mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

O insulă plină de vestigii creştine şi antice

Insula Cipru este a treia ca mărime, din Mediterana, după Sicilia și Sardinia. Creștinismul a fost adus în Cipru de către Apostolul Barnaba în sec. I. Apostolul Marcu este considerat a fi primul Episcop al Ciprului. Autocefalia Bisericii din Cipru a fost stabilită în anul 431 la Sinodul din Efes. Cipru este o țară insulară în Marea Mediterană, membră a Uniunii Europene. În Cipru se găsesc unele dintre cele mai vechi puțuri de apă din lume. Situat într-o locație strategică în Orientul Mijlociu, acesta a fost ulterior ocupat de mai multe puteri majore, precum Imperiul Asirian, Egiptul Antic și Imperiul Persan, după care a fost capturat în anul 333 î.Hr. de către Alexandru cel Mare. Ulterior a fost sub ocupație a Egiptului Ptolemaic, Imperiului Roman și Bizantin, califatele arabe (pentru o perioadă scurtă), dinastia franceză Lusignan și Veneției, după care a fost sub ocupație otomană timp de peste trei secole între 1571 și 1878. Ciprul a fost plasat sub administrație britanică în 1878 și anexat oficial de Marea Britanie în 1914. Republica Cipru este de facto împărțită în două părți principale, zona de sub controlul efectiv al Republicii, care cuprinde circa 59% din suprafața insulei, și zona de nord, administrată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, care este recunoscută doar de Turcia, acoperind aproximativ 36% din suprafața insulei. Cipru este o destinație turistică majoră în Marea Mediterană. Cipru are o economie avansată, cu venituri ridicate și un Indice al Dezvoltării Umane foarte ridicat. Republica Cipru este un membru al unor organizații internationale precum Francofonia și Comunitatea Națiunilor și a fost un membru fondator al Mișcării Țărilor Nealiniate, până când a aderat la Uniunea Europeană la data de 1 mai 2004. La data de 1 ianuarie 2008, Republica Cipru a aderat la zona euro.

Ziua 1: Întâlnire în Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca, sala de așteptare, plecări internaționale 10 septembrie 2017 la ora 14:00. Decolare la ora 16.00, cursa Blue Air 0B 3737, sosire în Larnaca la ora 18.45. Cazarea și cina la hotel 3*, în Larnaca(despre oraşul Larnaca se spune că a fost fondat de Khittim, fiul cel mare al biblicului personaj Noe, de unde şi denumirea iniţială Kition sau Kittium).

Ziua 2: Mic dejun. Plecare către Kykkos, zona munților Troddos – inima verde a Ciprului, Muntele Olimp, cel mai înalt punct din Cipru – 1951 metri. Închinare în Biserica Sfântul Ciprian și Iustina cu moastele sfinților, Mănăstirea Kalo Panagiotis Ayios Lambadistis cu o particică din moaștele Sfântului si Mănăstirea Kykkos contruită în 1092 si închinată Maicii Domnului, trecută în lista patrimoniului mondial UNESCO. În incinta manastirii ne putem închina la cele 3 icoane pictate de Sfântul Evanghelist Luca. Deplasare și închinare în Manastirea Trooditissa. Oprire în satul Omodos si închinare în biserica, unde se află particele din moastele Sfântului Apostol Filip. Cazarea si cina la hotel 3 * în Larnaca.

Ziua 3: Mic dejun. Închinare în Manastirea Sfântul Irakleidios, un sfânt local foarte apreciat și în parohia cipriotă din Tamassos, unde se afla construită o biserică în stil românesc – maramureșan. Închinare în Manastirea Machairas asezată în zona montana Kionia – lanțul muntos Trodos, în interiorul manastirii se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Deplasare catre satul traditional cipriot Lefkara, unde ne vom închina în Biserica Lefkara Timi Stavros. În biserica se afla un fragment din Sfânta Cruce. Vizitarea Mănăstirii Sfântul Mina. Cazarea si cina la hotel 3*, în Larnaca.

Ziua 4: Mic dejun. Închinare în Biserica Sfântul Lazar, unde se afla al doilea mormant al Sfântului Lazăr, primul mormânt este în Betania-Israel, acolo unde Hristos l-a înviat din morți, în biserica se află moștele Sfântului Lazar. Închinare în Mănăstirea Sfânta Tecla. Deplasare către Nicosia, tur de oras în Nicosia(capitala Ciprului, Nicosia, aflată în centrul insulei, este un oraş cu o istorie bogată şi cu origini în epoca bronzului. A fost declarată capitală în 1192 de familia regală franceză Lusignan, care a construit şi monumente, biserici, mănăstiri şi palate). Inchinare în Catedrala Sfântul Ioan, plimbare pe strada Ledra din centrul vechi al orasului. Trecere în zona ocupata si oprire in satul Bellapais, Abatia Bellapais, manastirea este considerata a fi una dintre cele mai bine conservate monumente și apartine arhitecturii gotice. Vizita Castelului Kerynia care adaposteste frumoasa nava naufragiata din Kerynia, timp liber în Portul Kerynia. Întoarcere in Larnaca, tur panoramic de oras în Larnaca. Cazarea si cina la hotel 3 *, în Larnaca.

Ziua 5 : Mic dejun. In drum spre Paphos oprire si inchinare in Manastirea Sfântul Gheorghe Alamanos. Deplasare catre Paphos, una din statiunile cu elemente si vestigii antice, cu multe mozaicuri și situri arheologice. Scurta oprire si vedere panoramica asupra peisajului Petra Tou Rominou. Inchinare în Biserica Sfântul Pavel și Biserica Sfânta Paraschevi. Inchinare in Manastirea si pestera Sfântului Neofytos, în manastire se gasesc moastele Sfantului. Cazarea si cina la hotel 3*, în Larnaca

Ziua 6: Mic dejun. Ne vom închina în Mănăstirea Sfântul Rafael, unde se află părticele din moaștele Sfântului Rafael și ale Sfântului Serafim de Sarov și în Mănăstirea Sfântul Kendeas și pestera sfântului. Vom trece în partea ocupata de turci și ne vom închina în Biserica Sfântului Barnabas cu mormantul Sfântului. Vom vizita orașul Famagusta, perla litoralului cipriot până în 1974, una dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură medievală. Vom vizita Catedrala Sfântul Nicolae, care ulterior invaziei turcesti din 1974 a fost transformata în moschee. Deplasare în stațiunea Ayia Napa, initial un sat de pescari, închinare în Manastirea Ayia Napa. Vom ajunge si la faimosul Capo Greco, unde putem admira peisajul pamant – mare si apoi ne vom inchina în Biserica Ayioi Anargyroi, bisericuta mica alba cu tipicul acoperis albastru si cu hramul Sfinții Cosma și Damian. Cazarea si cina la hotel 3*, în Larnaca.

Ziua 7: Mic dejun. Timp liber pentru cumpărături sau plajă. Deplasare la ora 17.00 către aeroport pentru formalitațile vamale, decolare ora 19.30, cursa Blue Air 0B 3738, sosire în Cluj-Napoca la ora 22.15.

PREȚ:  … EURO

PREȚUL INCLUDE:

– transport cu avionul cu toate taxele incluse de la Cluj-Napoca;
– transport local – autocar cu aer condiționat.
– 6 nopți cazare în camere duble sau triple la hotel 3*
– mic dejun si cină;

– însotitor de grup din țară și GHID: PROTOSINGHEL ANASTASIE de la MĂNĂSTIREA FLOREȘTI – CLUJ-NAPOCA

Bagaje: bagajul de cală (1 buc.) max. 32 kg/pers.100x80X30CM., bagajul de mână max. 10 kg/pers. (fără lichide, cosmetice, obiecte tăioase sau ascuţite), dimensiunea bagajului de  mână nu trebuie să depășească 55x40X20CM.

PREȚUL NU INCLUDE:
– intrări la obiectivele religioase din program aproximativ 10 euro.

– asigurare medicala 39 lei de persoană indiferent de vârstă(OBLIGATORIE);
– asigurarea Storno și Medicală 55 de lei de persoană indiferent de vârstă(OPȚIONALĂ)
– alte cheltuieli personale.

 

ACTE NECESARE:
carte de identitate SAU paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul călătoriei în partea de nord a insulei, mai exact în partea ocupată de Turcia.

CONDIȚII DE RETRAGERE:
a) 25 % din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face cu 25 de zile calendaristice înainte de data plecării;
b) 50% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face cu 20 de zile calendaristice înainte de data plecării;
c) 100% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face într-un interval mai mic de 15 zile înainte de plecare sau pentru neprezentarea la program. Aceste penalizari se aplicaă în toate cazurile, cu exceptia celor în care programul valorificat / confirmat are propriile reguli de achitare, anulare, penalizare. În acest caz se aplica regulile speciale ale fiecarui program în parte.

Între locurile frumoase în care vă puteţi propune să ajungeţi în această vară se află Cipru, cea mai mare insulă din Marea Mediterană, o ţară europeană situată la sud de Turcia şi la distanţă aproape egală de Europa, Asia şi Africa.  Datorită situării la confluenţa drumurilor comerciale şi culturale dintre cele trei continente, dar şi ca urmare a diverselor evenimente istorice prin care a trecut, insula a căpătat influenţe din toate părţile, iar melanjul lor o face cu atât mai mult interesantă, cu cât este şi foarte frumoasă din punct de vedere natural. În această ţară s-a auzit pentru prima dată despre Hristos din gura Sfântului Apostol Barnaba. Şi Sfinţii Pavel şi Luca au făcut aici drumuri de evanghelizare a locuitorilor. Tradiţia spune că aici se află al doilea mormânt al lui Lazăr cel înviat de Mântuitorul. Capitala ţării este la Nicosia, cu o populaţie de aproape 800.000 de locuitori, majoritatea câştigându-şi traiul din turism. Turiştii se pot bucura în fiecare anotimp de sejururi pe insulă, clima fiind temperat-mediteraneeană, cu veri călduroase şi ierni reci. Moneda locală este euro, iar între România şi Cipru nu sunt diferenţe de fus orar. Turiştii care vor să se bucure de apa limpede a Mediteranei, de plajele însorite şi de aflarea unui trecut bogat al ţării au mai multe opţiuni. Cele mai importante localităţi sunt: Nicosia, Ayia Napa, Limassol, Paphos, Larnaca şi Protaras, peste tot existând servicii de turism la standarde bune şi preţuri accesibile.

Nicosia

Nicosia, capitala Ciprului, este în prezent singura capitală divizată din lume, partea nordică fiind turcească, iar cea sudică grecească. Sunt despărţite de o Linie Verde demilitarizată, menţinută de ONU. În vechime oraşul se numea Ledra sau Ledrae şi a devenit reşedinţa regilor Ciprului în secolul al XII-lea. În Nicosia se pot vizita: Muzeul Ciprului, Muzeul de Artă Folclorică, Noul Palat Arhiepiscopal, Catedrala „Sfântul Ioan“, bisericile bizantine, Centrul Cultural „Makarios“, Moscheea „Omeriye“. În apropiere de capitală se află alte atracţii turistice: mormintele regale, Mănăstirea „Agios Irakleidios“ din Tamassos, Biserica cu cinci domuri, Moscheea din Peristerona şi Biserica „Panagia Chrysospiliotissa“ de pe stânca de lângă Deftera.

Ayia Napa

Ayia Napa, un fost sat de pescari care a intrat în circuitul turistic în anii â70. Este o staţiune cu atmosferă tinerească, aici fiind amenajat un mare parc acvatic. Plajele acestei staţiuni sunt foarte apreciate, iar numele Ayia Napa vine de la „Saint Panaya“, adică „Sfânta Fecioară“.

Limassol

Oraşul Limassol este o staţiune cosmopolită situată pe malul Golfului Akrotiri, cu o plajă de peste 15 km. Ca mărime este al doilea oraş din Cipru şi este cunoscut şi pentru faimoasele vinuri, un soi apreciat fiind Komandaria. Oraşul a fost ridicat între două cetăţi antice: Amathus şi Kourion. În timpul cruciadelor, Amathus a fost distrus (1191), la fel şi Kourion, iar în cel de-al doilea a avut loc nunta extravagantă a Regelui Richard Inimă de Leu cu Berengaria de Navara. Legenda spune că după această căsătorie a început construirea actualului Limassol, care a fost pentru o vreme principalul port al piraţilor ce acţionau în estul Mediteranei. În Limassol pot fi vizitate: Castelul local, Portul vechi, Muzeul Medieval, Muzeul de artă folclorică, Muzeul de arheologie, Grădina zoologică. În oraşul vechi Kourion este amplasat un teatru greco-roman, în care se joacă opere shakespeariene pe timp de vară. De asemenea, interesante sunt şi Casa lui Eustolios, Acropola, ruinele forumului roman şi Bazilica Creştină.

Larnaca

Despre oraşul Larnaca se spune că a fost fondat de Khittim, fiul cel mare al biblicului personaj Noe, de unde şi denumirea iniţială Kition sau Kittium. Regatul Kition a fost întemeiat de grecii micenieni în sec. al XIII-lea î.Hr. Dovezi ale artei miceniene în Cipru sunt zidurile cyclopice şi templele miceniene. În zilele noastre, Larnaca este principalul port aerian, devenind astfel un oraş la fel de important ca Nicosia. În Larnaca pot fi vizitate: Biserica lui Lazăr, Muzeul Bizantin, Fortul Larnaca, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Paleontologie „Torniritis-Pierdes“. Lângă aeroport sunt situate Hala Sultan Tekke, o moschee istorică cu frumoase grădini, şi lacul sărat Larnaca.

Paphos

Un oraş foarte interesant al Ciprului este Paphos, care este în întregime declarat sit arheologic şi inclus pe lista patrimoniului UNESCO. De rezonanţă deosebită pentru acest oraş sunt menţionarea în Scriptură a faptului că Sfântul Pavel a poposit aici în drumul său spre Roma, dar şi trimiterile la mitologie. Poetul Ovidiu, în a zecea carte a „Metamorfozelor“, spune povestea unui sculptor cipriot care s-a îndrăgostit de propria operă. Sculptorul Pygmalion a cioplit în fildeş o frumoasă femeie şi 
s-a rugat Afroditei, zeiţa frumuseţii şi a dragostei, să dea viaţă sculpturii. Din uniunea lui Pygmalion cu femeia din fildeş care a primit viaţă a rezultat un fiu: Pathos („suferinţă“ în greacă). Conform miturilor antice, şi Afrodita s-a născut în Paphos.

Protaras

Protaras este o staţiune în sud-estul insulei, pe locul său se afla în Antichitate portul Leukolla. Aici se poate vizita Biserica Sfântului Ilie, printre cele mai vechi din Cipru. Primăvara se organizează parade, carnavaluri şi competiţii interesante.

Scurtă istorie a insulei

Istoria insulei este una destul de zbuciumată. Locuitorii ei au suferit invazia arabilor din secolul al VII-lea, apoi cruciadele (1191 – 1571) care au impus romano-catolicismul, reducând numărul episcopilor ortodocşi din insulă. O altă perioadă grea pentru ciprioţi a fost îndelungata ocupaţie otomană dintre anii 1571 şi 1832, independenţa faţă de ei adusă de Revoluţia de la 1821 făcând apoi loc, în 1878, britanicilor, care au prelu-at controlul asupra Ciprului, pâ-nă în 1960. Din acel an şi-au căpătat independenţa, dar, în urma unei lovituri de stat milita-re în 1974, Turcia a ocupat o treime din insulă, iar ciproţii ortodocşi s-au mutat în cealaltă parte de insulă neocupată.
 

Pin It on Pinterest

Share This