mobil: 0723.583.822; tel: 0264.431.020 pelerinaje@mitropolia-clujului.ro

 

Întâlnirea pentru grupul 15 – 23 septembrie 2017 va avea loc la ora 06.30 dimineața la SALA SPORTURILOR HORIA DEMIAN din CLUJ-NAPOCA.

Ziua I: 630 km
Cluj-Napoca(ora 6.30) – Alba Iulia – Arad – Nădlac.Trecerea frontierei în Serbia. Cazare în Novi Sad.

Ziua II: 141 km
Plecare spre Belgrad(capitala Serbiei are o populație de 1,6 milioane de locuitori, este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei și locul în care s-au intersectat, de-a lungul anilor, drumuri importante ale continetului). Vizităm Mănăstirea Karlovitz unde se află Seminarul de Teologie înfiinţat de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mănăstirea Grgeteg unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei mâini, mănăstirea Greteg a fost fondată în 1471 de către despotul Vuk Brankovic Grgurovic are cea mai mare biblioteca din toate mănăstirile de pe Muntele Fruska Gora. Una din cele mai vechi documente scrise ţinut acolo este privilegiul emis de împăratul Leopold I catre episcopul Isaia Djakovic în 1691. Mănăstirea Krusedol – a fost zidită între anii 1509-1516, aceasta a fost întemeiată de episcopul Maxim (Dorde Brankovic) si de mama acestuia, Anghelina Brankovic (fiica prințului ortodox al Albaniei, Skanderbeg), cu ajutorul domnitorului valah Neagoe Basarab, canonizat recent de Biserica Ortodoxa Romana. Sosim în Belgrad şi vizităm fortăreaţa Kalemegdan cu cele două biserici: Sf. Parascheva şi Ruzica, Catedrala Sfântul Sava (ridicată pe locul unde au fost arse moaştele Sfântului Sava – considerată a fi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume), plimbare pe celebra stradă Knez Mihailova (prima stradă construită în Belgrad). Cazare în Belgrad.

Ziua III: 421 km
Pelerinajul nostru continuă cu Mănăstirea Studenica – construită între anii 1183-1196 unde se află moaştele Sfântului Simon(fratele Sf. Sava), Sfântul Simeon(tatăl Sfântului Sava şi Sfânta Anastasia(mama Sfântului Sava). Aceasta este considerată a fi biserica-mamă a lăcaşurilor de cult din întreaga Serbie, datorită rolului covârşitor pe care îl ocupă în viaţa şi istoria Bisericii Ortodoxe Sârbe. Sub purtarea de grijă a lui Sava, cel de-al treilea fiu al lui Ştefan Nemanja, Mănăstirea Studenica a devenit centrul politic, cultural şi spiritual al întregii Serbii medievale. Mănăstirea s-a bucurat de o permanentă grijă din partea membrilor dinastiei Nemanja. Mănăstirea Studenica este cunoscută totodată prin frescele sale din secolele XIII şi XIV, definitorii pentru arta bizantină macedoneană din acea perioadă. După prăbuşirea ultimului stat sârb medieval, în anul 1459, turcii au atacat mănăstirea în nenumărate rânduri.Pe la începutul secolului XVII, mănăstirea a fost avariată de un incendiu şi un seism, iar documentele istorice şi o parte însemnată a patrimoniului artistic au fost distruse şi pierdute pentru totdeauna. Următoarea mănăstire pe care o vom vizita este Sopocani – a fost construită în cea de-a doua jumatate a secolului al XIII-lea, în centrul statului medieval sârb, de către regele sârb Urosh I. Mănăstirea Sopocani a fost declarată monument mondial UNESCO în anul 1979. Anul cel mai probabil al zidirii mănăstirii este 1265. Biserica cea mare a manastirii este închinată Sfintei Treimi. Cazare în Novi Pazar.

Ziua IV: 393 km
Ziua următoare o începem cu Mănăstirea Mileseva – unde se păstrează fresce din sec. al XII-lea: îngerul Alb, Sf. Sava şi Sf. Simeon (tatăl Sf. Sava). Cele mai vechi fresce din biserica au fost lucrate în jurul anului 1230. Celelalte rânduri de frescă datează din perioada dominației otomane, fiind găsite mai ales în pronaos. Se spune ca aceste fresce de secol XIII reprezinta culmea picturii în frescă din Europa acelei vremi. Mănăstirea de la Mileseva este astăzi unul dintre cele mai puternice centre duhovnicești din Serbia. Aceasta mănăstire a fost întemeiată de către domnitorul Vladislav, în perioada anilor 1234-1236, ca urmare a dragostei și credinței lui statornice. Continuăm spre Pljevlja şi pătrundem în Parcul Naţional Durmitor, zonă de o frumuseţe copleşitoare, cu munţi maiestuoşi împăduriţi, lacuri glaciare cu ape de cleştar, cascade, platouri ameţitoare şi, bineînţeles, peisajele spectaculoase ale Canionului Tara. Canionul Tara, spectaculos şi dramatic, este al doilea mare canion din lume, după Grand Canyon, şi cel mai mare din Europa, a cărui adâncime depăşeşte 1.000 m. Vom traversa unul din cele mai spectaculoase poduri, Djurdjevica Tara, peste înălţimile canionului şi străbatem peisajele magnifice, continuând traseul spre sud, trecând pe lângă Canionul Moraca şi Biogradska Gora, singura pădure tropicală rămasă din Europa.Vizităm în continuare Mănăstirea Moraca – situată pe malul drept al râului Moraca, mănăstirea a fost contruită în anul 1252, de către Ștefan, fiul lui Vukan și nepotul marelui ctitor sârb Stefan Nemanja, si fondatorul dinastiei regale sârbești Nemanjice(aici se află mâna Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie)Cazare în Podgorica.

Ziua V: 448 km
Următoarea zi o începem cu Mănăstirea Cetinje unde se află moaştele Sfântului Petar Cetinjski, întemeietorul Muntenegrului, mâna Sfântului Ioan Botezatorul şi o părticică din Crucea Mântuitorului Hristos, o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, mănăstirea a fost ctitorită în anul 1701. În scurt timp de la înființare, manastirile din Muntenegru au devenit, adevarate centre spirituale, culturale și sociale. Actuala manastire de la Cetinje, cunoscuta si sub denumirea de „Manastirea Sfantului Petru” sau „Noua mănăstire Cetinje”, este un simbol al spiritualitatii din Muntenegru, al iubirii de libertate și cunoastere. După un scurt tur de oraş în Cetinje, capitala istorică a ţării, continuăm traseul spre Budva, cea mai renumită staţiune litorală a Muntenegrului, ajungând apoi în Golful Kotor de la Marea Adriatică, regiune de o frumuseţe unică, inclusă în patrimoniul cultural şi natural UNESCO, cu fiorduri adânci care străpung văile muntoase, de un farmec inegalabil. Kotor, aşezare cu iz medieval şi influenţe din arhitectura veneţiană, situată în cea mai retrasă parte a golfului. Plecăm mai departe spre Dubrovnik – „Perla Adriaticii”, unde vom admira Biserica Franciscană(una dintre cele mai importante atracţii turistice din Dubrovnik. A fost construită în secolul al XIII-lea şi este alcătuită dintr-o biserică, un muzeu, o farmacie , o galerie şi o grădină. Farmacia se află în acest loc încă din anul 1317 fiind cea mai veche farmacie din Europa. Partea interesantă este că ea funcţionează şi astăzi. De aici puteţi cumpăra creme şi infuzii de trandafir sau levănţică, făcute după reţete originale din 1317). În Dubrovnik s-a născut Sfântul Iosif de la Partoș și în cetate se află o frumoasă și mare Catedrală Ortodoxa Sârbă. Palatul Rector din 1441 şi zidurile oraşului medieval (sec. XI – XVII). Plecare de-al lungul Coastei Dalmate, mărginită de apele azurii ale Mării Adriatice, în care „plutesc” numeroase insule şi insuliţe fermecătoare. Traseul oferă privelişti deosebite, cu plaje aurii, golfuleţe ascunse, păduri de pin etc. Seara târziu cazare în zona Split.

Ziua VI: 520 km
Mic dejun. Dimineaţa vizităm Split – capitala provinciei Dalmaţia. Vom putea admira impozantul Palat al lui Diocletian (astăzi Catedrală) cu zidurile care înconjoară oraşul, Templul lui Jupiter, Poarta de Aur. Continuarea traseului spre Peninsula Istria, de-a lungul arhipelagului. Popas în oraşul Zadar, care păstrează farmecul medieval prin arhitectura numeroaselor monumente istorice, printre care se remarcă impozanta Catedrală închinată Sfintei Anastasia Romana. Sosim seara în Peninsula Istria – Croația Croatia- 1.187 de insule, 1.778 km de litoral continental, șapte parcuri naționale, 50 de castele medievale, vegetație și clima mediteraneene – aceasta este cea mai simpla definitie pe care o putem da Croatiei. Este locul unde se îmbină armonios istoria şi cultura cu cadrele naturale de o frumuseţe copleşitoare. Peisajele tot timpul însorite şi apa de-a dreptul sclipitoare ce pot fi admirate în Croaţia spun totul despre modul în care această ţară îşi răsfaţă vizitatoriiCazare în Rijeka sau Opatija.

Ziua VII:
Mic dejun. Timp liber pentru plajă şi activităţi opţionale. Istria este cea mai mare peninsulă la Marea Adriatică, cuprinzând staţiuni de renume, de un farmec deosebit. Este situată exact la jumatatea distanței dintre Ecuator si Polul Nord, ceea ce face din ea zona cea mai atractiva din emisfera nordica. Idilica si simbolica, paralela 45 ofera Istriei o iarna blândă, precum și cea mai placuta vara, totul fiind învaluit intr-o vegetatie mediteraneană. Cazare la acelaşi hotel în Rijeka sau Opatija.

Ziua VIII: 308 km
Plecare spre Slovenia( populația este de 2 milioane locuitori, pe 25 iunie 1991, Slovenia a obtinut independenta față de Iugoslavia), cu un popas de 2 – 3 ore pentru vizitarea Peşterii Postojna(în pestera este o temperatura constanta de aprox. 10 grade), cea mai mare pestera din Europa si cea mai vizitata pestera din lumeunul din cele mai fascinante fenomene carstice din Europa (vizitarea se face cu trenuleţul 30 de minute şi pe jos). Pestera face parte dintr-un complex de pesteri, Slovenia fiind recunoscuta pentru relieful carstic (sunt aprox. 8500 de pesteri în Slovenia) iar Postojnska Jama, formata pe râul Pivka, a fost descoperita în 1818 de catre un localnic, lampagiu care s-a ratacit de restul muncitorilor care pregateau vizita imparatului austriac și decorau și iluminau partea din fată a pesterii. Sunt descoperiti 24 de km de galerii din care se viziteaza aprox 5 km si pestera se intinde pe 3 niveluri. Următoarea oprire va fi în Ljubljana pentru un tur panoramic, admirând centrul vechi al oraşului cu numeroase clădiri istorice construite într-un amestec de stiluri baroc şi art nouveau, a fost influentata puternic de latini, si ulterior de germani si de maghiari, care au îmbogatit mostenirea culturala slava. Turul continuă spre capitala Croaţiei, Zagreb, unde vom vizita, pietonal, centrul turistic al oraşului, un minunat complex urban medieval, compus din biserici, palate, galerii şi clădiri guvernamentale. Orașul este situat la o altitudine de 122 m față de nivelul mării. Zagreb (800.000 locuitori) a devenit capitala țării în 1557, fiind legată prin autostrăzi de Belgrad și Budapesta și se poate lăuda cu un numar impresionant de obiective turistice: Cetatea din Zagreb, Catedrala Sf. Marcu sau Orologiul Solar, fiind doar cele mai importante. Cazare și cină.

Ziua IX: 710 km
Continuăm traseul trecând de-a lungul Lacului Balaton(unul din cele mai mari lacuri ale Europei și e cel mai mare din Europa Centrală, lacul Balaton mai este denumit în glumă și “Marea Ungariei”) – Budapesta – Arad. Sosire în cursul dimineții la Cluj-Napoca(aprox. orele 02.00 – 03.00)

Preţ: 565 Euro

Camera SINGLE 180 EURO/PERSOANĂ.

Agenția nu se obligă să găsească partaj persoanelor care calătoresc singure. Acestea își vor găsi persoană cu care să stea în cameră, vor plăti cameră în regim Single sau vor sta trei persoane în cameră.

Servicii incluse:
– Transport cu AUTOCAR 50 locuri
– 8 nopţi cazare în hotel 3*
Mic dejun și cină
– Ghid SÂRB(preot) – vorbitor de limbă română în toate cele patru țări.

Nu sunt incluse în preţ:
asigurare medicală 39 de lei indiferent de vârstă(OBLIGATORIE)
– intrările la obiectivele turistice 30 de euro de persoană total

 – sigurarea STORNO și MEDICALĂ 55 lei de persoană(OPȚIONALĂ).

Acte necesare: carte de identitate sau paşaport.

Pin It on Pinterest

Share This