr de cămilă şi, alături de Cinstitul Ei Acoperământ, constituie singura mărturie preţioasă ce se păstrează din viaţa ei pământeasc. Cazare și cină la hotel în orașul Tesalonic.

ZIUA IX:(duminică 19 mai 2024) Mic dejun. Deplasare spre Ouranopoli – croazieră pe lângă Sfântul Munte Athos (3 ore) (se admiră mănăstirile: Dohiariu, Xenofont, Sfântul Pantelimon, Xiropotamu, Simonos Petra, Grigoriu, Dionisiu, Sfântul Pavel şi Schitul Sfânta Ana) (OPȚIONAL). Ne întoarcem în orașul Tesalonic unde vom vizita cele mai reprezentative biserici: Biserica Mitropolitană cu moaştele Sfântului Dimitrie – Izvorâtorul de Mir, Biserica Sfintei Teodora (moaştele Sfintei Teodora şi a Sfântului David Tesaloniceanul), Biserica Sfânta Sofia (moaştele Sfântului Ierarh Vasile Milostivul), Biserica mitropolitană cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Palama. Pe numele său grecesc Thessaloniki, Salonic este al doilea oraş ca mărime al Greciei şi cel mai important centru economic şi cultural al regiunii Macedonia. Thessaloniki a dăruit Greciei unii dintre cei mai buni cântăreţi, artişti, poeţi şi filozofi. Aşezat lângă mare, oraşul a fost întemeiat în anul 316 Î.C. de regele macedonean Kassandros şi poartă numele soţiei sale, Thessaloniki, sora lui Alexandru cel Mare.Cazare și cină la hotel în orașul Tesalonic.

ZIUA X: (luni 20 mai 2024) Mic dejun. Plecare spre România – În Bulgaria intrăm în capitala Sofia – tur pietonal – Catedrala patriarhală Sfântul Alexandru Nevski (Catedrala patriarhală „Sfântul Alexandru Nevski” a Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost construită ca expresie de recunoştinţă pentru soldaţii (bulgari, români şi ruşi) căzuţi în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, în urma căruia Bulgaria a obţinut independenţa faţă de Imperiul Otoman. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă cu mare fast la 19 februarie/ 3 martie 1882 pe cea mai înaltă culme a capitalei Sofia din acea vreme. Construcţia catedralei a început în 1904 şi s-a încheiat în 1912. Costurile finale s-au ridicat la 5,5 milioane de leva, dintre care 1,9 milioane au fost colectate în urma contribuţiei voluntare, restul cheltuielilor fiind suportate din bugetul de stat. Catedrala Alexander Nevsky din Sofia este construită în stil neo-bizantin, cu un plan în formă de cruce, dar și o boltă centrală aurită, cu o înălțime de 45 metri. Turnul-clopotniţă măsoară 53 metri înălţime şi adăposteşte 12 clopote turnate la Moscova. Catedrala a fost decorată de cei mai buni artiști din Europa (bulgari, ruși, austrieci, unguri sau germani). Elementele decorative de interior sunt dintre cele mai preţioase (marmură italiană colorată, onix din Brazilia şi alabastru indian), iar candelabrele sunt lucrate la München.) – Biserica Sf. Sofia (Biserica Sfânta Sofia a fost construită pe locul mai multor biserici anterioare din secolul al IV-lea și lăcașuri de cult datând din vremea când exista necropola orașului roman Serdica. În secolul al II-lea , locul bisericii actuale adăpostea sediul unui teatru roman. Actuala bazilică, cu cele două turnuri de est și un turn cu cupolă, a fost construită în timpul domniei lui Iustinian I în secolul al VI-lea (527-565) . În secolul al XIV-lea , biserica și-a dat numele orașului, în timp ce în secolul al XVI-lea , în timpul stăpânirii otomane, biserica a fost transformată în moschee : frescele originale din secolul al XII-lea au fost distruse și minaretele au fost adăugate. În secolul al XIX-lea, două cutremure au distrus unul dintre minarete și moscheea a fost abandonată, iar lucrările de restaurare au început după 1900.) – Biserica Sfântul Gheorghe (Rotonda) (Biserica Sfântul Gheorghe (Georgi în bulgară) este situată în chiar centrul Sofiei, în curtea interioară a mai multor clădiri, mai precis Sheraton Hotel Balkan, Ministerul Educației şi Preşedenţia Bulgariei. Această construcţie din cărămidă roşie este considerată cea mai veche clădire din capitala Bulgariei.Este situată printre ruinele vechiului oraş Serdica și a fost construită de romani în secolul 4, dar este cunoscută mai ales pentru frescele adăpostite în interior ce datează din secolele 12-14. Este o biserică extrem de bine conservată în timp, iar interiorul a fost pictat în timpul dominaţiei Otomane în Bulgaria, de aceea în interior sunt înfăţişaţi 22 de profeţi, care au fost descoperiţi în totalitate în secolul 20.) – Biserica rusă „Sfântul Nicolae” (mormântul Sf. Ier. Serafim Sobolev) (O minunată biserică, în subsolul căreia se află mormântul Sfântului Ierarh Serafim Sobolev făcătorul de minuni (+13 februarie 1950). Sfântul Ierarh Serafim a fost o adevărată binecuvântare a lui Dumnezeu pentru pământul bulgar. Pilda vieţii şi a învăţăturilor sale duhovniceşti dau până astăzi roade pline de har în inimile ortodocşilor care trăiesc în Bulgaria. Locasul sfant se afla chiar in centrul capitalei bulgare si mai este cunoscut si ca Biserica Rusa din Sofia. Cladirea, o adevarata bijuterie arhitecturala, a fost realizata in secolul al XIII-lea de catre Kaloyan si o familie bogată din regiune. Se pare ca initial, pe teritoriul pe care astazi puteti vedea Biserica Sfantul Nicolae, ar fi existat candva un palat. Acesta ar fi fost construit in perioada Imperiului Roman si se pare ca aici ar fi locuit o buna perioada de timp chiar Constantin cel Mare.) . Părăsim capitala bulgară,  traversăm Dunărea la Ruse și ne îndreptăm spre București. Cazare la hotel 3* în București.

ZIUA XI:(marți 21 mai 2024). Mic-dejun. Plecare spre Cluj-Napoca, unde ajungem spre seară, în funcție de condițiile de trafic.

FOARTE IMPORTANT: Începând cu data de 1 IANUARIE 2024 și conform noilor reglementări introduse de guvernul elen, clienții care călătoresc în Grecia vor fi taxați cu „Taxa de rezistență la schimbări climatice”, care va trebui să fie plătită direct de către oaspeții hotelului.
Taxa se va aplica pe cameră, pe noapte și va trebui plătită la sosire. La acest program de pelerinaj pentru cele 8 cazări în Grecia taxa de noapte este de aproximativ 15 euro/persoană total.

Preţ: 670 EURO/PERSOANĂ

Preţul include:

-Transport cu autocar 50 locuri

– 8 cazări la hotel 3*și 4* cu mic dejun și cină în Grecia

– Preot însoțitor și ghid: PR. ȘUTEU LAURENȚIU IOAN – TURDA

Preţul nu include:

(Supliment camera single 250 EURO/persoană-total în Grecia)

-Asigurarea medicală de călătorie cu prețul în funcție de vârsta persoanei(obligatorie).

-Asigurarea storno(opțională).

-Intrarea la obiective turistice: aproximativ 15 EURO TOTAL.

-Ferry-boat-uri: Evvia-Glyfa, Pireas-Eghina(dus-întors), Kilini-Kefalonia(dus-întors), Igumenița-Corfu(dus-întors): aprox. 80 EURO/persoană.

Croaziera pe lângă Sfântul Munte Athos aprox. 25 euro/persoană(opțională)

Bilet intrare:  Vizitare ACROPOLE 20 EURO/persoană (GRATUIT – tinerii până în 18 ani pe baza de buletin sau pasaport și studentii pe baza legitimatiei) pensionarii peste 65 ani – 10 EURO pe baza de carte de identitate sau pașaport.

Ghidajul grupului(la Acropole) cu ghid local vorbitor de limbă română 10 EURO de persoană.

-Cazarea la București 240 ron/persoană/dus-întors (cu mic dejun), supliment single 180 ron.

Acte necesare: Cartea de identitate sau pașaport.

*Urcarea și aşezarea în autocar se va face în ordinea înscrierii în lista oficială ca urmare a rezervării locului prin achitarea avansului de 300 euro/persoană.
*Intrarea pe teritoriile Bulgariei şi Greciei se face pe baza cărţii de identitate(nu se acceptă buletine vechi) sau a paşaportului.

Pin It on Pinterest

Share This